Hoe vaak was jij je haar? En het vaatdoekje? Deze gewoontes zitten vastgeroest in ons systeem en zijn natuurlijk heel persoonlijk. Als het om hygiëne gaat kun je daarom ook niet over goed of fout spreken, maar er zijn wél richtlijnen. Wij geven je zo’n handig overzicht van wat je vaker en juist minder vaak moet wassen. Schrik niet!
Dat de toiletbril niet de schoonste plek van het huis is, weten we allemaal. Net zoals de deurklink en het afvoerputje. Maar het peper- en zoutvaatje? Over deze onverwachte vieze dingen waarmee we ons omringen, schreven we al eerder. Maar wist jij dat een vaatdoekje meer bacteriën bevat dan een hondentong? Kijk mee naar dit schokkende overzicht.
Dit wassen we te vaak
Haar
Over hoe vaak je je haar moet wassen, zijn de meningen verdeeld. Eén ding staat vast: hoe vaker je je haar wast, hoe droger het wordt. Je wast namelijk het talg weg, wat vervolgens weer geproduceerd wordt. Daardoor krijg je vet haar en kom je in een vicieuze cirkel terecht. Het advies? Twee tot drie keer in de week je haar wassen met milde producten. Voor mensen die elke dag hun haar wassen, is dit eerst wennen. Bouw het daarom rustig af.
Spijkerbroek
Wanneer je een spijkerbroek te vaak wast, verliest het zijn kleur. Na vier tot vijf keer dragen in de was gooien, is het beste voor de broek.
Vagina
Bij de drogist zijn er middeltjes genoeg om je vagina grondig te wassen. Maar is dit eigenlijk wel nodig? Nee! Deze producten tasten de pH-waarde aan, waardoor de kans op een schimmelinfectie groter is. Eén keer per dag met lauw water de buitenkant van je vagina wassen, is voldoende.
En dit wassen we juist te weinig
Peper- en zoutvaatje
Uit onderzoek van de Universiteit van Virginia bleek dat het peper- en zoutvaatje een bron van bacteriën is. De vaatjes die werden getest, waren zelfs allemaal besmet met het verkoudheidsvirus. Neem het daarom iedere week een keer af.
Vaatdoekje
Vaak wordt een vaatdoekje pas vervangen als het stinkt, terwijl het meer bacteriën bevat dan een hondentong. Vervang het daarom iedere dag voor een schoon exemplaar en was het minimaal op zestig graden. Je kunt het ook één minuut op vol vermogen verhitten in de magnetron, dit doodt de bacteriën.
BH
Nederlandse vrouwen dragen een beha gemiddeld twee tot drie dagen voordat het in de wasmand verdwijnt. Maar omdat je een BH net zoals een onderbroek dicht op de huid draagt en zweet, is het hygiënisch om het vaker te wassen.
Tandenborstel
Een gemiddelde tandenborstel bevat 2000 bacteriën, ontzettend veel dus! Stop je tandenborstel eens in de twee weken in de vaatwasmachine. Gaan de haren naar buiten staan? Dan is het tijd om een nieuwe tandenborstel te kopen. Dit is gemiddeld na acht tot tien weken.
De afstandsbediening
Net zoals je telefoon is ook de afstandsbediening een bron van bacteriën. Het zit natuurlijk niet zomaar vol met vette vingers. Neem de afstandsbediening daarom iedere week een keer af.
Sporttas
Sportkleding wassen we genoeg, maar de tas waarin we het stoppen wordt vaak vergeten. Vergeet die niet regelmatig te wassen of je (plastic)tas te vervangen.
Prullenbak
De vuilniszak verwisselen we minimaal elke week, maar hoe vaak geef jij de vuilnisbak zelf een sopje? Om vieze luchtjes in huis te voorkomen, is het verstandig om iedere maand de vuilnisbak grondig schoon te maken.