Niet alleen het vinden van de juiste shampoo of zonnebrand kan voor ergernissen zorgen. Je geduld wordt ook op de proef gesteld in de zoektocht naar de beste deodorant. Om je op weg te helpen, testte gezondNU zeven natuurlijke deodorants. Op geur, gebruiksgemak en werking. Want: helpen ze tegen vieze geurtjes?
Schone oksels zijn een upgrade voor je zelfvertrouwen, eerlijk is eerlijk. De meeste vrouwen (en mannen!) gaan in de ochtend niet de deur uit zonder een vers laagje deodorant. Maar elk uur bijsmeren of spuiten, dat doen we liever niet. Wij namen de proef op de som, snoven aan natuurlijke deodorants en smeerden fanatiek. Welke staat op nummer één?
3 soorten natuurlijke deodorant
Ooit gehoord van aluminiumzout? Dit is de werkstof bij gangbare deodorants. Het stopt transpiratie, omdat het de zweetklieren blokkeert. Niet iedereen is daar enthousiast over, omdat transpiratie belangrijk is en afvalstoffen via (onder andere) je oksels worden uitgescheiden. Op zoek naar alternatieven kom je al snel uit bij het schap met natuurlijke deodorants. Een schap dat steeds groter wordt. Natuurlijke deodorants kun je onderverdelen in vier categorieën:
- Deodorants die maskeren (sterkere geur!) – vb. Lavera, Benecos
- Deodorants die werken op basis van zouten (geen aluminium!) – vb. Najel
- Deodorants die van een zuur een base maken – vb. The Ohm Collection
- Deodorants die bacteriën doden – vb. Erbaviva
Genoeg theorie, het is tijd om de deodorants mee de praktijk in te nemen. Drie krijgen een plaats in mijn badkamer, de andere vier gaan mee met stagiaire Lisa. Halverwege de week wisselen we om, zodat we uiteindelijk allebei alle deodorants hebben getest*. Vijf rollers, een spray en een poeder.
Poeder op het tapijt
Na een week fanatiek rollen, sprayen en poederen maken we de balans op. Geen enkele dag is er iemand naar ons toegekomen met de opmerking ‘Misschien moet je even wat deodorant gebruiken, je stinkt’. Toch wel fijn. Maar er is veel verschil tussen de verschillende deodorants als het gaat om de geur en werking. Eerlijk is eerlijk, we zijn maar over één deodorant echt enthousiast als het gaat om de geur: de poeder deodorant van The Ohm Collection. Die ruikt fris en zoet, maar is niet ontzettend aanwezig in vergelijking met de andere geteste deodorants. Deze deodorant is op basis van natriumbicarbonaat, beter bekend als baking soda, en zet een zuur om in een base. De bacteriën maken hierdoor geen kans meer, met als gevolg dat je niet gaat ruiken. Lees in het dossier ontzuren meer over zuren en basen.
Deze deodorant scoort bij ons sowieso hoog. De poeder houdt je oksels droog, geeft niet af en blijft de hele dag fijn ruiken. De deodorant is vrij prijzig, ondanks dat je er ongeveer een half jaar mee doet. Het is even wennen om de deodorant aan te brengen, maar als je je vingertoppen nat maakt, daar wat poeder op strooit en het vervolgens aanbrengt op je oksels, komt het keurig daar waar het hoort.
Anti-muggenspray en spier- en gewrichtsgel
De geur van de andere deodorants laat wat te wensen over. Die van Lavera doet denken aan een anti-muggenspray, droogt niet snel en plakt. De deodorant van Bioreine ruikt naar spier- en gewrichtsgel (wel een frisse geur!) en die van Erica naar kauwgomballen (heel zoet!). De deodorant van Erbaviva doet denken aan een etherische olie (want: citroen en salie), de aluinstick van Najel heeft geen geur en ook die van Benecos is vrij neutraal. Wat betreft geur is het echt waar je zelf van houdt, er is in ieder geval voor ieder wat wils.
Het opbrengen is zo gedaan: even rollen, poederen of sprayen en je kunt de deur uit. De aluinstick moet je eerst even nat maken en wordt na een paar keer rollen wat stroever. Maar dan … de werking! Over de deodorant van The Ohm Collection zijn we enthousiast, net als over die van Erbaviva en Benecos. Op één dag lonkt de douche wel heel erg: de deodorant van Erica verdient wat ons betreft niet de prijs voor de beste werking. Mijn collega-tester doet een vreugdedansje als ze ’s avonds kan douchen om weer een fris gevoel te krijgen. De deodorant van Lavera heeft dezelfde werking, die blijft de hele dag nat en plakkerig.
Pluspunt voor al zeven deodorants: ze irriteren niet!
Top 3
1. Ohm collection
2. Benecos
3. Erbaviva
De andere deodorants (in willekeurige volgorde):
Bioreine c/o gerd
Erica zilver deo (fris)
Lavera sensitive
Aluinstick Najel
De deodorants hebben we ontvangen van Solobiomooi, Bioreine en Erica.
* Een kleine kanttekening is op zijn plaats. De test is uitgevoerd door twee personen en alle deodorants zijn (minimaal) één dag gebruikt. Om te bepalen of een natuurlijke deodorant voor jou werkt, is het belangrijk om die langer te gebruiken.