<-- NIET ACTIEF -->

Januari staat voor tienduizenden mensen in het teken van een maand lang geen alcohol drinken. Er zijn genoeg redenen om hieraan mee te doen, maar hoe start je en houd je het vol? Wij hebben zes gezonde tips voor je. 

Heb je meegedaan aan Dry January, dan is de kans groot dat je de maanden erna minder alcohol drinkt. Dat blijkt uit onderzoek. Ook ervaarden deelnemers voordelen als: beter slapen, meer energie, afvallen en geldbesparing. Waar sommigen sowieso nooit alcohol drinken of met gemak een wijntje laten staan, is het voor de meesten een stuk lastiger. Alcohol is onze maatschappij ingeslopen en heeft daar een vaste plek gekregen. Wil jij minderen met alcohol? Dan komen deze tips als geroepen (ook als het niet voor Dry January is, natuurlijk):

1. Maak een duidelijke afspraak met jezelf

Wil je de komende maand helemaal niets drinken? Of zijn er uitzonderingen? En welke zijn dat? Wanneer je een duidelijk doel voor ogen hebt en met jezelf afspraken maakt, is het gemakkelijker om een maand lang geen alcohol te drinken. Hoe meer je open laat, hoe sneller je geneigd bent tóch dat ene wijntje te drinken. Bedenk ook waarom je minder wilt drinken. Zo zijn er redenen genoeg om alcohol even te laten staan. Heb je een specifiek doel gekozen? Stel eventueel een contract op met jezelf en onderteken hem. Door een handtekening te zetten onder je eigen afspraak, zul je je er sneller aan houden.

2. Achterhaal en je triggers vóór Dry January

Om Dry January vol te houden, is het verstandig om jezelf van tevoren af te vragen: op welke momenten drink ik alcohol? Drink je vooral tijdens sociale gelegenheden? Wanneer je je verveelt? Als je gespannen bent of als je omringt bent met andere drinkers? Neem je eigen drinkgedrag onder de loep en achterhaal zo triggers. Dat maakt de kans kleiner dat je voor een glas wijn zwicht. Heb je een zware dag, dan kun je tegen jezelf zeggen: ‘hé, normaal gesproken zou ik nu een glas wijn erbij pakken, maar dit keer ga ik voor fruitwater.’

3. Bazuin rond dat je meedoet aan Dry January

Hoe meer mensen weten over je deelname, hoe beter. Weten mensen dat je meedoet aan Dry January, dan houd je je eerder aan je eigen afspraken. Bovendien: wanneer mensen weten van je goede voornemen, kunnen ze rekening houden met je en dat glas alcohol niet aanbieden. Wellicht inspireer je zelfs nog andere vrienden of kennissen om mee te doen en kun je tips uitwisselen. Dat maakt het ook een stuk gezelliger!

4. Voorkom onnodige verleidingen

Je hebt nu voor jezelf bepaald wat je triggers zijn om een glas alcohol te pakken. Nu kun je het jezelf wat makkelijker maken door deze triggers te vermijden waar dat kan. Drink je vooral ‘s avonds? Stel eens een mooie avondwandeling voor met je vriendin, in plaats van een avond aan de keukentafel. Een beetje uitdaging is natuurlijk leuk, maar maak het jezelf niet té moeilijk.

5. Vind een alternatief

Niet-drinken betekent natuurlijk niet dat je helemaal niets meer moet drinken. Oftewel: wat ga je drinken in plaats van dat glas alcohol? Je kunt van alles drinken en dat kun je helemaal zelf bepalen: van alcoholvrije bubbels. (let wel op het suikergehalte!) tot water met een smaakje of een lekkere mocktail. Wat dacht je van deze mocktail met peer en lavendel of onze Nada Colada? Alcoholvrij betekent echt niet saai.

6. Zoek een buddy voor Dry January

Een challenge volhouden lukt beter met iemand aan je zijde. Misschien wil je partner wel meedoen, maar je kunt ook denken aan je buurvrouw, familieleden of collega’s. Steun en inspireer elkaar en wissel tips uit. Maak bijvoorbeeld een aparte groep aan in Whatsapp of houd wekelijks een videocall.

7. Toch alcohol genomen?

Heb je je toch laten verleiden door die ene cocktail, dat biertje of dat glas wijn? Geef niet op. Je missie is echt niet meteen gefaald. Je geniet al van enorm veel gezondheidsvoordelen door minder te drinken dan je voorheen deed. Dry January draait uiteindelijk om bewustwording en het doorbreken van je patronen.

Wil je weten of alcohol in een koolhydraatarm dieet past? Klik dan hier.

Lees meer over dit onderwerp