<-- NIET ACTIEF -->

Jeuk, pijn bij het vrijen en brokkelige afscheiding. Over een vaginale schimmelinfectie, veroorzaakt door candida, praten we liever niet, terwijl meer dan de helft van de vrouwen hier wel eens last van heeft. Tijd om daar verandering in te brengen! Goed om te weten: het is een onschuldige infectie. En nee, het wordt niet veroorzaakt door een gebrek aan hygiëne.

In onze vagina leven van nature bacteriën en schimmels.Tussen de verschillende soorten bacteriën en schimmels bestaat een natuurlijk evenwicht, de zogenoemde ph-waarde, oftewel: de zuurgraad. Maar zodra die zuurgraad uit balans raakt, kunnen schimmels de overhand nemen. Candida is een gist dat van nature voorkomt op slijmvliezen in je mond, darmen en je vagina. Als de zuurgraad van je vagina omhoog gaat, krijgt dit gist de kans om te groeien. En dat veroorzaakt een vaginale schimmelinfectie. De normale bacteriële flora van de vagina raakt dan verstoort.

Infectie gaat vanzelf weer over

Allereerst goed nieuws: een vaginale schimmelinfectie is onschuldig en niet schadelijk. Je kunt er wel vervelende klachten door krijgen, hoewel sommigen helemaal nergens last van lijken te hebben. Gynaecoloog Wilbert Spaans: “Als je geen klachten hebt en er niets mee doet, dan is dat in principe niet erg. De infectie kan namelijk ook vanzelf weer overgaan.” Maar hoe weet je of je een vaginale schimmelinfectie hebt? De meest voorkomende klachten zijn jeuk, pijn bij het plassen en een vaak afwijkende, brokkelige afscheiding.

Pas op met middeltjes voor je vagina

Candida heeft overigens niets te maken met een gebrek aan hygiëne. Een douchebeurt meer of minder heeft geen enkele invloed. De grootste boosdoener van deze infectie is juist zeep. Door je vagina te wassen met zeep verstoor je de zuurgraad. Ook middeltjes van de drogisterij verrichten geen wonderen en doen soms meer kwaad dan goed. Vaginale douches worden over het algemeen zelfs afgeraden. Maar, er is nog meer wat een infectie kan veroorzaken. “Soms kan een candida-infectie ook ontstaan na je menstruatie. Het bloed heeft dan namelijk een hogere ph-waarde en daardoor kan de schimmel groeien. Het komt ook voor na het vrijen en het gebruik van antibiotica. Het is overigens weer niet zo dat als je één keer een infectie hebt gehad, je het vaker zult krijgen. Sommige mensen zijn nou eenmaal gevoeliger dan anderen.”

Zo verklein je de kans op een infectie

Wel is het – helaas – zo dat vrouwen vaker last hebben van een candida-infectie dan mannen. Dat komt omdat de vagina een holte is waarin lactobacilli (een bacteriesoort) aanwezig zijn. Bij mannen is dat anatomisch anders en komen deze bacteriën niet voor, dus is de kans daarop ook minder. Gelukkig zijn er wél manieren die de kans op een infectie kunnen verkleinen.

  • Was je vagina alleen met lauwwarm water. De vagina is zelfreinigend en met een klein beetje hulp blijft je vagina fris en gezond.
  • Kies niet voor synthetische stoffen als het gaat om je ondergoed, maar ga voor katoen. Deze stof ademt veel meer.
  • Veeg na toiletbezoek nooit naar je vagina toe. Dan voorkom je dat bacteriën uit je darmen in je vagina terechtkomen.
  • Pas op met natte kleding. Als je langdurig in natte zwemkleding rondloopt, kunnen schimmels zich makkelijker verspreiden. Schimmels zijn gek op vocht.
  • Verschoon tampons en maandverband tijdens de menstruatie regelmatig om bacteriegroei te voorkomen.

Heb je toch een infectie te pakken? Met een simpele vaginale kuur van de huisarts zijn je klachten snel weer verdwenen.