Hooikoorts

Als het voorjaar aanbreekt, start voor sommige mensen ook de tijd van niezen, hoesten, tranen en snotteren. Hun ogen irriteren, hun neus jeukt en hun hoofd bonkt. Dit is allemaal hooikoorts! Sinds enkele decennia start het pollenseizoen steeds vroeger en duurt hij langer. Het pollenseizoen is daarom intenser geworden.

Algemeen | Klachten | Behandeling | Oorzaken van hooikoorts | Tips & vragen

Algemeen

Wat is hooikoorts?

Hooikoorts is een overgevoeligheid of allergie voor stuifmeel. Daarom doen de meeste klachten zich voor tussen april en juni, want dan bloeien de meeste bomen en grassen. Sommige mensen krijgen al in januari of februari last; dan bloeien de eerste bomen zoals de hazelaar. In juli bloeien de grassen en nog later (van augustus tot oktober) de plant ambrosia. Hierdoor kunnen de hooikoortsklachten zelfs tot de herfst aanhouden.

Reactie van immuunsysteem

Een allergie als hooikoorts is een te sterke reactie van het immuunsysteem op een stof die op zich niet schadelijk is, maar voor personen met een bepaalde overgevoeligheid voor die stof wél.

Een voorbeeld is een graspol – een volstrekt natuurlijke stof die helemaal niet schadelijk is, behalve voor diegene die er allergisch voor is; die begint te tranen en te niezen.

Histamine

Feitelijk gaan we niet niezen door de pol of het stuifmeel, maar door de histamine die vrijkomt. Dat werkt als volgt: zodra in het lichaam een allergeen binnenkomt, produceert het lichaam een stof die de invloed van de binnendringer ongedaan probeert te maken.

Bij hooikoorts is dat onder meer de stof histamine. De histamine veroorzaakt die bekende verschijnselen die bedoeld zijn om de binnendringende allergenen af te voeren, zoals niezen en traanogen.

Klachten

Veelvoorkomende klachten bij hooikoorts

  • Niezen
  • Tranende ogen
  • Loopneus
  • Benauwdheid (door verstopte neus)
  • Jeukende neus en ogen

Hooikoorts is op zichzelf niet gevaarlijk, maar de niespartijen en traanogen zijn wel erg vervelend. Bovendien kan het tot bijholteontstekingen of oogontstekingen leiden.

Behandeling

Zelf doen bij hooikoorts

Aan het inademen van pollen is in het hooikoortsseizoen niet te ontkomen. Je kunt wel proberen om stuifmeelrijke gebieden te vermijden. Op het strand of in de bergen is de lucht vriendelijker voor mensen met hooikoorts dan op het platteland of in de bossen. Je kunt ook proberen om je neusgaten in te smeren met wat vaseline. Het stuifmeel plakt hieraan vast en gaat de neus niet in.

Het is aan te raden om buiten een zonnebril te dragen. Daarnaast is het goed het huis ’s ochtends vroeg te ventileren en ’s middags de ramen dicht te houden.

Weerstand

Zorg dat de weerstand optimaal is; neem voldoende rust en ontspanning en kies voor goede, gevarieerde voeding. Probeer ook contact met andere stoffen waarop je allergisch kunt reageren te vermijden (huidschilfers van dieren, veren, schimmels, huisstofmijt). Dat betekent een goede hygiëne en ventilatie in de woning. Ook tabaksrook, pasgeverfde oppervlakten en insecticiden kunnen de verschijnselen verergeren.

Oorzaken van hooikoorts

De oorzaak voor de symptomen van hooikoorts is het inademen of op een andere manier in aanraking komen met het stuifmeel van planten en bomen. Je lichaam reageert op dit stuifmeel door histamine te produceren. Histamine zorgt vervolgens weer voor de klachten die bedoeld zijn om het stuifmeel weer uit het lichaam te verwijderen (door het uit te niezen, bijvoorbeeld).

In families waar erfelijke constitutioneel eczeem of atopisch eczeem voorkomt, kan het gen hiervoor zich ook uiten als andere allergieën, zoals hooikoorts of astma.

Tips & vragen

Artikelen in het dossier

7 dingen die je darmen je willen vertellen

7 dingen die je darmen je willen vertellen

0
Hoe is het met je darmen? Grote kans dat je zegt: ‘prima’. Want zeg nu eerlijk: let je eigenlijk wel op je darmen? Vaak...
Eet je lever gezond

Eet je lever gezond