Hoest

Hoesten is normaal, veel hoesten is heel vervelend. Een aanhoudende hoest kan zelfs pijnlijk en frustrerend zijn. Hoest kan allerlei oorzaken hebben, van een droge keel tot slijm uit je bijholten tot astma. Om snel te kunnen stoppen met hoesten is het belangrijk dat je de juiste oplossing kiest voor jouw type hoest.

Algemeen | Klachten bij hoest | Behandeling van hoest | Tips & vragen

Algemeen

Hoesten zorgt ervoor dat overtollige slijm samen met bacterieresten het lichaam verlaat. Daarom hoef je hoesten niet direct te onderdrukken. Liever niet zelfs. Hoesten is dus niet een ziekte. We hoesten omdat er een irriterende stof in de keel of in de luchtwegen zit, zoals rook of een kruimel brood.
Soms moet je ook slijm weghoesten. Normaal verwijderen de trilhaartjes in de bovenste luchtwegen slijm en indringers, naar de keelholte. Maar als er te veel slijm is, kan dit worden weggehoest.

Een hoestreflex is krachtig; met 120 tot 160 kilometer per uur wordt lucht naar buiten geperst. Bijvoorbeeld als er een hap eten in de luchtpijp schiet. En zo hard worden dus ook bacteriën uitgehoest en rondgestrooid.

Hoesten kan wel een symptoom zijn van een ziekte, Bijvoorbeeld dat er iets mis is in de luchtwegen, zoals bronchitis of bij kinkhoest. Ook als je flink verkouden bent moet je veel hoesten.

Klachten bij hoest

Als je echter zoveel moet hoesten dat je het wakker houdt, slaap tekort komt of niet meer uit je woorden komt, is het anders. Hoesten kan zelfs zo heftig zijn dat bloedvaatjes springen waardoor ook longslijmvlies kapotgaat. In al die gevallen is het goed hoest te behandelen. Soms is dan eenvoudige hoestdrank voldoende. Soms moet je naar de dokter voor goed advies.

Vaak start hoest door een verkoudheid of bijholteontsteking. In dat geval is het belangrijk te zorgen voor veel rust en een goede weerstand. Ga, ondanks dat je je niet helemaal fit voelt, vaak naar buiten.

Kriebelhoest en droge hoest

Er zijn in principe twee soorten hoest: een vastzittende hoest en een droge prikkelhoest, ook wel een kriebelhoest genoemd. Als je moet hoesten zonder dat er slijm vrijkomt, heb je last van een droge hoest of kriebelhoest. De hoest heeft dus geen ‘nut’ en de oorzaak is vaak niet duidelijk. Een droge hoest kan zorgen voor aanhoudende hoestbuien, ook ‘s nachts.

Een kriebelhoest is een reactie op het geïrriteerde slijmvlies van de luchtpijp. Deze irritatie kan ontstaan door roken, een rokerige ruimte, of een gebrek aan frisse lucht.
Door een droge hoest of kriebelhoest, raken wel de slijmvliezen geïrriteerd.

Vastzittende hoest

Een hoest die vastzit op de borst, is meestal het gevolg van een virale of een bacteriële infectie. Bij deze hoest wordt het slijm, dat in de luchtwegen zit opgehoest, zodat het taaie slijm en ziektekiemen uit de luchtwegen verwijderd worden. De ademhaling wordt zo iets beter.

Rokershoest

Zowel de luchtpijp als de kleinere luchtwegen (bronchiën) zijn aan de binnenkant bekleed met slijmvlies waar talloze trilhaartjes zitten. Deze trilhaartjes fungeren als een soort lopende band: ze transporteren slijm en stof naar de keelholte en houden zo de luchtwegen schoon. Onder invloed van sigarettenrook komt dit mechanisme tot stilstand, waardoor er slijm in de luchtwegen achterblijft. Dit veroorzaakt een vervelende hoestprikkel; de rokershoest.

Een roker die net is gestopt, zal vaak de eerste tijd meer hoesten. Dat komt omdat de trilhaartjes in de luchtpijp weer in beweging komen en slijm en andere zaken naar buiten werken. De schoonmaak komt dus weer op gang en het vuil komt eruit. Dat irriteert de keelholte en wekt een hoestprikkel op. Na een tijd wordt het hoesten vanzelf minder.

Behandeling van hoest

  • Zorg voor schone lucht in je huis, je auto en je werkplek. Zorg dat je zo min mogelijk in slecht geventileerde ruimtes zit.
  • Probeer niet de hele tijd je keel te schrapen. Schrapen van de keel houdt de hoestklachten in stand.
  • Houd bij een droge hoest de slijmvliezen van de keel soepel door veel te drinken en probeer niet te roken. Ook frisse lucht helpt, omdat de lucht buiten vaak vochtiger is dan binnen.
  • Probeer een ‘droge’ hoest (waarbij je dus geen slijm ophoest) te onderdrukken. De kleinste prikkels zijn al aanleiding tot aanhoudende hoestbuien die pijnlijk en afmattend zijn voor je keel en longen.
  • Probeer bij een vastzittende hoest het ophoesten van het slijm te stimuleren. Dit doe je door slijmoplossende middeltjes. Stomen boven een kom met heet water kan ervoor zorgen dat het loskomt.
  • Bij kriebelhoest helpt het om veel te sabbelen, bijvoorbeeld op een lepel honing of een dropjes.
  • Hoest! Als je hoesten krampachtig probeert te voorkomen door te slikken, schrapen of kuchen, doe je soms je keel en luchtwegen meer kwaad dan goed.
  • Heb je een pijnlijke keel door heel veel hoesten, drink dan koud water.
  • Laat een tijdje zuivel staan omdat dit de slijmvorming bevordert. Zure melkproducten, zoals karnemelk, yoghurt en kwark kunnen wel.

Raadpleeg de dokter als het hoesten aanhoudt of pijnlijk is. Doe dit zeker als bij het hoesten bloed of roestkleurig slijm meekomt.

Tips & vragen

De artikelen in het dossier

7 dingen die je darmen je willen vertellen

7 dingen die je darmen je willen vertellen

0
Hoe is het met je darmen? Grote kans dat je zegt: ‘prima’. Want zeg nu eerlijk: let je eigenlijk wel op je darmen? Vaak...
Eet je lever gezond

Eet je lever gezond