<-- NIET ACTIEF -->

Voor wie wil schoonmaken op een natuurlijke manier, zijn er genoeg tips te vinden. Genoeg tips? Te veel tips zelfs! Zie jij door de bomen het bos niet meer? Geen nood. Onze lezers geven hun gouden tips om je huis van top tot teen spic en span te maken op een natuurlijke manier. 

Tip 1: Natuurlijke middelen

Petra: ”Ik heb eigenlijk vier tips voor natuurlijk schoonmaken. Maak een allesreiniger door 20 gram marseillezeep te raspen en het in een liter water aan de kook te brengen. Laat het een nachtje staan en voeg dan 2 eetlepels baking soda en 10 druppels etherische olie (citroen of eucalyptus) toe. Poetsen maar! Een andere tips is: maak je eigen reiniger voor het toilet door een flinke schep baking soda en een flinke scheut schoonmaakazijn in de toiletpot te doen. Laat het bruisen en borstel daarna het toilet. Een andere tip voor natuurlijk schoonmaken is: van de schillen van sinaasappels een schoonmaakmiddel maken. Doe de schillen van 4 sinaasappels in een weckpot en doe er zoveel schoonmaakazijn bij dat het onder staat. Laat het 3 weken trekken, zeef het en voeg net zoveel water toe als azijn. Dit is een goed middel om je aanrecht schoon te maken en glazen deuren streepvrij schoon te krijgen. Tot slot: om vieze geurtjes uit handdoeken te krijgen doe je baking soda in je wasmachine in het bakje voor de hoofdwas en schoonmaakazijn in het spoelbakje. Was op 60 graden en je hebt heerlijk schone handdoeken.”

Tip 2: Schoonmaakazijn

Jiamy: ”Sinds ik weet hoe makkelijk het is om zelf allesreiniger te maken, koop ik het nooit meer. Het enige wat je nodig hebt, is schoonmaakazijn en water. Vul een spuitflacon voor de helft met schoonmaakazijn en voor de helft met water. Doe er eventueel een paar druppels pepermuntolie bij om de azijngeur te maskeren. En zo makkelijk is natuurlijk schoonmaken!”

Tip 3: Prachtig schoon

Annette: ”Het is geweldig dat we ons steeds bewuster worden van de spullen die we gebruiken om schoon te maken. De meeste producten zijn duur en belastend voor het milieu én je gezondheid. Je hoeft niet veel zelf te maken. Natuurlijk schoonmaken is simpeler dan het lijkt. Zo kun je schoonmaakazijn goed gebruiken als wasverzachter en als ontkalker, puur of aangelengd met water. Als wasmiddel kun je wat baking soda en groene zeep gebruiken. Dit kun je ook aanlengen met water en in een verstuiver doen voor bijvoorbeeld tegels. Met baking soda maak je de afwasmachine, gootsteen en het toilet prachtig schoon. Voor een lekkere geur kun je aan deze middelen wat citroensap toevoegen.”

Tip 4: Frisse lucht

Merel: ”Misschien een beetje flauw, maar de beste tip voor natuurlijk schoonmaken is: zet je raam elke dag open. Frisse lucht is essentieel voor een goede gezondheid, maar in veel huizen wordt niet goed geventileerd. Vertrouw niet te veel op je afzuigkap, centraal afzuigsysteem of roosters. Raam open dus!”

Wil je meer weten over milieuvriendelijk schoonmaken? Lees het hier.