<-- NIET ACTIEF -->

Dat vrouwen in de overgang komen, is algemeen bekend. Opvliegers, stemmingswisselingen, het hoort er allemaal bij. Mannen hebben het maar makkelijk zonder overgang. Maar is zijn overgang echt zo makkelijk? 5 vragen over de penopauze, de mannelijke overgang.

Wordt de man minder vruchtbaar als hij ouder wordt?

Bij vrouwen is het duidelijk: na de menopauze zijn zij onvruchtbaar. Mannen blijven hun hele leven vruchtbaar. In de penopauze neemt echter wel de kwaliteit van hun zaad af. Ook merken mannen dat hun seks-drive niet meer zo vanzelfsprekend is als vroeger; een erectie duurt minder lang , is minder stevig en het kan langer duren voordat er een erectie ontstaat.

Wat veroorzaakt de penopauze?

De penopauze wordt veroorzaakt door de afname van het mannelijke hormoon testosteron. Dit is een geleidelijk proces van tientallen jaren waardoor een oudere man een lager testosteronniveau heeft dan een jonge man. De gevolgen van de afname van testosteron houdt dus gelijke tred met andere tekenen van veroudering.

Wanneer start de overgang voor mannen?

Schrik niet: de afname van testosteron begint al, al als een man eind dertig is. Maar de afname gaat zo geleidelijk dat pas op latere leeftijd het verschil merkbaar is. Daarbij houden sommige mannen een hoog testosteron niveau tot op hoge leeftijd.

Geen opvliegers, wat wel?

Een vrouw krijgt in de menopauze vaak last van opvliegers, stemmingswisselingen en slapeloosheid. Bij mannen zijn impotentie, erectiestoornissen, depressies, lusteloosheid en psychische klachten de overgangsklachten.

Wat kan hij doen?

Het beste advies voor een man in de penopauze is gezond leven. Ook is het verstandig om zink supplementen te slikken. Zink is namelijk belangrijk voor het testosteronniveau en een gezond prostaat. Ook volkorenproducten, vis, schaal- en schelpdieren, noten en zaden zijn een (gezonde) bron van zink.