Je hebt al lang een fijne relatie en toch verandert er iets: je zin in seks. Je bent niet de enige, bijna een derde van alle vrouwen heeft hier last van. Hoe verandert moeten weer in willen? We stelden vijf vragen aan seksuoloog Ingeborg Timmerman, schrijfster van het boek ‘Zin in Seks!’.
1. Hoe verandert onze zin in seks?
Ingeborg Timmerman, seksuoloog: “In het begin van je relatie ben je smoorverliefd en gaat alles vanzelf. Als de verliefdheid minder wordt, gaat je seksuele motortje anders draaien. We krijgen zin om te vrijen omdat we iets horen, voelen, denken of ruiken wat wij associëren met seks en als we daarvoor openstaan, voelen we opwinding of verlangen. Door psychologische processen kan dit veranderen. Dit betekent dat je wel seksueel geprikkeld wordt, maar omdat je er geen aandacht voor hebt, voel je het niet en laat je je niet verleiden om er iets mee te doen.”
2. Geldt dit alleen voor vrouwen?
“Nee, ook mannen kunnen minder zin in seks krijgen. Het is wel zo dat vrouwen vaker ontevreden zijn over hun seksleven. Seks is minder belonend voor vrouwen dan voor mannen. In relaties die korter dan een jaar duren heeft 79 procent van de vrouwen meerdere keren per week zin in seks. Na vijf jaar is dit nog maar 29 procent. Dat is zonde! Fijne seks en een orgasme zorgen ervoor dat je er naar blijft verlangen. Vrouwen zeggen dat ze een orgasme minder belangrijk vinden, maar onderzoek toont aan dat een orgasme motiverend werkt.”
3. Dus hoe vaker, hoe beter?
“De één is tevreden met één keer per week seks, de ander wilt het liefst elke dag. Vaak wordt gezegd dat een gezond gemiddelde twee keer per week is. Dit laat vrouwen twijfelen aan hun relatie. Voor iedereen is die frequentie anders. Het is wel zo dat als je vaker seks hebt en het was fijn, je ook makkelijker weer zin krijgt. Door regelmatig een orgasme te krijgen bij het vrijen, wordt het beloningssysteem in onze hersenen geactiveerd. Wie denkt dat je na drie maanden wachten vanzelf weer zin krijgt, heeft het dus mis. Je zin in seks komt niet uit de lucht vallen.”
4. Hoe zorg je weer voor pret in bed?
“Vraag je vaker af: wat voel ik nu, wat wil ik en wat moet er gebeuren om me lekker te voelen? Geen zin in seks en wel een fijne liefdesrelatie is een teken dat onze persoonlijkheid uit balans kan zijn. We schieten zo door in een bepaalde eigenschap, dat we niet meer in contact staan met ons gevoel en dus ook niet kunnen voelen of we zin hebben in seks of niet. Iemand zit dan te veel in zijn hoofd en dat zorgt voor stress. Voor mijn boek ontwikkelde ik het persoonlijkheidsmodel ‘De Bloem’. Stap voor stap ga je De Bloem zelf toepassen en die balans herstellen.”
5. Wat zijn jouw ultieme tips?
“Een andere instelling! Veel vrouwen zoenen of knuffelen bijvoorbeeld bewust hun partner niet omdat ze bang zijn dat dit seks uitlokt. Deze angst is al een teken dat het niet goed zit. Verander dit door te denken: ‘we zien wel wat er gebeurt’. Het is ook niet erg als het alleen bij zoenen blijft. Wees ook heel duidelijk over wat je fijn vindt en wat niet. In een gezond seksleven staan je eigen behoeften centraal. Wanneer jij gaat voor wat jou het meest opwindt, dan ben jij het meest passievol en dat is voor je partner ook opwindend. Probeer je daarbij ook op het ‘geven’ te richten en doe dit met aandacht.”