<-- NIET ACTIEF -->

Iedereen kent de schijf van vijf van het Voedingscentrum, maar heb je wel eens van de schijf van vijf voor je psyche gehoord? Dit zijn de basisvoorwaarden voor ieder mens om mentaal gezond te blijven. Psycholoog Jan Walburg vertelt om welke elementen het gaat en hoe je die in je leven integreert. 

Psycholoog en hoogleraar positieve psychologie Jan Walburg vertelde eerder aan gezondNU dat tegenover de schijf van vijf van het Voedingscentrum een schijf van vijf voor je psyche zou moeten staan. Om welke vijf elementen gaat het?

1. Leef gezond

Als je je lichamelijk goed voelt, ben je geestelijk sterker. Zo simpel is het. Lichaam en geest zijn één. Dus je moet goed voor dat lijf zorgen. Hoe? Eet gezond (veel groente en fruit), beweeg genoeg (het liefst elke dag minimaal dertig minuten), ga lekker naar buiten voor een portie zonlicht en zuurstof, rook niet, drink niet te veel alcohol en zorg voor voldoende ontspanning. Het zijn allemaal manieren om je lichamelijke én mentale veerkracht op peil te houden.

2. Zorg voor zingeving

Als je een duidelijk doel in je leven hebt, ben je minder gevoelig voor de mening van anderen en sta je steviger in je schoenen. Het is dus voor jezelf belangrijk te ontdekken wat jouw manier van zingeving is. Dat doe je door met anderen te praten, door te weten waar je goed in bent en te ontdekken welke kant je op wilt.

3. Investeer in relaties

Je hoeft geen enorme vriendenkring te hebben, maar een paar kwalitatief goede relaties in je leven zijn essentieel om geestelijk gezond te blijven. Vrienden zijn een goed klankbord om te toetsen of je nog op het goede spoor zit en te signaleren wanneer het niet goed met je gaat. Reden genoeg om tijd en aandacht te stoppen in het opbouwen en onderhouden van vriendschappen.

4. Oefen dankbaarheid

Er zijn vast redenen genoeg om te balen aan het eind van de dag, maar dat is niet de juiste mindset: sta positiever in het leven en trek meer geluk aan. Aartspessimisten (maar ook milde optimisten) vergroten hun positieve kijk door aan het eind van de dag terug te denken aan drie dingen waar ze dankbaar voor zijn. Door dat te doen, stop je het piekeren en ga je met een goed gevoel naar bed. Dat komt je nachtrust ten goede en lekker slapen is belangrijk voor een uitgerust hoofd.

5. Wees vriendelijk

Vriendelijk doen tegen mensen, zelfs als je het niet meent, stemt je vrolijker dan wanneer je je omgeving met chagrijnigheid of boosheid benadert. En zo’n goed humeur trekt positiviteit aan.