<-- NIET ACTIEF -->

Onder je tong, op je gehemelte, op je tandvlees, aan de binnenkant van je wangen of op je lippen – hier kunnen aften allemaal tevoorschijn komen. Eén ding is zeker: deze grijswitte plekjes zijn meer dan vervelend. Met deze 5 natuurlijke tips ben je er zo snel mogelijk vanaf.

1. Let op met wat je eet en drinkt

Als je mond onder de aften zit, gaat eten en drinken een stuk lastiger. Om te voorkomen dat dit helemaal een pijnlijke aangelegenheid wordt, is het verstandig om goed op te letten met wat je in je mond stopt. Laat alcohol en dranken met een lage zuurgraad zoals sinaasappelsap en frisdranken even staan, net zoals hard eten of eten met scherpe randjes. Bewaar pittige maaltijden ook voor een later moment. Hier worden aften niet blij van.

2. Smeer aloë vera op je aft

Aloë vera is een alleskunner. Deze tropische vetplant is rijk aan vitaminen en mineralen die verzachtend, ontstekingsremmend en pijnstillend werken. Net wat je nodig hebt als je geplaagd wordt door aften. Was je handen grondig, snijd een stengel van de aloë vera door en breng de gel rechtstreeks aan op de aft. Laat het een paar minuten intrekken en spoel vervolgens je mond met water.

3. Poets je tanden met beleid

Waarschijnlijk doe je het vanzelf al, maar toch zeggen we het voor de zekerheid: poets je tanden voorzichtig als je aften hebt. Beschadig je tijdens het poetsen een aft, dan is de kans groot dat hij alleen maar langer blijft zitten. Neem je tandenborstel ook even onder de loep. Staan de haren naar de zijkant? Dan is hij aan vervanging toe. De haren kunnen dan beschadigingen geven in je mond.

4. Zorg extra goed voor jezelf

Rust, reinheid en regelmaat is het advies als je aften hebt. Deze vervelende zweren ontstaan namelijk eerder als weerstand laag is of als je veel stress hebt. Eet en drink daarom gezond, zet een goede nachtrust bovenaan je to-do list, beweeg voldoende en zorg voor genoeg ontspanning. Twee keer per dag je tanden twee minuten poetsen hoort natuurlijk ook bij goed voor jezelf zorgen.

5. Raak de aft niet aan

Aften aanraken met je vingers is een absolute no go. Het genezingsproces gaat hierdoor alleen maar langzamer en de kans dat er bacteriën bijkomen is groot. Alles wat je niet wilt dus. Probeer de aft ook niet aan te raken met je tong of tandenborstel.

Zijn aften besmettelijk? En hoe lang heb je er meestal last van? Je leest het hier.