<-- NIET ACTIEF -->

Waarschijnlijk poets je braaf je tanden. Maar weet dan wel dat je veertig procent van je gebit op dat moment niet schoonmaakt. Goede mondverzorging bereikt namelijk alle hoeken en gaten van je gebit. Alleen met stoken, flossen en ragen lukt dat. Maar kan je beter flossdraad gebruiken of een tandenstoker?

Veertig procent van het tandoppervlak zit tussen je tanden. Met geen enkele supersonische tandenborstel of behendige poetstechniek kom je daar. Dus zit er maar een ding voor je op: flossen. Of stoken. Of ragen. Of … euh .. wat te doen? Het allerbelangrijkste is dát je wat doet naast het poetsen. Want als je de tandplak – die plakkerige laag bacteriën op je tanden – niet wegpoetst kan het verharden en tandsteen worden. Die tandsteen leidt tot mondziektes zoals gaatjes, terugtrekkend tandvlees en parodontitis.

Tussen je tanden en kiezen komt je tandenborstel niet. Om daar het plaque weg te halen, moet je dus elke dag even flossen, ragen of stoken. Gebruik bijvoorbeeld eenmaal per dag een tandenstoker als deze goed past in de ruimte tussen de tanden en kiezen. Bij een zeer kleine ruimte, kun je beter flossdraad gebruiken. En is de tussenruimte te groot voor een tandenstoker? Gebruik dan ragers. Als je twijfelt, kun je altijd overleggen met de tandarts of mondhygiënist welke methode het meest geschikt voor jouw gebit is. Wij helpen je alvast op weg:

Flossen

Staan je tanden heel strak naast elkaar, gebruik dan flosdraad. Door de dunne draadjes komt flosdraad makkelijk tussen je tanden. Ook bij implantaten is flosdraad een goede oplossing. Flossdraad vind je in verschillende soorten en dikten, met en zonder een waslaagje.

Stoken

Als de ruimte tussen je tanden en kiezen te groot en ruim is, kun je het best een tandenstoker van hout gebruiken. De stokers verschillen in dikte, experimenteer daarmee. Gebruik bij grotere tussenruimten dikkere stokers en bij smallere tussenruimten een dunnetje. Ronde tandenstokers bestaan trouwens niet, dat noemen we cocktailprikkers. Niet geschikt als tandenstoker! Een cocktailprikker kan gaan splinteren en dat wil je niet.

Ragen

Pak een rager voor grotere ruimtes tussen je tanden, of als je een brug hebt in je mond. Met het borsteltje kun je goed tussen je tanden komen en alles schoonmaken. Ideaal! Ook ragers zijn er in allerlei soorten en maten. Stop de rager horizontaal tussen je tanden en beweeg de rager een aantal keer heen en weer. Zorg bij het ragen dat de metalen binnenkant van het borsteltje je tandvlees niet raakt. Dit kan je tandvlees beschadigen.

Bloedend tandvlees?

In het begin is het gebruik van tandenstokers, flosdraad of ragers soms moeilijk en pijnlijk. Het tandvlees gaat bloeden omdat het ontstoken kan zijn. Als je dagelijks tandenstokers gebruikt, verdwijnt de ontsteking en zie je ook geen bloed meer.