<-- NIET ACTIEF -->

Het is laat en het enige wat je wilt is zo snel mogelijk in bed liggen. Je make-up afhalen? Dat komt morgen wel. Word je de volgende ochtend wakker met ogen als een pandabeer, dan begint het te knagen. Had je toch niet beter een paar minuten de tijd kunnen nemen om je gezicht schoon te maken? Dermatoloog Tjinta Brinkhuizen geeft antwoord.

Als er één ding is dat iedere vrouw wordt ingeprent, dan is het: ga nooit met make-up op slapen. Maar wat gebeurt er nu echt als je met make-up op slaapt? “Dat hangt af van de make-up die je draagt”, vertelt Tjinta Brinkhuizen, dermatoloog bij Maastricht UMC+. “Draag je alleen oogmake-up dan kan dat voor irritatie van je ogen en oogleden zorgen. Gebruik je over je hele gezicht foundation, dan kunnen je poriën verstopt raken. Hierdoor kun je een onrustige huid krijgen met onder andere puistjes en rode bultjes. Daarnaast kan de huid ’s nachts minder goed herstellen.”

Onzuiverheden en een doffe huid

Het is een duidelijk verhaal. Van slapen met make-up op worden je ogen en huid niet blij. Dat het belangrijk is om ’s avonds je gezicht schoon te maken, is eigenlijk heel logisch. De huid wordt ook wel de eerste verdedigingslinie naar de buitenwereld genoemd. Overdag en ’s nachts krijgt je huid meer te verduren dan je waarschijnlijk denkt. Niet alleen door het dragen van make-up, maar ook door stress, zonlicht, zweet en uitlaatgassen. Zonder dat je het doorhebt stapelt dit zich allemaal op en vervuilt je huid. Brinkhuizen: “Reinig je je huid twee keer per dag, dan steek je een stokje voor de ontwikkeling van onzuiverheden en het krijgen van een grauwe en doffe huid. Ook kunnen crèmes dan beter hun werk doen.”

Met alleen een plens water maak je je huid niet schoon genoeg. “Het vuile laagje dat op je huid zit, kun je hiermee niet goed genoeg verwijderen”, legt Brinkhuizen uit. “Water kan vetdeeltjes zoals talg niet goed oplossen. Je kunt het vergelijken met afwassen zonder afwasmiddel; de vaat wordt dan ook nooit blinkend schoon. Voor je gezicht geldt dat net zo.” Ook reinigingsdoekjes maken je huid niet schoon genoeg. “Het lijkt makkelijk en snel, maar reinig je je gezicht daarna met een gezichtsreiniger dan komt er nog veel vuil en make-up af. Met reinigingsdoekjes wrijf je make-up vaak over je gezicht uit in plaats van dat je het echt verwijderd.”

Wateroplosbare gezichtsreiniger

Maar hoe maak je je huid dan wél goed schoon? Het begint met het schoonmaken van je handen. De bacteriën die zich hier gedurende dag verzamelen, wil je niet op je gezicht krijgen. Voor de volgende stap raadt de dermatoloog een wateroplosbare gezichtsreiniger aan, ook bekend als een cleanser. “Omdat je het afspoelt met lauw water weet je zeker dat je gezicht goed gereinigd is. Gewone gezichtsreinigers die je met een watje moet verwijderen, laten vaak veel resten op de huid achter. Een positieve ontwikkeling hierin zijn de micellair reinigingswaters. Ook al ziet het er uit als gewoon kraanwater, ze bevatten meestal verzorgende ingrediënten. Daarnaast zorgt de toevoeging van zogenaamde micellen dat je huid goed wordt gereinigd. Als je huid na het gebruik van een gezichtsreiniger niet droog en trekkerig voelt en er ook geen vetlaagje achterblijft, dan weet je dat je het juiste product hebt gevonden.” Kijk voordat je een gezichtsreiniger koopt altijd even naar de ingrediëntenlijst. Hoe milder een reiniger namelijk is, hoe beter. Dat betekent dat er geen zepen als sodium lauryl sulphate, parfum, krachtige ontvetters en stoffen als gedenatureerde alcohol in zitten.

En stel dat je na het lezen van dit artikel toch een nacht met make-up op gaat slapen, heeft het dan zin om je gezicht de volgende ochtend extra goed schoon te maken? “Terugdraaien kun je het niet, maar het is natuurlijk altijd beter om het de volgende dag alsnog goed te doen en daarna je huid goed te verzorgen. Het blijft wel het beste om je gezicht ’s avonds schoon te maken. Niet alleen voor je huid, maar ook voor je kussensloop.”