<-- NIET ACTIEF -->

Een mondkapje dragen doe je voor jezelf of een ander. Puur om het coronavirus niet verder te verspreiden. Toch kleeft er ook een nadeel aan het dragen van zo’n kapje: je zou er een droge huid, irritatie en puistjes van krijgen. Is dat zo? We vroegen het dermatoloog Koen Quint.

We zetten ‘m op in de supermarkt, in de trein en soms zelfs de hele dag omdat ons werk erom vraagt. Het dragen van een mondkapje is langzaam maar zeker het nieuwe normaal geworden. Minder normaal is het voor onze huid, met name bij onze mond, neus en kin. Die is niet gewend om steeds afgesloten te worden. Een groot nadeel voor mensen die al een gevoelige huid hebben, want het dragen van een mondkapje zou zorgen voor een droge huid, irritatie en (meer) puistjes. Voor dat laatste is zelfs een term in het leven geroepen: ‘maskne’. Klopt het echt dat een mondkapje voor huidirritatie zorgt?

Meer irritatie als je acne hebt

Het lijkt erop dat het dragen van een mondkapje inderdaad wat vaker ontstekingen en acne veroorzaakt, zegt dermatoloog Koen Quint, werkzaam in de Roosevelt Kliniek en het Leids Universitair Medisch Centrum. “Patiënten die al last hebben van acne, geven aan toch wat meer klachten te hebben door het deels afsluiten van hun gezicht. Je kunt het dragen van een mondkapje dan ook vergelijken met het smeren van make-up over je puistjes. Wat we ook zien is dat mondmaskers bij langdurig gebruik door wrijving de huid kan beschadigen, bijvoorbeeld op de neus.”

Mondkapjes langdurig dragen

Of je huiduitslag krijgt, heeft volgens de dermatoloog wel te maken met hoe lang je een mondkapje draagt. “Als je ‘m maximaal een uur op hebt, is het onwaarschijnlijk dat je huid direct beschadigd is of dat je bijvoorbeeld meer last krijgt van puistjes. We zien klachten vooral ontstaan bij het langdurig dragen van een mondkapje. Ook het type mondkapje kan een rol spelen. Als je mondkapje gemaakt is van een bepaalde stof waar je allergisch voor bent, is het logisch dat je huid daar op reageert. Dit ben ik echter nog niet tegengekomen in de praktijk.”

Zorgt een mondkapje voor een droge huid?

Tot slot: de huid onder het mondkapje wordt juist vochtig, krijg je daar dan echt een droge huid van? Quint: “Dit kun je goed vergelijken met lang douchen. Ook hier krijg je een droge huid van, terwijl je zou denken dat het water van de douche je huid vochtig houdt. Dus ja, de kans dat je huid er droog van wordt is groot. Vocht van buitenaf zorgt ervoor dat de barrièrefunctie van je huid beschadigd raakt.”

Lees meer over dit onderwerp