<-- NIET ACTIEF -->

Mannen beschermen graag hun vrouw, toch? Dan is het nu tijd voor de man om in actie te komen om haar te beschermen tegen vaginale problemen. Hij kan die namelijk voorkomen. Ja, echt! Vaginale problemen zijn dus niet alleen een vrouwenkwaal. Wat heeft de man hiermee te maken?

Maar liefst 75 procent van de vrouwen heeft last (gehad) van vaginale klachten. Wat doen vrouwen om dit te voorkomen? Zich goed wassen met lauwwarm water. En wat vertelt de huisarts als een vrouw komt met vaginale klachten? Dat ze zich beter moet wassen met water. Maar wist je dat dit helemaal geen zin heeft als je partner zich niet goed schoonmaakt?

Vagina versus penis

Vaginale problemen zijn absoluut geen typische vrouwenkwaal, benadrukt klinisch epidemioloog Janneke van de Wijgert. Hoe schoon de man is, heeft een grote invloed op het vaginale milieu. “Sinds 2002 zijn veel bacteriën van de vagina in kaart gebracht. Daarna zijn we gaan kijken naar de bacteriën onder de voorhuid van de penis. De vondst was groot: de bacteriën in de vagina en die onder de voorhuid zijn bijna identiek.”

Seks en vaginale klachten

Vroeger werd bij vaginale problemen meteen naar de vrouw gewezen. ‘Zij is het! Zij is de schuldige!’ Maar dat blijkt dus toch iets anders te liggen. “Dat de bacteriën zo identiek zijn, betekent dat seks wel degelijk een rol kan spelen bij vaginale klachten. Zeker als een vrouw een nieuwe partner heeft, komt de vagina in aanraking met nieuwe bacteriën. Het is dus belangrijk dat de man zijn penis goed schoonmaakt, zeker onder de voorhuid.”

Belang van een goede samenwerking

Heeft de vrouw last van vaginale klachten, dan geeft de huisarts antibiotica mee en vertelt eventueel nog dat ze zich beter moet wassen. Maar de hygiëne van de man blijft vaak onbesproken. Hoewel een schone penis en voorhuid altijd belangrijk is, heeft het extra aandacht nodig als de vagina van de vrouw uit balans is.

Wat gebeurt er dan als de man zich niet schoonmaakt? Het zit zo: zodra de vagina weer in balans is en de partners seks hebben, geeft de man de bacteriën weer ‘terug’ aan de vrouw. En dan begint deze riedel van voor af aan. Vaginale problemen bespreek je misschien niet op een verjaardagsfeestje, maar het is wel belangrijk om met elkaar te praten over eventuele problemen ‘down under’.

Schoon ondergoed

Ook voor de man geldt dat je het geslachtsdeel schoonmaakt met lauwwarm water en dat het gebruik van zeep uit den boze is. Wist je trouwens dat een op de drie mannen niet elke dag een schone onderbroek aantrekt? Maar volgens Vlaamse onderzoekers is dat ook helemaal niet nodig. Zij denken dat niemand er ziek van wordt als je je ondergoed niet dagelijks verschoont.

Mannen tegelijkertijd behandelen

Mannen hebben dus een grotere invloed op de vagina van vrouwen dan werd gedacht. Deskundigen buigen zich nu over de vraag of partners tegelijkertijd moeten worden behandeld. Moeten zij ook aan de antibiotica of is alleen goed wassen terwijl de vrouw onder behandeling is voldoende? “En zorg ervoor dat je tijdens de behandeling seks hebt met een condoom,” sluit Van de Wijgert af.