<-- NIET ACTIEF -->

Een orgasme krijgen is voor veel vrouwen geen fluitje van een cent. Sterker nog: 80 procent van de vrouwen lukt het soms helemaal niet. Kun je daar zelf wat aan doen? Het antwoord is: ja! Seksuoloog Astrid Kremers geeft drie tips.

Moeilijk of niet kunnen klaarkomen tijdens het vrijen is een herkenbaar probleem onder vrouwen. Dit heeft meerdere oorzaken, zoals angst of pijn bij het vrouwen, schaamte en stress. Ontspanning lijkt dan het toverwoord. Maar ook medicijnen of hormonale veranderingen zoals de overgang kunnen er voor zorgen dat je minder snel opgewonden raakt. Het krijgen van een hoogtepunt gaat dan niet vanzelf.

Focus ligt vaak op geslachtsgemeenschap

Een orgasme krijgen is voor veel vrouwen dus nogal een dingetje. “Dat komt onder andere doordat de focus vaak ligt op geslachtsgemeenschap”, zegt seksuoloog Astrid Kremers. “Voor mannen is dat prima, maar het merendeel van de vrouwen komt daar niet door klaar. Niet de vagina, maar de clitoris is immers het genotsorgaan van vrouwen. De meeste vrouwen komen klaar door het puntje van de clitoris te stimuleren dat aan de buitenkant van het lichaam ligt. Door de g-spot die binnenin de vagina ligt te stimuleren, stimuleer je de achterkant van de clitoris. Door geslachtsgemeenschap gebeurt dat vaak niet optimaal en krijg je dus geen orgasme.”

3 tips voor een krachtig orgasme

Wat is belangrijk voor het krijgen van een orgasme? Seksuoloog Kremers geeft haar drie beste tips.

1. Zorg goed voor je lichaam en geest
“Een gezonde leefstijl en tevredenheid met je lichaam helpt. Hoe beter het met jou gaat, hoe groter de kans dat seksualiteit plezierig is.”

2. Ga op zoek naar kennis
“Verdiep je in hoe seks werkt. Praat erover met vriendinnen en lees erover. Veel vrouwen hebben helaas een onrealistisch beeld van seks.”

3. Ga op ontdekkingsreis
“Ontdek welke stimulatie en welke omstandigheden jou opgewonden maken. Communiceer hierover met je sekspartner, zodat jij adequaat gestimuleerd wordt.”

Lees meer over dit onderwerp