<-- NIET ACTIEF -->

Helaas heb je niet zelf in de hand hoe je ouder wordt. Fronsrimpels, onderkinnen, kraaienpootjes en zwabberende armen – bijna niemand ontkomt eraan. Vooral een dubbele kin wordt door veel mensen gevreesd. Het goede nieuws is dat er simpele oefeningen bestaan om je onderkin te lijf te gaan.

Steeds meer mensen trekken ’s ochtends of ’s avonds een paar minuten uit voor gezichtsyoga. Hierdoor worden de spieren in je gezicht steviger, kun je ze beter ontspannen en wordt je huid beter doorbloed. Onderzoekers van de Northwestern University ontdekten dat deze oefeningen effect hebben. Een groep vrouwen tussen de 40 en 65 jaar deed twintig weken lang een paar keer per week gezichtsgymnastiek. Na de testperiode bekeek een groep dermatologen de voor- en nafoto’s van de vrouwen, zonder dat ze wisten en welke volgorde ze waren genomen. De vrouwen werden op de nafoto’s gemiddeld drie jaar jonger geschat.

Hoe ontstaat een onderkin?

    Het ontstaan van een onderkin kan meerdere oorzaken hebben. Namelijk:

  • Ouderdom: als je ouder wordt, verliest de huid langzaam zijn elasticiteit. Meestal zakt de huid rondom de hals als eerste. Ook kunnen de spieren aan de voorkant van je hals verslappen, waardoor je een onderkin krijgt.
  • Erfelijkheid: je kunt aanleg voor een onderkin hebben. Bedankt pap en mam!
  • Gewichtstoename: als je kilo’s aankomt, weet je nooit waar dat extra vet gaat zitten. Zo kan een paar kilo extra ervoor zorgen dat het vetkussen onder je kin meer volume heeft. Het effect: een dubbele kin.
  • Verkeerde houding: of een verkeerde houding de oorzaak kan zijn van een onderkin, zijn de meningen over verdeeld. Voorovergebogen zitten over een telefoon of laptop zorgt er mogelijk voor dat je nekspieren verkorten. De zwaartekracht op je kaak neemt hierdoor toe, waardoor de huid meer gaat hangen.

6 oefeningen tegen een onderkin

Dat je onderkin als sneeuw voor de zon verdwijnt door het doen van een paar oefeningen; dat is te mooi om waar te zijn. Wel heeft het zin om de spieren in je nek en hals te trainen. Vergeet tijdens de oefeningen niet ontspannen door je neus te ademen:

1. Uitgestoken kin
Steek je hals iets naar voren en je kaak iets omhoog, maar een lachende mond. Houd dit drie seconde vast.

2. ‘Ahhh’
Sta rechtop. Open je mond zover mogelijk en leg het puntje van je tong tegen je ondertanden. Adem in via je mond, adem uit en zeg ‘ahh’. Ontspan en herhaal dit twee keer.

3. Tong naar buiten
Kijk vooruit. Doe je mond wijd open, zover je kunt. Steek je tong naar buiten, ook zover je kunt. Houd dit vijf seconden vast. Doe je tong naar binnen en je mond dicht. Ontspan en herhaal de oefeningen tien keer.

4. Getuite lippen
Kijk omhoog en tuit je lippen naar het plafond. Houd deze kus in de lucht vijf seconden vast. Ontspan je lippen en houd je hoofd neutraal. Herhaal deze oefening tien keer.

5. Kin naar de borst
Sta rechtop, kijk opzij en draai met je hoofd van de ene naar de andere kant met je kin zover mogelijk richting je borst. Herhaal dit een halve minuut lang.

6. Onderlip over bovenlip
Kijk omhoog met je ogen richting het plafond. Sla je onderlip over je bovenlip. Je voelt dat trekken naar je kaak en soms ook je nek. Houd het tien tellen vast en ontspan. Herhaal de oefening vijf keer.

Lees meer over dit onderwerp