<-- NIET ACTIEF -->

Twee jaar lang liftte Marjan Knippenberg elke woensdag van en naar haar werk in het Radboudumc. Het wachten op een lift (gemiddeld zes minuten!), de ontmoetingen met al die verschillende mensen en de bijzondere gesprekken die ze met hen had, brachten haar veel. Vooral meer geluk. Wat kun jij van haar leren?

1. Liften leert je vertrouwen hebben in plaats van angst

Marjan Knippenberg: “Veel mensen vonden het dom of eng dat ik als vrouw alleen liftte. Want wat kon er allemaal niet gebeuren! Toch heb ik in die twee jaar dat ik liftte nooit een vervelende ervaring gehad. Natuurlijk moet je niet naïef zijn. Ik had trucjes paraat als ik het niet zou vertrouwen. Zo zou ik doen of ik wagenziek was om de auto te laten stoppen. En in het ergste geval zou ik iemands mobieltje uit het raam gooien. Maar er is dus nooit iets vervelends gebeurt. Mensen zijn veel liever dan veel media je doen laten geloven. Die wetenschap maakt gelukkiger.”

2. Liften vergroot je dankbaarheid

“Ik vraag niet zo snel iemand om hulp. En dat deed ik nu wel door om een lift te vragen. Elke keer dat er een auto stopte, deed dat iets met me. Het maakte me nederig en dankbaar dat er zoveel wildvreemden zijn die anderen willen helpen, zonder er iets voor terug te verwachten. Dankbaarheid en nederigheid maken op hun beurt ook gelukkig.”

3. Door te liften leer je loslaten

“Ik ben best een controlfreak, maar door het liften leerde ik met de stroom meegaan. Door langs de kant van de weg te gaan staan met een bordje, kies je er bewust voor om de controle los te laten. Ik leerde dat juist dan de mooiste dingen gebeurden. Dat pas ik nu nog toe in mijn dagelijks leven. Ik raak niet zo snel meer van slag als iets niet loopt, zoals ik wilde. Het is blijkbaar de bedoeling dat het anders gaat. En gek genoeg zie je, als je geen weerstand biedt, veel sneller hoe iets ook op een andere manier opgelost kan worden. Ik heb nu innerlijk meer rust.”

Marjan Knippenberg beschreef 100 van de bijzondere ontmoetingen die ze had in het boekje ‘6 minuten wachten op geluk’. De korte verslagjes zijn verslavend leuk om te lezen.