<-- NIET ACTIEF -->

Een bad nemen, een ademhalingsoefening doen en schaapjes tellen. Deze trucs kent iedereen om beter te slapen, maar of ze ook werken is persoonlijk. Nooit gehoord van paradoxaal denken of je slaapkamer verven als tip? Dat kan kloppen. We verzamelden de meest onbekende tips om naar dromenland te gaan.

Val jij onder de categorie ‘slechte slaper’? Je bent niet de enige. De kans is groot dat je samen met miljoenen anderen elke avond weer hetzelfde probeert: jezelf suf sporten, een verhaaltje voor het slapengaan en schaapjes tellen. Werken deze tips niet en lig je nog steeds wakker, lees dan vooral even verder. Misschien staat de gouden tip voor jou hier wél tussen. Dit zijn vijf minst bekende slaaptips op een rij.

1. Trek je pyjama uit en sokken aan

Naakt slapen is gezond omdat je sneller afkoelt, je je vrijer voelt en je dikke pyjama niet in de weg zit als je omdraait. Dit bevordert de slaapkwaliteit. Gaat dit voor jou iets te ver? Slaap dan alleen in je ondergoed. Nog een idee: houd je sokken wel aan. Voor koukleumen is dit een fijne tip, want met ijskoude voeten val je minder snel in slaap omdat je doorbloeding dan niet optimaal is. Zorg wel dat de sokken die je draagt van katoen of wol zijn, zodat je niet begint te zweten en alsnog wakker wordt.

2. Denk paradoxaal

Paradoxaal denken is een mooi woord voor omgekeerde psychologie, waarbij je jezelf een beetje voor de gek kunt houden. Het doel is om hiermee onrust en angst te doorbreken. Denk jij steeds: ‘ik wil slapen’, ‘ik moet vroeg op’ en ‘niet weer een slapeloze nacht’? Dit zorgt er juist voor dat je niet slaapt. Vertel jezelf juist: ‘Ik blijf wakker en ga de hele nacht niet slapen’. Door jezelf juist voor te nemen wakker te blijven, ben je binnen no time in dromenland.

3. Gebruik je bed alleen om te slapen

Dit klinkt logisch, maar toch gaan we hier bijna allemaal de mist mee in. Associeer jij je bed met een plek waar je altijd wakker ligt? Tijd om de rollen om te draaien: het moet een plek worden waar je alleen bent om te slapen. Dat betekent dat je vanaf nu je bed ook alleen gaat gebruiken om te slapen. Tv kijken, op je telefoon zitten en lezen is hier vanaf nu verboden. Een uitzondering maken we voor seks, omdat je van het krijgen van een orgasme ook beter zult slapen (nog een tip!). Lig je toch meer dan dertig minuten wakker? Ga dan je bed uit en zoek ontspanning, zoals een boek lezen, op een andere plek. Zodra je moe bent, stap je weer je bed in. Zo leer je jezelf aan dat je bed alleen bedoeld is om te slapen en niet om wakker te liggen.

4. Geef je slaapkamer een nieuwe kleur

Raar maar waar: de kleur van je slaapkamer heeft invloed op je slaapkwaliteit en kan je dus wakker houden. Hoe feller de kleuren of hoe drukker de prints op de muren, hoe onrustiger de sfeer. Wil je een oase van rust creëren in je slaapkamer? De kleuren donkerblauw, grijs, lavendel of lichtgroen hebben dit effect. Een goed excuus om je verfkwasten onder het stof vandaan halen.

5. Drink een glas water voor het slapen

We hebben allemaal geleerd dat iets drinken voor het slapengaan onverstandig is. Want: met een volle blaas moet je snel weer naar de wc. Weg nachtrust, zul je denken. Toch kan een glas water drinken voor je naar bed gaat helpen. Tijdens je slaap droog je namelijk uit, waardoor je brein krimpt en je slaperig wakker wordt. Door voor het slapen te drinken, blijf je gehydrateerd en blijft het bloed en zuurstof naar je hersenen stromen. Daardoor slaap je beter en word je fijner wakker.

Lees meer over dit onderwerp