Niets is lekkerder dan op een warme zomerdag afkoelen met een verfrissend ijsje. Gulzig neem je een lik van je water- of softijs, maar dan ineens: hoofdpijn. Een brainfreeze! Gelukkig bevriezen je hersenen niet echt, maar wat gebeurt er op dat moment dan wel in je lijf en hoe kom je zo snel mogelijk van dit vervelende gevoel af?
Hoewel een brainfreeze, oftewel ijshoofdpijn, best heftig klinkt, is het erg onschuldig en hoef je je geen zorgen te maken. Want je brein bevriest (gelukkig) niet echt. Wat er wel gebeurt? Dat leggen we je uit.
Wanneer je koude dingen eet, zoals ijs dan wordt jouw gehemelte door allerlei zenuwen gewaarschuwd dat er meer warm bloed naar de hersenen moet. De huid van je gehemelte is namelijk flinterdun, waardoor die zenuwen erg gevoelig zijn. Je hartslag en bloedvaten reageren op deze waarschuwing waardoor je hoofdpijn krijgt.
Bloedvaten vernauwen
Het signaal wordt dus razendsnel opgepakt door bepaalde bloedvaten. Deze vernauwen, waardoor er minder (koud) bloed naar de hersenen stroomt. Andere bloedvaten in het hoofd vergroten juist, zodat je hersenen genoeg bloedtoevoer krijgen. Dit zorgt ervoor dat de druk in het hoofd toeneemt, waardoor we het gevoel van ijshoofdpijn ervaren.
Zo kom je er van af
We begrijpen heel goed dat je op een warme zomerdag zó veel zin hebt in ijs, dat langzaam eten een lastige klus is. Heb je toch te maken met een intense brainfreeze? Dan kan het helpen om langzaam iets warms te eten of drinken. Wat ook loont is om je tong even tegen je gehemelte aan te drukken. Je tong is natuurlijk warmer dan je ijsje, dus zo warmen de zenuwen in je gehemelte langzaam op en verdwijnt jouw hoofdpijn als sneeuw voor de zon.
Brain freeze voorkomen
Eerlijk is eerlijk: een brainfreeze voorkomen is lastig, maar er zijn gelukkig wel een paar dingen die je kunt doen. Laat je eten of drinken bijvoorbeeld eerst opwarmen in je mond door het voorin je mond houden. De zenuwen in je gehemelte die de brainfreeze veroorzaken zitten namelijk achterin. Mocht het toch ‘mis’ gaan, dan is het goed om te weten dat de hoofdpijn gelukkig snel weer voorbij is.
Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Meer Gezondnu? Neem dan een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.