<-- NIET ACTIEF -->

Voor iedereen die vaste klant is bij de drogist, let op: heel veel alledaagse verzorgingsmiddelen zijn verrassend makkelijk zelf te maken. Leuk, milieuvriendelijk en vriendelijk voor je portemonnee. Bodylotion en handcrème komen vanaf nu uit eigen keuken!

Nagellak met een kleurtje

In zomer gaat iedereen spontaan zijn (teen)nagels lakken. Ben jij nog op zoek naar de perfecte kleur? Maak het zelf! Je hebt alleen doorzichtige nagellak nodig en een mooie kleur oogschaduw (je kunt verschillende kleuren mengen). Neem de oogschaduw uit het bakje. Gebruik bijvoorbeeld een vijzel om het fijn te malen. Doe een trechter in het potje met de doorzichtige nagellak en gooi de oogschaduw erin. Gebruik een tandenstoker of lepeltje om het goed te mixen, sluit het potje goed en schud het nog een paar keer door elkaar. Je kunt er zelf ook nog glitters aan toevoegen.

Allesreiniger zonder chemicaliën

Rasp veertig gram marseillezeep en kook dit in een pan met 2,5 liter water. Is alle zeep opgelost? Laat het nog koken voor vijf tot tien minuten. Voeg er drie eetlepels soda aan toe, zodat het een sterke reiniger wordt. Laat het een nachtje staan in de pan en giet het de volgende dag in een bakje.

Bodylotion met honing en citrusolie

Combineer twee eetlepels bijenwas met een half kopje druivenpitolie in een pot met een brede mond. Stop de pot in de magnetron tot de was bijna volledig gesmolten is. Voeg daarna één capsule met vitamine E olie, twee tot drie eetlepels gedestilleerd water en tien druppels etherische citrusolie toe.

Gebruik een staafmixer om alles te mengen. Laat het zo’n 15 tot 20 minuten rusten en stop het dan in een kleine pot.

Fris sapje

Doe frambozen, rozenblaadjes en een stokje vanille in een pot water. Meng het goed en laat het 24 uur in de koelkast staan. Zeef (met een theedoek) het fruit en de kruiden eruit. Er blijft een heerlijke, rozige frisdrank over.

Handcrème

Meng 25 gram kokosolie, 25 gram sheabutter en vier druppels etherische olie in een schaaltje, die je in een pan met heet water plaatst. Zorgt dat er een mooie substantie ontstaat en plaats dan het schaaltje naast de warmtebron om de crème hard te laten worden. Is het hard? Gebruik een staafmixer om er een luchtige room van te maken. Doe het in een potje en het is klaar. Je kunt de crème buiten de koelkast bewaren.

Extra: 5 keer water met fruit

IJskoud water met:

  1. aardbeien, basilicumblaadjes en citroen
  2. sinaasappel, bosbessen
  3. gember, citroen, mint
  4. grapefruit, citroen, limoen, sinaasappel
  5. komkommer, rozenwater