Hoofdpijn: een groot doolhof waar we maar niet uit lijken te komen. Over de oorzaken is geen duidelijkheid, terwijl we die het liefste aanpakken. Maar: vaak spelen triggers ook een belangrijke rol. En die kun je zelf mogelijk beïnvloeden. Hoe kun je de triggers van je hoofdpijn achterhalen?
Voordat de hoofdpijn opspeelt is er vaak al een trigger geweest. Wat bedoelen we met een trigger? Welke triggers komen vaak voor? En hoe kom je achter jouw triggers voor hoofdpijn?
Een trigger is geen oorzaak
Hoofdpijn is vaak geen aandoening op zich, maar wordt uitgelokt. Iedereen heeft zijn persoonlijke triggers die hoofdpijn uitlokken (maar dus niet de oorzaak zijn!). Overmatig medicijngebruik, fel licht, harde geluiden, sterke geuren, verandering van het weer, een slechte nachtrust … Zomaar een paar voorbeelden. Triggers roepen de hoofdpijn op, versterken of provoceren het. Omdat we nog zo weinig weten over (de oorzaken van) hoofdpijn, kan het fijn zijn om te weten wat bij jouw hoofdpijn uitlokt. Wellicht kun je de omstandigheden beïnvloeden, zodat je hoofdpijn geen vrij spel krijgt.
Rode wijn en hoofdpijn
Het aantonen dat een trigger echt een trigger is, valt niet mee. Je drinkt een glas rode wijn en even later lig je in bed met bonzende hoofdpijn. Heb je dan een trigger te pakken? Nee. Waarom iemand op een bepaald moment hoofdpijn of een migraineaanval krijgt, is moeilijk te achterhalen. Vaak gaan mensen daarom op zoek en halen ze mythes aan, vertelde hoofdpijnspecialist Gisela Terwindt eerder aan Gezondnu. Het is vooral een kwestie van zelf uitproberen, stelde Terwindt in datzelfde artikel. Neem een paar keer een wijntje en ga na of je vervolgens hoofdpijn krijgt. Als je die voorfase pas krijgt na het drinken van wijn, en dat gebeurt meerdere keren, dan kan het zijn dat je gevoelig bent voor wijn.
Hoofdpijndagboek
Wil je proberen te achterhalen wat jouw triggers zijn? Als de hoofdpijn vaak terugkomt, is een dagboek bijhouden een manier om te kijken of je grip kunt krijgen op de pijn. De kern van een hoofdpijndagboek is dat je elke dag invult hoe erg de pijn is, wat je die dag deed en welke medicijnen je hebt gebruikt. Het doel is om zo een patroon te ontdekken. Overleg voordat je begint met je arts, omdat die kan aangeven wat je het beste kunt bijhouden. Dat verschilt namelijk per soort hoofdpijn.
Vermoed je last te hebben van migraine? Zó herken je de verschillen tussen hoofdpijn en migraine.
Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Meer Gezondnu? Neem dan een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.