<-- NIET ACTIEF -->

Over irritatie ‘daar beneden’ hebben we het liever niet. Toch komen vaginale problemen veel voor en een branderig gevoel bij je vagina is één van de bekendste. Geen pretje, maar je kunt de oorzaak maar beter zo snel mogelijk achterhalen. Dit zijn de vijf meest voorkomende.

Geen paniek: als je op dit moment het gevoel hebt dat je vagina ‘in brand’ staat, hoeft dat niet meteen ernstig te zijn. Toch is het een duidelijk signaal dat er iets aan de hand is. Negeer dat niet, maar verdiep je in de oorzaken. En ga als het branderige gevoel lang aanhoudt, altijd naar de huisarts. We hebben de vijf bekendste oorzaken op een rij gezet.

1. Een blaasontsteking

Oké, technisch gezien speelt je vagina helemaal geen rol bij een blaasontsteking, maar dat kan wel zo voelen. Dat komt omdat je urinebuis vrij dicht in de buurt zit van je vagina. Begint je vagina te branden na het plassen? Dan kan dat in werkelijkheid een blaasontsteking zijn. Dit is ook te herkennen aan troebele en stinkende urine. En je zult wat vaker naar het toilet moeten. Cranberrysap of pillen kunnen de pijn verlichten. Als dit niet helpt, kun je bij de huisarts terecht voor een antibioticakuur.

2. Een schimmelinfectie

In je vagina leven verschillende bacteriën en schimmels in harmonie met elkaar. Daar merk je niets van, totdat die natuurlijke balans wordt verstoord. Bepaalde schimmels kunnen dan gaan overheersen, zoals het gist Candida. Het gevolg: je kunt last krijgen van een vaginale schimmelinfectie. Dit kun je merken aan een brandende vagina, jeuk in de vagina, witte en soms brokkelige afscheiding en aan rood, gezwollen slijmvlies van de vagina. Het goede nieuws is dat deze infectie vaak vanzelf weer overgaat. Hier lees je wat je kunt doen om de kans op een schimmelinfectie zo klein mogelijk te houden.

3. Irriterende producten gebruiken

Lekker ruikend maandverband en tampons zijn een no-go voor je vagina. Dat geldt ook voor intieme doekjes en vaginale douches. Dit soort producten kunnen de zuurgraad van je vagina verstoren. Uiteindelijk zorgt dat juist weer voor irritaties, zoals een brandende vagina. Was je vagina alleen met lauwwarm water. De vagina is zelfreinigend en met een klein beetje hulp blijft je vagina fris en gezond. Ook het dragen van synthetische ondergoed, natte kleding en na toiletbezoek naar je vagina toe vegen, kunnen de oorzaak zijn van een brandende intieme zone.

4. De overgang

Wanneer je als vrouw in de overgang komt, komt je hormoonhuishouding op z’n kop te staan. Onder andere je oestrogeenspiegel daalt, wat ervoor zorgt dat je vagina droger wordt. Dit kan voor pijn bij het plassen en seks, jeuk en een branderig gevoel zorgen. Vooral tijdens de seks ervaren veel vrouwen dit. Een glijmiddel kan dan helpen.

5. Genitale herpes

Een brandende vagina kan ook betekenen dat je een soa hebt. Doe bij twijfel altijd een test, want de klachten kunnen nogal variëren. Als je alleen last hebt van een branderig gevoel, kan dit genitale herpes zijn. Net zoiets als een koortslip, maar dan naar beneden. Genitale herpes kan een brandend gevoel en blaren veroorzaken. Als je vermoedt dat dit de oorzaak is, dan is een bezoekje aan de huisarts aan te raden. Deze soa is, net als een koortslip, besmettelijk en dus overdraagbaar.