<-- NIET ACTIEF -->

Heb je obstipatie dan is het kleinste kamertje geen moment van rust, maar van frustratie. Je spijsvertering loopt namelijk niet zo soepel als het zou moeten. Minder dan drie keer per week doe je een grote boodschap, waardoor je ontlasting hard en droog wordt. Hierdoor wordt het nóg moeilijker om te poepen. Bekend verhaal? Lees dan zeker deze feiten.

1. Het is een misverstand dat je iedere dag hoort te poepen

Het is een feit dat geen mens hetzelfde is. Het verbaast je dan ook vast niet dat iedereen een ander wc-ritme heeft. Zo is het voor de één normaal om iedere dag te poepen, haalt de ander makkelijk de twee keer per dag en gaat weer een ander om de dag naar de wc voor een grote boodschap. Dat je iedere dag hoort te poepen, is dan ook een misverstand. We spreken van verstopping, ook wel obstipatie genoemd, als je minder dan drie keer per week ontlasting hebt. Een redelijk ruim begrip dus. Wat voor jou normaal is, weet je zelf als geen ander.

2. Laxeermiddelen maken je darmen lui

Een laxeermiddel lijkt de snelste oplossing als je geplaagd wordt door verstopping. Deze middelen die je bij de drogist op de kop kunt tikken, geven je darmen een (onnatuurlijke) prikkel om te gaan werken. Het effect: je kunt ineens wel naar de wc. Het gevaar is alleen dat deze middelen verslavend zijn en ze je darmen ‘lui’ maken. Kies daarom als het even kan voor de natuurlijke weg bij verstopping. Overleg hierin vooral met een poepdeskundige, huisarts of arts.

3. Verstopping komt vaak op vakantie voor

Zit je lekker in de Spaanse zon, kun je geen tapas zien omdat je zo’n buikpijn hebt. Obstipatie komt helaas vaak voor op vakantie. Waarom? Omdat we daar meestal anders eten dan thuis. Het vezelrijke bammetje in de ochtend maakt plaats voor een krakend vers stokbrood. Ook kan het eten van andere kruiden, vakantiestress en het drinken van meer alcohol effect hebben op je poepgedrag. Om dit te voorkomen of zo snel mogelijk te verhelpen, is het belangrijk om genoeg vezels te eten, voldoende te drinken en in beweging te blijven.

Als we Dr. Google om hulp vragen, komen we vaak genoeg uit bij vreemde adviezen en hardnekkige fabels waardoor je met een kluitje in het riet wordt gestuurd. Dat moet anders! gezondNU helpt je in deze rubriek op weg door belangrijke feiten over kwalen op een rij te zetten, zodat je jouw kennis kunt opkrikken.