<-- NIET ACTIEF -->

Wie zoekt naar een betere gezondheid, weet dat instant-oplossingen lang niet altijd helpen. Ieder mens heeft namelijk maatwerk nodig. Maar hoe kom je erachter wat voor jou werkt? Wij helpen je met het ontwikkelen van je eigen gezondheidsplan. Zo wordt het vinden van een betere gezondheid een stuk minder ingewikkeld.

Werken aan je gezondheid is een individuele ontdekkingstocht waarbij je er gaandeweg achterkomt wat goed is voor jou, en wat juist helemaal niet aanslaat. Zo komen sommige vrouwen erachter dat ze bij een blaasontsteking geen antibiotica nodig hebben, maar ook opknappen met cranberry’s. Anderen vinden voor hun artrose baat bij supplementen met glucosamine. Weer een ander knapt bij een depressie niet alleen op door pillen, maar ook door hardlopen. Ieder mens is uniek. Een instant-oplossing helpt daarom lang niet altijd. Dat maakt het vinden van een betere gezondheid soms zo ingewikkeld (en ook boeiend!).

Ontwikkel je eigen gezondheidsplan in 6 stappen

Een goede manier om je gezondheid een boost te geven, is het maken van een gezondheidsplan op maat. Geen idee waar je moet beginnen? Deze stappen helpen je:

Stap 1: Bepaal je doel

Wat wil je op gezondheidsgebied bereiken? Voor de één luidt het antwoord: ‘Ik wil meer energie’, voor de ander: ‘Ik wil weer kunnen werken’ of: ‘Ik wil me relaxter voelen’. Schrijf op positieve wijze op wat je met je gezondheidsplan wilt bereiken.

Stap 2: Maak het doel concreet

Wat is er concreet anders als je je doel hebt behaald? Geef zo nauwkeurig mogelijk antwoord op de volgende vragen:

 • Wat kun je dan?
 • Wat doe je dan wat je nu niet doet?
 • Wat kun je voor je omgeving betekenen?

Stap 3: Bepaal je drijfveren

Probeer zo goed mogelijk in kaart te brengen waarom je dit doel wilt bereiken. Dit antwoord is je motivatie. Misschien wil je afvallen om makkelijker te kunnen bewegen of om te voorkomen dat je ziek wordt. Of wil je meer energie, zodat je meer met familie en vrienden kunt doen en minder afgedraaid bent na een dag werken. Duidelijk voor ogen houden wat je motivatie is, helpt op moeilijke momenten.

Stap 4: Schrijf op waar je goed in bent

Veel water drinken, volkorenbrood eten, ontspannen, genoeg groente eten, elke dag wandelen, op tijd in bed duiken: wat doe je al wat goed is? Sta daarbij stil en schrijf het op. Het zijn vaak deze vele, kleine (soms vanzelfsprekende) stapjes die een stevig fundament vormen voor je gezondheid. Wees trots op de dingen die je nu al voor je gezondheid doet.

Stap 5: Bedenk wat minder goed voelt

Allemaal doen we wel eens iets omdat het zo hoort of omdat anderen het van ons verwachten. Dat voelt niet goed. Probeer te ontdekken wat je in je dagelijks leven doet waarbij je je minder goed voelt. Dit kan iets geestelijks, maar ook iets lichamelijks zijn. Hoe kun je deze dingen ombuigen tot iets positiefs? Schrijf dat op.

Stap 6: Bedenk wat je nodig hebt voor de best haalbare gezondheid

Nu je je doel hebt bepaald en concreet hebt gemaakt en je je motivatie helder voor ogen hebt, is het tijd om bedenken wat je nodig hebt voor de best haalbare gezondheid. Hoe concreter je het voor jezelf maakt, hoe makkelijker het is om in actie komen. Vul onderstaande punten aan om erachter te komen wat je nodig hebt en misschien zelfs vandaag al kunt doen.

 • Zo eet ik gezonder…
 • Zo beweeg ik meer…
 • Dit bijzondere boek ga ik lezen…
 • Zo ontspan ik beter…
 • Zo leef ik met passie…
 • Deze natuurlijke therapie wil ik uitproberen, want…
 • Zo krijg ik meer rust…
 • Dit maakt me sterker…
 • Zo ontmoet ik inspirerende mensen…
 • Zo leer ik meer over mijn ziekte of mezelf…
 • Ik kom meer tot mezelf als ik…