Kale plekken op je hoofd of steeds dunner wordend haar. Het is een nachtmerrie voor mannen én vrouwen. Elke dag haren in je borstel terugvinden is normaal, maar bij serieuze haaruitval moeten de alarmbellen gaan rinkelen. De belangrijkste vraag blijft natuurlijk: kun je er wat tegen doen?
Elke dag vind je tussen de vijftig en honderd haren terug in je haarborstel, op je kleding en in de douche. Een natuurlijk proces, want haren groeien en vernieuwen zich de hele tijd. Niets om je zorgen over te maken. Tenzij je het idee krijgt dat je wel erg veel haren verliest, te herkennen aan kale plekken op je hoofd of dunner wordend haar. Eerder schreven we al over de mogelijke oorzaken van haaruitval. En als de oorzaak bekend is wil je natuurlijk weten: is er wat aan te doen? Vaak wel, maar niet altijd, zegt Antoni Gostynski, dermatoloog bij het Maastricht UMC+. Je kunt een aantal stappen volgen.
Stap 1: Meer biotine op je bord
Ten eerste: leef en eet zo gezond mogelijk. “Een zo gezond mogelijke leefstijl kan zeker invloed hebben op je haar, in goede zin. En van acute stress is bekend dat het haaruitval kan uitlokken”, zegt Gostynski. Volgens het Voedingscentrum is vooral vitamine B8, beter bekend als biotine, belangrijk voor gezond haar. Biotine zit in eieren, lever, melk, noten en pinda’s. Vaker deze producten op het menu zetten kan een slimme eerste stap zijn.
Stap 2: Minder vaak je haar wassen
Het is ook belangrijk om naar de verzorging van je haar te kijken. Kleur je elke maand je haar bij de kapper, borstel je je haar tien keer per dag en was je het elke dag? Dit kan zeker effect hebben op je haar en hoofdhuid en daardoor ook indirect op je haargroei. Gostynski: “Te vaak je haren wassen zorgt bijvoorbeeld voor een droge hoofdhuid en eczeem. Als dit langdurig aanwezig is, kan er haaruitval ontstaan. Nu is ‘te vaak’ wel anders per persoon. De een kan elke dag zijn haar wassen, voor anderen is drie keer per week al te veel. Dit komt omdat wij allemaal net wat anders reageren op de prikkels van buitenaf.” Tip: laat je niet verleiden door veelbelovende shampoos voor sterker haar. “Speciale shampoos hebben weinig bewezen effect.”
Stap 3: Geef je haar de tijd
Bij tijdelijk haarverlies, bijvoorbeeld na een zwangerschap of operatie, is het belangrijk om je haar de tijd te geven om weer te groeien. “Dit herstelt zich vanzelf, dus het is een kwestie van afwachten. Haren groeien niet razendsnel, gemiddeld groeien ze 0,35 tot 1 centimeter per maand. Als we kijken naar andere vormen van haaruitval, is het zeer afhankelijk van de diagnose hoe snel je haren weer teruggroeien.”
Stap 4: Ga naar de huisarts
Wanneer je extreem veel haar verliest, is het altijd verstandig om naar de huisarts te gaan. Die kan je doorverwijzen naar een dermatoloog. “Er zijn bewezen middelen die kunnen helpen, maar er moet wel bij gezegd worden dat dit niet bij iedereen werkt. Bij ‘gewone’ haaruitval kun je bijvoorbeeld minoxidil lotion gebruiken. Dit middel kan vooral effectief zijn bij mannen en vrouwen die last hebben van hormonale haaruitval of een acute vorm van haaruitval na bijvoorbeeld een zwangerschap, operatie of een ziekte. Als medicijngebruik de oorzaak is van kale plekken of dunner wordend haar, kan er gekeken worden of andere medicijnen kunnen helpen. Dit is helaas niet altijd het geval.”
Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Meer Gezondnu? Neem dan een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.