<-- NIET ACTIEF -->

In Onyema Onwuka’s leven draait alles slechts om één ding: de weg naar geluk! Deze moeder van vijf heeft dan ook een hele duidelijke missie: geluk en bewustzijn vergroten. Dat doet ze door middel van trainingen over dit onderwerp en persoonlijk leiderschap en als geluksschipper op haar eigen Gelukschip waar gezinnen terecht kunnen voor een geluksdag of duurzame geluksvakantie.

Gezonde tips heb je nooit genoeg. Daarom vragen wij aan boegbeelden en ervaringsdeskundigen wat hun best bewaarde geheimen zijn. Van een eyeopener die ze ooit hebben opgeduikeld tot een inzicht dat ze vanuit de wetenschap toepassen. Onyema Onwuka is haar leven lang al op zoek naar de beste tips voor een gezond en vooral gelukkig leven. De opgedane kennis deelt ze met anderen door middel van diverse werkvormen – van theater tot zeilen, geluksretraites en trainingen – om je te helpen jouw koers te vinden. Voor gezondNU deelt ze haar 6 gouden tips. En nee, die gaan niet allemaal over geluk (maar veel wel).

1. Ontdek het verschil tussen je talenten en je energiegevers (en kies voor het laatste)

Onyema Onwuka: “Met een beetje geluk doe je werk waar je goed in bent. Maar is datgene waar je goed in bent, ook datgene is waar je energie van krijgt? Het kan namelijk zijn dat je bored out raakt als je werk doet waar je wel goed in bent, maar niet het leukste vindt om te doen. Ik ben bijvoorbeeld heel nauwkeurig, maar qua werk ga ik bruisen als ik de grote lijnen uit mag zetten. Mijn tip: zet al je talenten op een rijtje. Streep de talenten weg waarvan je geen energie krijgt en omcirkel de talenten waar je energie van krijgt als je ze inzet. Zoek vervolgens hoe en waar je deze ‘energizers’ het beste in kan zetten. Is dat in je huidige werk of ergens anders?”

2. Zie je agenda als een glazen pot met stenen

“Heb je ook wel eens het gevoel dat je, ondanks dat je heel veel doet, je maar niet toekomt aan datgene wat zin geeft aan je leven? Stel je voor dat je agenda een glazen pot is. Deze kun je vullen met grote stenen, kleine stenen en zand. Dat wat je belangrijk vindt, zijn grote stenen (bijvoorbeeld je gezondheid en je relaties). De kleine stenen en het zand staan voor de dagelijkse of dringende dingen. Als je eerst het zand in de pot stopt, dan passen de grote stenen er niet meer bij. Hetzelfde geldt voor je agenda. Als je eerst de dringende zaken in je agenda zet (zand en steentjes) dan passen de grote stenen, dat wat je echt belangrijk vindt, er vaak niet meer bij. Doe het daarom andersom: Agendeer dat wat echt belangrijk voor je is en daarna pas de taken die moeten of dringend zijn . Je zult zien dat je dan veel meer stenen (klein en groot!) in je pot kwijt kunt en je meer zingeving en geluk ervaart.”

3. Visualiseer in de ochtend je toekomst

“We zitten vaak muurvast in patronen en reacties. Hierdoor herhalen we eigenlijk steeds op korte en lange termijn ons verleden. Wil je een andere toekomst creëren, dan moet je eerst anders denken. Met anders denken kun je het beste ’s ochtends beginnen als je net wakker bent. Mijn tip: visualiseer een beeld van je toekomst, een situatie die je zou willen. Vervolgens focus je op hoe dit visioen voelt en dat gevoel houd je vast. Doordat je je focust op het gevoel en je de emotie oproept die past bij je visioen, creëert je lichaam stoffen waardoor je je daadwerkelijk anders voelt. Na deze meditatie houd je zo lang mogelijk het gevoel vast en reageer je vanuit dit gevoel op je omgeving, niet meer vanuit je ervaringen uit het verleden. Zo kun je vanuit ‘mental rehearsal’ een veranderingsproces starten met grote gevolgen en meer geluk.”

4. Beval zoals je het liefst poept of plast

Hoe je je bevalling ervaart is van groot belang voor je welzijn in je leven na de bevalling. “Ben je zwanger? Wat ik heb gemerkt en wetenschappelijk is aangetoond: onthoud dat de omstandigheden waarin je het beste kunt poepen en plassen, zijn dezelfde omstandigheden als waarin je het beste kunt bevallen. Ofwel: donker, stil, veilige en privé. Mocht een bevalling niet (verder) op gang komen, check dan eerst de omstandigheden en vraag je af wat je hieraan zou veranderen als je eens lekker zou willen poepen of plassen. Privacy nodig? Ja, stuur iedereen maar even weg. Donker? Doe het licht uit (en als dat niet kan, een doek over je hoofd), en zorg voor rust, stilte. Plassen of poepen doe je niet op commando en zo werkt het ook met bevallen: laat vooral de verwachtingen en tijdslimieten van anderen helemaal los en bewaak de ruimte die je nodig hebt met behulp van een bevalpartner of doula.”

5. Bewaak je vrijheid en geluk

“Vrijheid is belangrijk voor meer geluk. Maar wat is vrijheid? Vrijheid heb je niet als je direct reageert op een situatie van buitenaf op basis van de eerste de beste emotie die je hierbij voelt. Dan ben je een marionet van je omgeving, Probeer de ruimte te vergroten tussen de ‘prikkel’ van buitenaf en jouw respons. Weet je wie je wilt zijn, dan kun je in relatie tot een situatie kiezen hoe je wilt reageren. Zo leef je niet reactief maar proactief. Als een situatie je bijvoorbeeld boos maakt, kun je je bewust afvragen waar je de emotie fysiek voelt. Zo ervaar je de emotie in plaats van dat je de emotie bent. Vervolgens kun je gemakkelijker een reactie kiezen die past bij de persoon die je zou willen zijn en op dat moment dus ook wordt.”

6. Blijf trouw aan jezelf

“Verbinding is belangrijk voor geluk. Vaak voelen we ons in eerste instantie prettig als we bij iets of iemand horen. Daarom maken we soms keuzes en belanden we in situaties die eigenlijk niet passen bij wat we echt willen. Hoe vaak zijn we in onze reactie trouw aan de wereld om ons heen in plaats van trouw aan onszelf? Maar verbinding maak je in eerste instantie met jezelf, door je innerlijke stem te herkennen. In de stilte van bijvoorbeeld meditatie kun je jezelf soms weer horen. Verbinding met anderen geeft pas echt energie als je jezelf, en waar je voor staat, durft te erkennen en hiernaar durft te handelen.”

Wil je meer informatie over Onyema Onwuka en haar werk en weg naar geluk? Kijk dan op www.geluk.expert of www.gelukschip.nl

Lees meer over dit onderwerp