<-- NIET ACTIEF -->

En dan hebben we het natuurlijk níet over het plaatselijke zwembad. Al klinkt dat met dertig graden ook niet verkeerd. Sterker nog: fantastisch plan tijdens snikhete dagen! Zoek je een meer spectaculaire manier van afkoelen, leg dan je boek opzij en zet die zonnebril af. Dit zijn de negen koelste plekken van Nederland waar je kippenvel van krijgt.

1. Waterpret in Arnhem

Kijk aan: Arnhem heeft als enige stad in Nederland een echt watermuseum! Hoe koel is dat, een interactief museum over onze eerste levensbehoefte? Je komt er ogen en oren tekort. Wist je bijvoorbeeld dat wij voor zestig procent uit water bestaan (waaronder onze botten en tanden)? Als je benieuwd bent hoeveel water je per dag verbruikt, zet dan het Nederlands Watermuseum in je agenda. Ook leuk voor kinderen.

2. Bibberen in de grotten van Valkenburg

Grotten bezoeken saai? Niet in Valkenburg. De Limburgse stad beschikt namelijk over de grootste mergelgrot van Nederland. Zo leidt een gids je rond langs muurschilderingen, beeldhouwkunst en schuilkelders uit de Koude Oorlog. Terwijl je in de verte een ‘ooh’ en ‘aah’ hoort bij diverse lichtshows, gaat er een koude rilling door je lijf en staan je armharen ineens overeind. Ja, echt waar. Je loopt namelijk rond (of zit in een treintje) in een grot met een temperatuur van maar twaalf graden Celsius. Een trui is dan geen overbodige luxe.

3. Een vrije val in Roosendaal

Het staat ongetwijfeld op je bucketlist of op die van je beste vriend(in): skydiven. Tot nu toe altijd uitgesteld, maar met warm weer is het tijd voor actie! Ga naar Indoor Skydive in Roosendaal en ervaar hoe een vrije val uit het vliegtuig voelt. Met een virtualrealitybril lijkt het zelfs alsof je zweeft boven wereldsteden als Dubai, Hawaii of San Diego. Het resultaat: klapperende oren, hilarische hamsterwangen en (waarschijnlijk) enkele zweetdruppels van de adrenalinekick. Maar hé, je hebt toch even een windkracht gevoeld tijdens die broeierige dagen.

4. Frrrrrozen in Amsterdam

Diehards opgelet: als je echt geen uitweg meer ziet om onder de hoge temperaturen uit te komen, dan is dit de oplossing. Nog niet zo lang geleden kwam het bedrijf Freezlab naar Amsterdam, dat zich focust cryotherapie. Dit is een behandeling die onder andere herstelprocessen tijdens (sport)blessures versnelt, diverse pijnklachten vermindert en het immuunsysteem stimuleert. Wel één klein dingetje: je staat hiervoor drie minuten in een koelcel van -110 graden Celsius. Wie durft nog?

5. Blind ijs proeven in Amsterdam

Laat borrelen na die snikhete barbecue maar achterwege, want dit moet je proberen. Bij het restaurant Ctaste in Amsterdam staat een ijsproeverij in het donker op de menukaart. Eenmaal aan tafel gaan de lichten uit en is het aan jouw zintuigen om te raden welke ijssmaak voor je ligt. Een extra pluspunt: het restaurant draagt bij aan de maatschappij, want het heeft mensen met een beperking in dienst. Ctaste is dus een goede keuze als je wat verkoeling zoekt op een zomeravond. Jij blij, zij blij!

6. Golven pakken in Nieuwegein

Voor ‘next level’ watersporten moet je bij Down Under in Nieuwegein zijn. Zo is de watersport bodyboarden een manier om je onder te dompelen in het leven van een surfer. Liggend op een wavebord doorsta je (kunstmatige) golven op een schuin vlak, wat met een snelheid van zo’n dertig tot zeventig kilometer per uur gaat. Dan voel je je even, héél even, de beste surfer op zee. Sprokkel wel minimaal drie vrienden, familieleden of collega’s bij elkaar om deel te nemen.

7. IJssculpturen maken op het strand bij Haarlem

Deze tip is speciaal voor iedereen die in de zomer een bedrijfs- of teamuitje regelt en behoefte heeft aan een fris idee. Het bedrijf Windshift geeft, onder andere op het strand, workshops ijssculpturen maken. In teams van twee à drie personen bewerk je een groot blok ijs tot een eigen ontwerp. Het resultaat is veel gezelligheid en een hoop creativiteit. Reis hiervoor wel even af naar Haarlem.

8. Karten op een ijsbaan in Rucphen

Het herbeleven van wintersportvakanties in een snikhete zomer? Het klinkt vreemd, maar het kan bij IceKart Rucphen in de Noord-Brabant. Zelfs in de zomer is ijskarten geen enkel probleem, want een circuit met sneeuw en dennenbomen staat voor je klaar. Waar het bij ‘gewoon’ karten draait om snelheid, is behendigheid en timing bij de ijsvariant de sleutel tot succes. Je moet natuurlijk wel zin hebben die winterse wereld in te stappen, terwijl buiten de temperaturen oplopen.

9. Nederlands’ hoogste waterval in Loenen

Denk bij watervallen niet meteen aan het buitenland. Op de Veluwe, in het plaatsje Loenen om precies te zijn, bevindt zich namelijk een vijftien meter hoge waterval (de hoogste van Nederland). De waterval stamt uit 1869 en voert het water af naar het plaatselijke kanaal. Heb je zin in een middagje pootje baden? Dan zit je in dit bosrijke gebied op de juiste plek. Om teleurstellingen te voorkomen: vergelijk de Loenense waterval niet met zo’n grote Noorse bergwaterval. We hebben het tenslotte wel over ons eigen kikkerlandje, hè?