<-- NIET ACTIEF -->

Je droompartner hoef je tegenwoordig niet meer toevallig tegen het lijf te lopen in de kroeg, bibliotheek of op het station. Nee, er zijn talloze datingapps waarmee je vanaf de bank een date kunt regelen. Volgens communicatiewetenschapper Elisabeth Timmermans hebben deze apps voordelen, maar ook duidelijk nadelen: “We vergeten dat de liefde soms moet groeien.”

Er wordt wel gezegd dat vroeger alles beter was, omdat je toen gewoon nog iemand in de kroeg ontmoette. Ben jij het hiermee eens?

Elisabeth Timmermans, communicatiewetenschapper en schrijver van het boek ‘Liefde in tijden van Tinder’: “Nee. Ik denk niet dat het vroeger beter was, het was alleen anders. Vroeger hadden we vooral minder keus. En hoe minder keus je hebt, hoe eerder je tevreden bent. Nu kunnen we uit eindeloos veel mensen kiezen om mee te daten, waardoor het moeilijker is om een keuze te maken. Geluk is maakbaar geworden. Als we niet tevreden zijn, hebben we de neiging om het geluk ergens anders te zoeken. Vroeger was dat totaal anders. Je moest toen in een relatie blijven, ook al was je ongelukkig. Scheiden was een groot taboe.”

Kun je ware liefde vinden via een datingapp?

“Ja, dat kan zeker. Steeds vaker hoor je van mensen dat ze hun partner via een app hebben gevonden. Het nadeel is alleen dat er zo ontzettend veel keus is. Verschillende studies hebben aangetoond dat hoe groter de keus is, hoe moeilijker het is om te kiezen. Ook blijkt dat al die opties ervoor zorgen dat je op meer oppervlakkige zaken gaat focussen, zoals uiterlijk. Je kunt hierdoor een match met iemand hebben waarvan het uiterlijk je wel aanspreekt, maar waar je geen gemeenschappelijke interesses mee hebt. Dat werkt niet als je op zoek bent naar liefde.”

Aantrekkingskracht heeft voor een deel te maken met feromonen. Die spelen geen rol bij een app. Is dat een probleem?

“Dat denk ik wel. Sommige datingapps beweren op basis van de wetenschap een goede match te kunnen maken, maar dat is onmogelijk. Als twee mensen elkaar nog nooit in het echt hebben gezien, kun je niet voorspellen dat het een goede match gaat zijn. Echt contact is dan ook cruciaal in het vinden van iemand die bij je past.”

Is het daarom verstandig om zo snel mogelijk met iemand af te spreken?

“Snel afspreken heeft zeker voordelen. Als je te lang wacht, heb je automatisch al een soort ideaalbeeld in je hoofd gevormd. Dat ideaalbeeld komt meestal helemaal niet overeen met de werkelijkheid, waardoor je alleen maar teleurgesteld wordt. Aan de andere kant wil ik mensen ook niet pushen om iemand zo snel mogelijk te ontmoeten. Je moet alles vooral op je eigen tempo doen. Ook moeten we natuurlijk niet vergeten dat je via een datingapp afspreekt met iemand die je niet kent. Het is goed om op je hoede te zijn vanwege de gevaren.”

Wat zijn de grootste nadelen van datingapps?

“Ik denk dat we door datingapps vergeten dat liefde soms moet groeien en we liefde minder tijd geven. Als er niet meteen vuurwerk is, denken wel al snel: ‘Dit is het niet waard, ik ga naar de volgende’. We vergeten dat de vonk niet altijd gelijk overslaat en dat het ook niet altijd positief is als er wel meteen vuurwerk is. Als twee mensen op date zijn geweest en niet meteen enthousiast zijn, spreken ze meestal niet opnieuw af. Terwijl ze zich na een paar keer daten misschien meer op hun gemak voelen en er toch iets moois uit opbloeit.”

En de voordelen?

“Eén van de mooiste voordelen van online dating is dat het democratisch is. Omdat veel apps gratis zijn, worden ze door heel veel mensen gebruikt. Mensen van verschillende culturen en met een andere economische status. Je ontmoet daardoor mensen die je misschien niet zo snel in je eigen sociale kring zou tegenkomen. In die zin is het een hele positieve evolutie. Daarnaast moeten we ook niet vergeten dat de relaties die we online vormen niet onderdoen voor de offline relaties. Het is zeker geen nadeel als je een relatie start met iemand die je online hebt leren kennen.”

Welke app is het meest geschikt als je een serieuze relatie zoekt?

“Dat is lastig te zeggen. Wat ik wel een goed argument vind voor het kiezen van een betaalde app, is dat wanneer je op zoek bent naar een relatie je bereid bent om te investeren in die zoektocht. Betaal je voor een website of een app, dan is de kans dus groter dat je mensen tegenkomt die ook serieus op zoek zijn naar een partner.”

Hoe kun je je succes in de liefde vergroten als je gebruikt maakt van datingapps?

“Er is geen succesformule die voor iedereen werkt. Het is vooral belangrijk om te kijken en te experimenteren welke app voor jou werkt. Zorg dat je een foto hebt waar je goed op staat en waar je van top tot teen op te zien bent. Doe aan storytelling door met je foto en tekstje meer informatie over jezelf te geven. Het helpt ook om een vraag in je tekstje te zetten. Op die manier maak je het makkelijker om een gesprek aan te gaan. Dat is ook het moeilijke van datingapps: we swipen veel, we hebben veel matches, maar uiteindelijk doen we er weinig mee.”