<-- NIET ACTIEF -->

‘Volg je hart’, is een advies dat we te pas en te onpas krijgen en geven. Alleen vertelt dit advies niet hóe je dat dan doet. Is je hart volgen iets waarbij je je verstand kunt gebruiken? Gezondheidscoach Jesse van der Velde: “Wat je hoofd je wil vertellen, is eigenlijk heel oninteressant. Het is analytisch, angst gedreven en vaak vol twijfels over jezelf.”

Een aantal jaar geleden besefte je dat je meer je hart wilde volgen. Hoe kwam je tot dit besef?

Gezondheidscoach Jesse van der Velde: “Door een spirituele ervaring tijdens een zweethutsessie zag ik in dat ik steeds meer in afstand leefde van wie ik was. Ik handelde vanuit mijn hoofd en niet vanuit mijn hart. Mijn gevoel, mijn hart en intuïtie ontbraken. Iedereen kent denk ik wel deze disconnectie. Je hart vertelt je iets, maar je hoofd zegt iets anders. ‘Hoe moet ik dan geld verdienen?’, ‘Is het wel een verstandige keus?’ of ‘Wat zal mijn familie daarvan denken?’ Vervolgens raak je in conflict en weet je niet wat nu waar is. Als je luistert naar je gedachten is het ontzettend moeilijk om je hart te volgen.”

Hoe maak je onderscheid tussen wat je hart en je verstand je ingeeft?

“Door iedere dag te oefenen. Het is belangrijk om te beseffen dat je ook niet afvalt als je je een keer op maandagavond helemaal rot traint in de sportschool. Dat kost ook maanden. Als je iedere dag oefent met het voelen van je lichaam, leer je onderscheid maken tussen wat je hart en je verstand je ingeeft. Wat je hoofd je wil vertellen, is eigenlijk heel oninteressant. Het is analytisch, angst gedreven en vaak vol twijfels over jezelf. Dat kun je niet gebruiken bij het luisteren naar je hart.”

En hoe kun je naar je hart luisteren oefenen?

“Door met je ademhaling diep naar binnen te gaan en in je lijf te zakken. Ga in stilte zitten, sluit je ogen en keer dan naar binnen. Probeer zo in de zachtheid van je lichaam te komen. Het is belangrijk dat je alleen maar voelt en dan beseft dat het je hoofd is die ‘ja maar’ zegt. In de tussentijd maak je waarschijnlijk verkeerde en juiste beslissingen in je leven. Hierdoor leer je langzaam onderscheiden wat je hart je ingeeft en dus het beste voor je is.”

Waarom vinden veel mensen het lastig om naar hun hart te luisteren?

“Omdat dat wat ons hart ingeeft niet altijd begrepen wordt door ons hoofd. Stel dat we voelen dat we ontslag moeten nemen en een nieuwe start moet maken. Ons hoofd komt er dan tussen en zegt: ‘Ja maar zal ik dan wel genoeg geld hebben?’ Dat is een voorbeeld van hoe ons hoofd controle probeert te houden. Vervolgens doen we het maar niet, omdat we ons laten leiden door de angsten en patronen in ons hoofd. Terwijl bij het volgen van je hart het juist gaat om het aannemen dat het klopt. Hoe ver het ook van je huidige leven staat en hoe moeilijk je het ook kunt begrijpen. Probeer het niet te sturen, maar simpelweg te aanschouwen. En geniet vooral van de verandering die in je leven gaande is. Dat is groei.”

Wat levert het je op om vanuit je hart te leven?

“Je ervaart veel meer gemak en vreugde in het moment. Dat merk je direct. Als je een paar minuten op je ademhaling focust, merk je daarna al dat dingen veel makkelijker gaan. Het brengt je op een plek dat je je één voelt met jezelf. Vanuit deze plek kun je veel beter beslissingen nemen. Dit is een hele andere beslissing dan wanneer je kiest vanuit angst of vanuit je hoofd. Door je hart te volgen, besef je wat écht belangrijk voor je is. Niet voor niets is het levensadvies dat we elkaar vaak geven: ‘Luister naar je hart’. Het werkt echt.”

Hoe heeft deze manier van leven jou veranderd?

“Het heeft mij een compleet nieuw leven gegeven. Om mij heen is niks veranderd. Ik heb nog steeds dezelfde vrouw en hetzelfde bedrijf. Alleen is alles zoveel makkelijker geworden. Ik ervaar nu veel meer vreugde en plezier in mijn leven.”
Ben je benieuwd naar meer inzichten van Jesse van der Velde ? Lees zijn boek ‘Spirituele Detox’.

Wil je meer lezen? Je krijgt het boek Spirituele detox van Jesse van der Velde nu cadeau bij een abonnement!