<-- NIET ACTIEF -->

Stilte is gratis en toch kostbaar, want waar vind je tegenwoordig nog stilte? Dat momentje rust? We rennen mee in de molen van doen-doen-doen, wandelen met onze telefoon in de hand (pling-pling) en fear of missing out is inmiddels een begrip. Ons lijf en brein schreeuwen om rust, maar worden overschaduwd door een lawine aan drukte en prikkels. Daarom introduceren wij de challenge #ikcheckuit. Even geen prikkels van schermen: geen sociale media, binnenkomende appjes, binge watching.

Wanneer: Vanaf 1 december
Hoe lang: Zolang als je zelf wilt
Voor wie: Iedereen die wel wat rust en stilte kan gebruiken
Waar: Overal, behalve online natuurlijk

De challenge in 6 stappen

Te veel schermtijd is ongezond en kan schadelijk zijn voor je gezondheid. Zo kan het effect hebben op je spijsvertering, ogen, concentratievermogen, spieren en hormoonhuishouding. De challenge kan je dus helpen om gezonder te leven, maar is vooral bedoeld om je bewust te maken van de hoeveelheid schermtijd en afhankelijkheid van schermpjes. En om even de stilte en rust op te zoeken, te genieten van quality time en écht op te laden. Heel veel regels zijn er niet bij deze challenge.

1. Bepaal hoeveel uur je offline gaat

Ga jij voor het instapmodel of ben je een diehard? Je bepaalt zelf hoe lang je offline gaat. Weet: klein beginnen mag! Net als groots eindigen 😉

Leuk om te weten:

  • Een uur voor je naar bed gaat geen scherm gebruiken, heeft al een positief effect op je nachtrust.
  • Een paar uur offline gaan, zorgt ervoor dat je hersenen beter kunnen presteren, mits je de schermpjes ook niet binnen handbereik hebt.
  • Een weekend offline gaan, kan je helpen om je meer ontspannen en energieker te voelen.
  • Een week offline gaan kan daarnaast een positief effect hebben op je nachtrust, concentratie, stress.
  • Een maand offline gaan zal misschien onmogelijk voelen, maar uit onderzoek bleek dat mensen die een maand stopten met social media, zich daarna gelukkiger en minder angstig voelden.

Waarom is het zo moeilijk om minder op je telefoon te zitten? Dat lees je hier »

2. Lees onze tips en adviezen van deskundigen

De hele maand staat gezondNU in het teken van stilte en rust. En dat betekent ook dat we continu artikelen voor je maken. Ga jij offline? Kijk dan eerst nog even op op onze Stilte-pagina voor tips en inspiratie. We vullen deze pagina dagelijks aan!

3. Geniet van je vrije tijd met onze printable spelletjes.

Print voor je offline gaat nog even deze spelletjes uit en je hebt uren speelplezier. Tijd om weer even echt contact te maken met je partner. Of speel de spellen gezellig met vrienden (corona-proof).

4. Bedenk wat jij wilt doen met de overgebleven tijd

Waar haal jij plezier uit? Hoe kom je tot rust? En wat is ‘stilte’ voor jou? Dat zijn vragen waar je misschien niet zo 1,2,3 een antwoord op hebt. Gebruik de offline uren ook om daarachter te komen en iets te doen waar je blij van wordt en écht van oplaadt.

5. Zet al je schermen uit en leg ze vooral ook weg

Van je televisie tot je telefoon, tablet en laptop. In deze challenge draait het erom dat je even geen beeldschermen gebruikt, maar je vrije tijd gebruikt voor een andere activiteit. Echt even schermloos, om erachter te komen hoe dat voelt. Hoe vaak pak je onbewust je telefoon? Wanneer heb je hem ook echt nodig? Zijn er ook andere activiteiten in de avond dan een serie kijken? Waar laad jij nou echt van op?

6. Reflecteer na de challenge

En, hoe ging de challenge je af? Hoeveel uur je ook schermloos door het leven bent gegaan, het is interessant om voor jezelf na te gaan wat je ervan hebt opgestoken. Gebruik jij je telefoon meer dan je wilt? Wanneer miste je hem het meeste? Waarvoor wil je je telefoon voortaan wel gebruiken, en waarvoor niet of minder?

Wil je meedoen?

Stoer dat jij de uitdaging wil aangaan om de stilte op te zoeken en offline te gaan. Vanaf 1 december volgt er dagelijks informatie over #ikcheckuit. We delen dan offline activiteiten en spelletjes, tips van deskundigen, waarom het zo interessant is om offline te gaan. En ja, die moet je natuurlijk wel even lezen voordat je offline gaat. Want anders kom je er niet meer bij.

Deel de challenge met anderen!

Wil jij aandacht vragen voor deze stilte-challenge en ook andere aansporen mee te doen? Heel leuk! Deel op sociale media de post #ikcheckuit of tag ons bij jouw stiltemoment met de hashtag #ikgavoorstilte. Wil je iets extra’s doen? Neem dan contact op met redactie@gezondnu.nl.

Tip: Zo blijf je bereikbaar voor noodgevallen

Denk jij nu: ja leuk allemaal, maar ik moet wel bereikbaar blijven voor mijn partner, mijn moeder of die ene collega? Vooruit! Op je smartphone kun je instellen dat je niet gestoord wilt worden, maar dat je telefoon alleen (hoorbaar) overgaat als persoon X belt en wanneer iemand bijvoorbeeld twee keer achter elkaar belt binnen vijftien minuten. Dat is natuurlijk wel zo prettig en veilig.

Lees meer over dit onderwerp