<-- NIET ACTIEF -->

Oude kaas, chocolade, cafeïne en vooral: stress. Als we internet moeten geloven, is stress de grootste trigger van migraine. Maar daar is niets van waar. Wél kunnen sommige mensen van te voren al voelen of er een aanval aan zit te komen. Belangrijk, want zo kun je op tijd ingrijpen. Wij vertellen je wat de signalen van migraine kunnen zijn.

Het aantal vrouwen dat in haar leven te maken krijgt met migraine is hoog. Best schokkend: één op de drie krijgt last van deze hersenaandoening. Lange tijd werd migraine weggezet als een typische vrouwenkwaal, maar migraine is veel meer dan ‘gewone hoofdpijn’ en wordt inmiddels zelfs erkend als volksziekte. In totaal hebben ruim twee miljoen mensen in ons land last van migraine. Vooral vrouwen zijn de dupe van deze ernstige hoofdpijnaanvallen, vaak in combinatie met overgevoeligheid voor licht of geluid en het zien van vlekken. Het grootste verschil tussen ‘gewone’ hoofdpijn en migraine is dat migraine niet tijdelijk van aard is. Een aanval kan bij sommigen zelfs drie dagen duren en heeft een grote impact op het dagelijks leven.

Over migraine bestaat nog steeds veel onduidelijkheid. Jaren werd geroepen dat stress één van de grootste triggers is en was het advies: doe rustig aan. Maar het is juist omgekeerd. Stress kan juist een signaal zijn van je lichaam dat er een aanval aankomt. Voordat migraine opspeelt, gebeurt er namelijk al ontzettend veel in ons lichaam en hoofd. Veel mensen denken daarom onterecht dat het eten van bijvoorbeeld chocolade een aanval uitlokt. Vaak volgt namelijk ná trek in zoetigheid een aanval. Hoe zit dat?

Herken de signalen van migraine

Trek hebben in bepaalde voedingsmiddelen, zoals zoete producten, is volgens de Hersenstichting één van deze waarschuwingssignalen. Ook kun je je voorafgaand aan migraine al dagen somber of onrustig voelen. Merk je dat je gevoeliger bent voor prikkels, zoals geuren, lawaai en licht of slaap je al een paar dagen slecht? Ook dat kan betekenen dat deze vreselijke hoofdpijn er aankomt. Wat wél de precieze oorzaak is van migraine, is nog onduidelijk.

Migraine komt in fases

Migraine komt meestal in fases. Als er niet wordt ingegrepen volgt na de ‘waarschuwingsfase’ de ‘aurafase’. Deze fase kan vijf tot zestig minuten duren, maar komt niet bij iedereen voor. Veel vrouwen krijgen in deze fase last van hun zicht. Ze zien lichtflitsen, vlekken, sterretjes of krijgen een doof of tintelend gevoel in hun armen, benen of gezicht. Een migraineaanval gaat daarna verder in heftige, meestal kloppende hoofdpijn die wel drie dagen aan kan houden. Ook als de hoofdpijnen voorbij zijn, hebben veel vrouwen nog dagen last van vermoeidheid, overprikkeldheid en een slechtere concentratie.

Een derde gaat naar de huisarts

Van alle mensen met migraine, gaat slechts één derde naar de huisarts. Dat is veel te weinig als je weet dat migraine heel goed behandeld kan worden. Gewone pijnstillers als paracetamol en ibuprofen helpen vaak niet voldoende. Ga daarom als je klachten hebt altijd naar de huisarts. Volgens de Hersenstichting hebben veel mensen baat bij triptanen. Deze geneesmiddelen worden vaak voorgeschreven om het begin van een aanval te stoppen.