<-- NIET ACTIEF -->

Plastic is een praktisch product en maakt van alles mogelijk. Tegelijkertijd is het één van de schadelijkste materialen voor de aarde geworden. Wij geven een spiekbriefje om te minderen met plastic. Hoe minimaliseer je het gebruik ervan? En hoe maak je daar een levensstijl van in plaats van een korte bevlieging?

Plastic minderen is dan misschien een noodzaak, dat betekent niet dat we het met gemak doen. We worden omringd door plastic. Het is overal in ons leven en maakt het leven stiekem ook een tikkeltje makkelijker, waardoor je snel vervalt in je oude patroon vol plastic. Voordat we tips geven om dit materiaal te vervangen, geven we dan ook eerst vijf tips die je helpen om het reduceren van plastic te integreren in je dagelijks leven.

5 tips om van minderen met plastic een gewoonte te maken

 1. Schrijf op waarom je de overstap maakt naar een leven met minder plastic. Hierdoor is het makkelijker om te starten en vol te houden. Maak eventueel een mooie collage.
 2. Houd de voordelen in je achterhoofd of schrijf ze op een mooi vel papier en plak dit op een plek waar je vaak komt. Denk aan voordelen als: je maakt een positieve impact op de planeet, je kunt anderen inspireren en je wordt bewuster van de hoeveelheid spullen die je hebt, koopt en daadwerkelijk nodig hebt.
 3. Besef dat het geen appeltje-eitje is. Er zijn immens veel producten van plastic gemaakt. Waarschijnlijk kom je er tijdens je zoektocht achter dat je een vergrootglas nodig hebt om plasticvrije producten te vinden. Wat alleen maar de urgentie onderstreept.
 4. Maak anderen enthousiast. Dat is niet alleen gezellig, maar als je een gezin hebt ook vrijwel noodzakelijk. Anders is het vechten tegen de bierkaai. Praat met je gezin, familie en/of vrienden over je voornemen om plastic te reduceren en leg vooral uit waarom je dit wilt doen. En stel bijvoorbeeld voor om er een leuk en motiverend project van te maken waarbij je elkaar op de hoogte houdt, of pak het aan als een spannende wedstrijd.
 5.  Maak een lijst van producten die je koopt en plastic bevatten. Zet vervolgens zoveel mogelijk alternatieven ernaast voor de specifieke producten. Zo heb je meteen een overzicht wat je makkelijk kunt vervangen.

11 tips voor plasticvrije alternatieven

  Je eigen tas mee van huis nemen, water uit de kraan drinken in plaats van flessenwater, een rietje van staal gebruiken … We kunnen allemaal wel voorbeelden bedenken hoe we kunnen minderen met plastic. Heb je ook aan deze, iets minder voor de hand liggende tips gedacht?
 1. Wil je biologische groente en fruit kopen, ga dan niet naar de supermarkt. Daar zit het namelijk vaak in plastic verpakt. De natuurwinkel en de biologische markt zijn in dat geval je beste vriend. Ook voor onverpakte kaas en brood is de markt ideaal. Vergeet niet je eigen tas of mand mee te nemen.
 2. Vervang plastic verpakkingen voor kaas, restjes en je lunch voor wasbare boterhamzakjes en bijenwasdoeken.
 3. Zorg ervoor dat niet alleen je telefoon, zakdoekjes en pen standaard in je tas zitten, maar ook een herbruikbare beker. Voor een koffie to-go of glaasje water.
 4. Maak een composthoop in de tuin, zodat je het aantal plastic afvalzakken vermindert.
 5. Vervang het drinken van sap door het eten van vers fruit. Of maak je eigen sap in een glazen blender.
 6. Maak meer zelf. Van je eigen allesreiniger (azijn en water) en afwasmiddel (baking soda) tot sojamelk, notenpasta en mayonaise.
 7. Begin een kruidentuintje. Dat kan binnen en buiten, net wat je wilt. Pak je favoriete kruiden, zet ze in leuke potjes, pluk af en toe wat en maak je eigen mengsels. Milieuvriendelijk en lekker!
 8. Kijk kritisch naar je verzorgingsproducten: vermijd bijvoorbeeld het ingrediënt ‘polyethyleen’, ga voor een houten borstel, gebruik wasbare wattenschijfjes en vervang shampoo voor een stuk zeep.
 9. Geef en vraag een ervaring of dienst als cadeau. Denk aan een museumjaarkaart, Netflix-lidmaatschap, een e-book, dinerbon of dagje weg. Of geef tweedehands spullen, maak zelf iets of doneer aan een goed doel.
 10. Probeer deze soorten plastic in ieder geval te vermijden: polyvinylchloride (PVC), polystyreen (PS) en polycarbonaat.
 11. Kleed je huis aan met zoveel mogelijk natuurlijke, ongeverfde/ongelijmde materialen. Denk aan hout, kurk, kokos en sisal.