<-- NIET ACTIEF -->

De geur van kamille herken je uit duizenden. En de bloem ook: ’s zomers versiert kamille alle bermen en grasvelden met vrolijke, witte bloemetjes. Maar wat kun je ermee – behalve thee maken? Opeten! Doen, want het is goed voor bij allerlei infecties en het ontspant ook nog. En je haar wordt er ook nog wat blonder door.

Je hebt veel verschillende soorten kamille, maar de echte kamille – Matricaria chamomilla – ruik je al van ver. De geur is sterk, zoet en wat weeïg. Vanaf mei tot ongeveer eind september bloeit kamille met een stralenkrans van witte bloemblaadjes en een geel hartje dat vol bloembuisjes zit.

Kamille beschermt je tuin

Kamille moet je te vriend houden als je een moestuinder bent. De plant treedt eigenhandig op tegen plantenziekten en houdt ongedierte op afstand. Ideaal om in de buurt te zetten van groente die makkelijk aangevreten worden en gevoelig zijn voor schimmels. Daarnaast stimuleert kamille de groei van andere planten; vooral de combinatie met tarwe en ui kan het tot een grotere oogst leiden.

Maak je haar blond met kamille

Je kunt je haar wat blonder maken met kamille. Hoe? Zet een pot sterke kamillethee. Die maak je zo: schep twee eetlepels gedroogde bloempjes in een theepot. Daarop giet je een liter kokend water. Laat zeker een kwartier trekken. Daarna zeven en laten afkoelen. Na elke wasbeurt masseer je het kamillewater in je haren en laat je het vijf minuten inwerken, voordat je je haar uitspoelt. Zo wordt je haar elke wasbeurt een beetje blonder.

Kamillethee bij kwaaltjes

    Kamillethee wordt ingezet als medicijn. Je kan het als kompres op vermoeide ogen leggen of bij oogklachten gebruiken. Je kunt de thee ook gorgelen ter verlichting van kiespijn. Dit zijn de gezonde krachten van kamille:

  • Het ontspant
  • Het is goed bij krampen
  • Het helpt je spijsvertering
  • Het verzacht bij pijn (kiespijn)
  • Het kan koorts verlagen
  • Het is goed bij griep en verkoudheid (stomen bij voorhoofdsholteontsteking)
  • Het helpt bij infecties en aften. Laat wondjes beter genezen en is zacht bij eczeem (voeg een paar handjes kamille toe aan je badwater
  • Het verbetert je nachtrust (laat wat bloempjes meekoken in warme melk)

Lees meer over dit onderwerp