<-- NIET ACTIEF -->

Het liefst ga je met een stralende lach op de foto, maar wat kun je daar het beste voor eten? En weet jij waarom je tanden ruw zijn na het eten van spinazie? Kun je beter light-dranken drinken voor je glazuur? En is vegetarische voeding beter voor je gebit? gezondNU geeft antwoorden.

Je gebit heeft soms flink wat voor haar kiezen, want voeding heeft grote invloed op je tanden. Niet gek, want alles wat je eet gaat door je mond. Je gebit kun je gezond houden door goed te poetsen, af en toe een bezoek te brengen aan de tandarts en door op de juiste manier te eten.

Zijn light-dranken beter voor mijn tandglazuur?

Omdat er in light-dranken meestal minder suiker zit, wordt er vaak gedacht dat deze dranken beter zijn voor je gebit. Dat is helaas niet waar. In suikervrije lightproducten zitten suikervervangers, die geen gaatjes veroorzaken, maar in lightdranken zitten wel evenveel zuren als in gewone frisdranken. Die zuren zorgen voor tanderosie. Tanderosie wil zeggen dat het tandglazuur oplost door de zuren uit dranken. Gebeurt dat te vaak, dan kan je glazuur verdwijnen. Light-dranken zijn dus niet beter voor het glazuur van je tanden.

Is vegetarische voeding beter voor je tanden?

Belangrijke voedingsstoffen voor je gebit zijn calcium, fosfaten en de vitamines A, C en D. Vitamine D zit vooral in vette vis en in lagere gehaltes in vlees en eieren. Daarnaast maakt je lichaam door zonlicht vitamine D aan. Vitamine A zit voornamelijk in dierlijke producten. Melkproducten dragen voor een belangrijk deel bij aan de inname van calcium. Daarnaast is het eten van voldoende groente en fruit erg belangrijk voor de overige vitamines. Over het algemeen eten mensen met een vegetarisch eetpatroon meer groente. Als vlees en vis vervangen worden door het eten van eieren en het gebruik van voldoende melkproducten, dan is er geen verschil welke voeding beter is voor je gebit.

Welke voeding beschermt mijn tanden?

Voedingsmiddelen die veel calcium en fosfaat bevatten werken beschermend tegen cariës. Calcium en fosfaat zijn stoffen in de tanden die er onder andere voor zorgen dat je gebit gezond blijft. Is er in de directe omgeving van een tand veel calcium en fosfaat aanwezig, bijvoorbeeld doordat je producten eet die rijk zijn aan calcium en fosfaat, dan worden deze stoffen niet uit je tanden gehaald. Zure melkproducten zoals yoghurt veroorzaken daarom geen tanderosie. Het eten van kaas na de maaltijd werkt beschermend tegen cariës omdat kaas niet alleen calcium en fosfaat bevat, maar er ook nog op gekauwd moet worden. Kauwen stimuleert de speekselproductie, waarmee restjes eten weggespoeld worden en zuur geneutraliseerd wordt.

Waarom voelen mijn tanden ruw aan na het eten van spinazie?

In verse spinazie zit het organische zuur ‘salicylzuur’. Dat is een zuur dat het beschermende laagje op je tanden een klein beetje aantast. Daardoor voelen je tanden ruw na het eten van verse spinazie. Omdat aan diepvriesspinazie vaak room wordt toegevoegd, is dit effect minder. Dan heeft het zuur zich gebonden aan de kalk in de room, in plaats van aan je tanden. Andere groentes met veel organische zuren die een ruw gevoel aan je tanden kunnen geven zijn appelmoes en rabarber.