<-- NIET ACTIEF -->

Wie hoopte na zijn studie voorgoed afscheid te kunnen nemen van de schoolbanken, wordt in het leven flink verrast. Je leven lang leren is niet alleen op veel werkvloeren van toepassing, maar geldt ook voor je thuisomgeving, relaties en … als het om je eigen persoonlijkheid gaat. We geven 7 voordelen van persoonlijke ontwikkeling.

Je kunt jezelf je leven lang blijven ontwikkelen. Niet alleen omdat je meer kennis kunt vergaren, dag in dag uit, maar ook omdat je steeds dichter bij jezelf kunt komen en jezelf kunt verbeteren. Dit doe je door je te verdiepen in jezelf en je bewustzijn te vergroten. Je kiest zelf op welke punten je wilt groeien en geeft je ontwikkeling vorm zoals jij wilt. Dat kan door een opleiding of cursus te volgen, maar ook door jezelf doelen te stellen of je te verdiepen in andere denkwijzen en mensen.

Wat is persoonlijke ontwikkeling?

Persoonlijke ontwikkeling betekent in jezelf investeren en je persoonlijkheid, gedachten en gevoelens onder de loep nemen. Het is je bewust worden van wie je bent en welk effect dat heeft op jouw leven en welzijn. Zelfverbetering en vooruitgang is belangrijk voor je geluk, maar iets dat we vaak vergeten te prioriteren. Bovendien is het een continue reis; naarmate de jaren verstrijken, krijg je te maken met verschillende ervaringen, hindernissen en uitdagingen, waardoor je je meer bewust wordt van jezelf en hoe jij daarmee omgaat en waarom.

Dit zijn de voordelen

Maar wat zijn de voordelen van persoonlijke ontwikkeling? We zetten er 7 voor je op een rijtje.

1. Je neemt regie over jouw leven

De kracht van persoonlijke ontwikkeling is dat je zelf meer regie kunt nemen over je leven.
Door meer aandacht te besteden aan je eigen gevoelens en gedachten, kun je in kaart brengen wat je uit het leven wilt halen en hoe je dit kunt realiseren.

2. Je begrijpt jezelf beter

Zelfverbetering vereist dat je naar je zelf kijkt en jezelf beter leert kennen. Het zorgt ervoor dat je jezelf in twijfel trekt en de realiteit onder ogen ziet voor wat het is. Sta jij bijvoorbeeld wel eens stil bij waarom iets je zo aangrijpt? Waarom je in bepaalde situaties op die manier reageert? Misschien ga je wel elke dag door met reageren op gebeurtenissen, in plaats van dat je bewuste keuzes maakt en kritisch naar jezelf kijkt. Wees je bewust van je sterke en zwakke punten, voorkeuren en antipathieën. Observeer je stemmingen en reacties. En besef hoe deze stemmingen en emoties je gemoedstoestand beïnvloeden.

3. Het helpt je prioriteiten te stellen

Persoonlijke ontwikkeling maakt vaak duidelijk wat je belangrijk vindt in het leven: je gaat je normen en waarden bepalen, je wensen onder de loep nemen en op die manier (levens)doelen stellen. Je weet waar je op kunt focussen en bent meer gemotiveerd. Als je immers weet wat je wilt bereiken, zie je gemakkelijker de voordelen om ook daadwerkelijk in actie te komen.

4. Persoonlijke ontwikkeling geeft zelfvertrouwen

Soms zijn we zelf onze ergste vijand en trek je jezelf en je capaciteit in twijfel. Zelfverbetering kan dat vertekende beeld wegpoetsen: telkens als je een doel behaalt, groot of klein, geeft dat een positief gevoel. Je staat bovendien sterker in je schoenen en maakt je minder druk om de mening van anderen.

5. Je kunt relaties verdiepen

Hoe beter je jezelf begrijpt, hoe beter je anderen begrijpt en hoe sterker je relaties zullen zijn. Doordat jij verandert en dichtbij bij jezelf gaat leven, verander je ook in je communicatie naar anderen toe. Bovendien weet je beter wat jij belangrijk vindt en dat maakt het makkelijker om te bedenken welke vrienden daar bijpassen en welke niet.

6. Je bent meer ‘jezelf’

We zijn allemaal geboren om ons-schitterende-zelf te zijn. Het klinkt zo eenvoudig, maar dat is het niet. Misschien zoek jij jezelf al jaren, maar heb je degene nog niet gevonden. Het gaat er niet zozeer om dat je precies hebt uitgevogeld wie jij bent – want dat is echt knap lastig en het leven telt hoofd- en bijrollen voor elk mens – maar om de relatie tussen jou en de wereld. Zeg je bijvoorbeeld ‘ik ben vandaag mezelf niet’, dan bedoel je dat er iets is verstoord tussen jou en de wereld. Je maakt niet de gebruikelijke ‘klik’. Als je naar jezelf zoekt, zoek je dus naar een verbetering tussen jou en de wereld. Heb je dat gevonden en ben je tevreden met jezelf, dan sta je meer open om echt aanwezig te zijn en dat te doen wat voldoening geeft.

7. Persoonlijke ontwikkeling heeft invloed op je mentale gezondheid

Persoonlijke ontwikkeling zorgt ervoor dat wij ons gezonder voelen. Je bent bezig met jezelf ontwikkelen en dat geeft voldoening en tevredenheid. En ja, dat geeft weer energie! Wanneer je aan jezelf werkt, leer je jezelf beter kennen waardoor je effectiever met je gedachten en emoties om kunt gaan. Je begint te begrijpen waarom je bepaalde emoties ervaart en leert hoe je ze met de tijd kunt aanpakken.

Lees meer over dit onderwerp