<-- NIET ACTIEF -->

Pak je het vliegtuig naar New-York, Australië, Bali of een andere verre bestemming? Allemaal superleuk, alleen is er één maar: het tijdsverschil. En een tijdsverschil betekent een jetlag, waardoor je lichaam flink in de war raakt. Met deze zeven tips kun je een monsterlijke jetlag zo goed mogelijk voorkomen.

1. Boek je reis slim

Moet je de reis nog boeken? Houd dan rekening met het volgende: ga je naar het westen, zorg dan dat je ‘s avonds lokale tijd aankomt. Zo kun je gelijk je bed induiken. Gaat je reis naar het oosten, boek dan een nachtvlucht. Je kunt dan slapen in het vliegtuig, zodat je de volgende dag fris en fit op je bestemming aankomt en minder last hebt van een jetlag.

2. Pas je slaapritme aan

Als je een week vrij hebt voordat je op reis gaat, kun je deze tijd gebruiken om te slapen. Slapen? Ja, slapen! Houd jezelf voor de gek door de tijden van je vakantiebestemming aan te houden. Ga dus net zo laat naar bed als altijd, maar dan in een andere tijdzone. Dat scheelt wennen.

3. Voorkom stress

Maak voordat je weggaat een to-do-lijst, check alles dubbel en doe bewust de deur op slot. Dit kan allemaal helpen om ontspannen op pad te gaan. Stress maakt een jetlag namelijk alleen maar erger. Vertrek daarom zo ontspannen mogelijk.

4. Verzet de klokken

Je horloge, mobiel en laptop … ja, die kunnen je biologische klok ook in de war schoppen. Zet daarom in het vliegtuig je telefoon en alle andere klokken op de tijd van je bestemming. Dat helpt wennen aan de nieuwe tijdzone.

5. Blijf bewegen

Luieren hoort bij vakantie. Om een jetlag te voorkomen, is het alleen beter om in beweging te blijven. Maak een wandeling, doe een paar yogahoudingen of trek bij aankomst meteen je hardloopkleding aan. Het maakt niet uit wat je doet, als je maar in beweging blijft.

6. Drink even geen alcohol en cafeïne

Tijdens de vlucht en de eerste dagen van je vakantie, kun je beter geen alcohol en cafeïne drinken. Je slaapritme verstoor je hierdoor alleen maar meer. En alcohol en cafeïne in het vliegtuig drinken, zorgt ervoor dat je nóg meer uitdroogt. Drink liever water, water en nog meer water.

7. Doe een powernap

Ben je total loss en kost het je moeite om wakker te blijven? Geef dan toe aan deze moeheid en doe een powernap. Een dutje van twintig minuten doet wonderen tegen een jetlag. Zorg er wel voor dat je niet langer slaapt, anders verstoor je je dag- en nachtritme alleen maar meer.