<-- NIET ACTIEF -->

Alles gaat hangen als je de veertig gepasseerd bent, maar je tandvlees trekt juist op. Hoe ironisch is dat? Waarom trekt je tandvlees zich niets aan van de zwaartekracht? En is gezond tandvlees echt een voorspeller voor een gezonde oude dag? gezondNU vroeg het orthomoleculair therapeut en mondhygiënist Tessa Pellenkoft.

Opgetrokken tandvlees is niet lastig te herkennen. Zie je een geler stukje tand net boven je glazuur? Dan is je tandvlees iets opgetrokken, dit is namelijk je tandbeen. Bij kronen met een metalen basis zie je een zwart/grijs randje. Maar waarom is dit ineens zichtbaar?

Een loslatend elastiekje

“De aanhechtingvezeltjes kunnen slijten; dit zijn een soort elastiekjes tussen je tandvlees en het cement op de wortels van je tanden”, vertelt Tessa Pellenkoft, orthomoleculair therapeut en mondhygiënist bij Mond & Gezond, in het julinummer van gezondNU. “Als zo’n elastiekje loslaat, dan trekt het tandvlees iets op. Dit kan komen omdat je te hard gepoetst hebt, door een tandvleesontsteking die te laat is opgemerkt of omdat de elasticiteit gewoon minder is geworden.”

Dat je tandvlees en algehele gezondheid iets met elkaar te maken hebben, bevestigt Pellenkoft: “Als ontstoken tandvlees niet opknapt, en het ligt niet aan de mondhygiëne, dan is het belangrijk om verder te kijken. Een laag vitamine D-gehalte en forse stress kunnen bijvoorbeeld redenen zijn dat je immuunsysteem minder werkt en een ontsteking de vrije hand krijgt. Sommige bacteriën die het risico verhogen op de tandvleesontsteking parodontitis, zijn overdraagbaar van ouder op kind. Als ouder moet je daar alert op zijn.”

Ragers, flosdraad of stokers?

Wil je voorkomen dat je tandvlees omhoog schiet? Dan is de juiste verzorging een must. Pellenkoft: “Als je goed poetst, krijg je zestig procent van je gebit schoon. De andere veertig procent ligt tussen je tanden. Wat je gebruikt om dit schoon te maken, is afhankelijk van de ruimte tussen je tanden. Een houten stoker is heel goed, maar ik hoor vaak dat dit niet past en afbreekt. Dit ligt meestal aan de techniek waarmee de stoker wordt gebruikt. Je moet zorgen dat je je papil, het driehoekje van je tandvlees dat je ziet, iets naar je kaakbot toe drukt. Zo creëer je ruimte en past de stoker. Op het moment van weerstand haal je het pas heen en weer. Flosdraad gebruik je eigenlijk alleen als je tanden over elkaar groeien of een speciale floss bij een implantaat of brug.”

Wil je voorkomen dat je tandvlees omhoog schiet? Dan is de juiste verzorging een must. In het juli-nummer van gezondNU geeft Tessa Pellenkoft tips en vertelt ze wanneer je naar de huisarts moet met opgetrokken tandvlees. Lees het hele artikel in gezondNU »