We reinigen onze huid met tonic, scrubben er op los en smeren met dure crèmes. Alles met maar één doel: een zo mooi mogelijke huid. Maar vraag jij je wel eens af of die potjes, tubes en flesjes wel écht nodig zijn? gezondNU zocht voor je uit of gezichtsverzorging niet eigenlijk een marketingtruc is.
Je huid is je ‘eerste verdedigingslinie’ naar de buitenwereld. Een gezonde huid zorgt ervoor dat bacteriën, virussen en andere ziekmakers niet zomaar binnen kunnen dringen. Overdag en zelfs ’s nachts krijgt de huid meer te verduren dan we denken. Zweet, dode huidcellen en talg stapelen zich op en stof, uitlaatgassen en make-up vervuilen onze huid. Je gezicht even met water wassen, is daarom niet genoeg.
Tjinta Brinkhuizen, dermatoloog bij het Maastricht UMC+: “Met water alleen kun je het vuile laagje dat op je huid zit niet goed verwijderen. Dat komt doordat water vetdeeltjes, zoals talg, niet genoeg kan oplossen. Denk hierbij maar aan je eigen afwas. Zonder afwasmiddel zal de vaat nooit blinkend schoon worden. Dit geldt voor je gezicht net zo. Het is belangrijk om je gezicht twee keer per dag te reinigen. Zo voorkom je de ontwikkeling van puistjes, andere onzuiverheden en een grauwe doffe huid. Als je je gezicht goed reinigt, kunnen crèmes ook beter hun werk doen.”
Laat je niet verleiden door dure ingrediënten
De keuze in het gezichtsverzoringsschap is reuze, dus de vraag blijft wat het beste is voor je huid: een potje en flesje van nog geen euro of die dure producten met aantrekkelijke beloftes? Of zijn al die potjes, tubes en flesjes een simpele marketingtruc? “Ja en nee”, zegt Brinkhuizen. “Er zit zeker verschil in al die producten. Laat je niet verleiden door dure toevoegingen aan reinigingsproducten als antioxidanten, vitamines enzovoort, want die doen niets voor je huid en spoel je tijdens het reinigen er gewoon weer af. Van natuurlijke producten wordt vaak gezegd dat deze beter zijn voor de huid, maar ook daar kunnen irriterende stoffen in zitten die huidproblemen uit kunnen lokken.”
Reinig je gezicht met een cleanser
Goed en grondig je gezicht reinigen doe je volgens de dermatoloog met een simpele cleanser waar geen irriterende stoffen als alcohol, parfum en kleurstoffen in zitten. “Een wateroplosbare gezichtsreiniger, oftewel een cleanser, is het beste om je huid mee te reinigen. Dat spoel je namelijk weer af met lauw water en dan weet je zeker dat je gezicht goed gereinigd is. Cleansers die je met een watje moet verwijderen laten vaak nog veel resten achter. Als je huid na gebruik niet droog en trekkerig aanvoelt en er is geen vetlaagje achtergebleven, heb je het juiste product te pakken.”
Gebruik altijd een mild product, is het advies van Jetske Ultee, onderzoeksarts en cosmetische dermatologie en schrijver. “Een goede reiniger is altijd een milde reiniger. Of je nu een droge of juist heel vette, onrustige huid hebt, ga altijd voor mild. En mild wil zeggen: geen krachtige ontvetters of stoffen als gedenatureerde alcohol, geen zepen als sodium lauryl sulphate, en ook geen parfum. Van die ingrediënten wordt de huid alleen maar onrustiger.”
Een nachtcrème is overbodig
Na de reiniging volgt voor de meesten van ons áltijd een flinke klodder dag- of nachtcrème. Hoewel je huid daardoor zacht en gehydrateerd voelt, is het niet per se nodig als je een gezonde huid hebt, zegt Brinkhuizen. Gelukkig hoef je je favoriete potje ook weer niet weg te gooien. “Als je een fijne dagcrème hebt gevonden, kun je die zeker blijven gebruiken. Die doet trouwens hetzelfde voor je huid in de nacht, dus een dag- én nachtcrème is overbodig. Het belangrijkste verschil is dat aan dagcrèmes vaak een zonnebeschermingsfactor is toegevoegd.”
Met het scrubben van je huid moet je volgens de dermatoloog oppassen: “Regelmatig scrubben reinigt en verfrist de huid doordat het de bovenste huidcellen verwijdert, maar vaak wordt dan ook de dieper gelegen huid beschadigd. Hier kan je huid geïrriteerd van raken. Gebruik liever een exfoliant, een middel waarbij je niet van buitenaf maar juist van binnenuit dode huidcellen verwijdert, op basis van salicylzuur, een fruitzuur, voor als je een meer vettige huid hebt en glycolzuur voor de drogere huid.”