<-- NIET ACTIEF -->

Een schoon huis is belangrijk. Niet alleen omdat je al dat stof en die bacteriën uit je huis wilt jagen, ook omdat je hoofd gebaat is bij opgeruimd en schoon. En bij het voorjaar hoort … een grote schoonmaak. Met deze schoonmaaktips wordt je actie écht groots!

De grote schoonmaak is een mythisch begrip. Nu gaat het écht gebeuren. Je zorgt niet dat alleen de deurtjes van je keuken glimmen. Nee, dit keer doe je het goed. Ook in de kasten wordt het brandschoon. Jammer genoeg strandt een grote schoonmaak vaak bij die twee kastjes. En de rest van je huis is nog net zo’n vieze bende en zooi als altijd. Het is tijd voor serieuze actie. Een echte grote schoonmaak!

Hoe zorg je dat je huis echt schoon wordt? Maak je grote schoonmaak smart met dit 4-stappenplan. Dit stappenplan kun je plannen op een dag – maar is ook prima te verdelen over drie of vier dagen. En: vergeet het niet leuk te maken. Muziek aan, alvast chocolade in de kast of tompouces in de koelkast als beloning voor straks en … gaan! Zet voor elke stap de timer op maximaal 2 uur en … ga!

Stap 1: Opruimen doe je zo

Een grote schoonmaak betekent dat je alles schoonmaakt. En dat lukt beter als je lege oppervlaktes hebt en niet overal stapeltjes met ditjes en datjes waar je omheen moet werken.

 1. Start met het opruimen van klein grut. Stapels oude kranten en post, de fruitmand met sleutels, usb-sticks en elastiekjes, de stapel kindertekeningen en het keukenblad vol met zooi – opruimen! Die stoel vol met kleren. Opruimen! Neem een vuilniszak mee voordat je begint en wees streng voor troep.
 2. Heb je veel kleine spullen (waxinehouders, pennen, kaartjes, paperclips, oude munten) die je niet weg wilt doen, maar waar je ook niet een goede plek voor hebt? Doe ze allemaal in een doos en zet die in een kast. Ze moeten echt even uit het oog.
 3. Berg kleding van het winterseizoen (sjaals, mutsen, handschoenen en je sneeuwschoenen) weg. Kijk vooral kritisch naar de stapel winterjassen op de kapstok en schoenen en laarzen. Doe het in een aparte winterkledingzak.
 4. Zorg dat de vloer zo goed als opgeruimd is. Kasten en stoelen laat je staan, maar stekkerdozen, speelgoed, schoenen en skeelers ruim je op.

Stap 2: Grote schoonmaak start met het doormidden knippen van je huis

Natuurlijk moet die garage en zolder opgeruimd en brandschoon zijn. Ooit … Maar vandaag maak je alleen schoon wat het oog ziet. En dan bedoelen we: het oog van de visite. Je hal en de woonkamer. Werk van binnen naar buiten – start dus in de woonkamer en eindig bij de voordeur.

 1. Kijk kritisch door je kamer – wat zijn de echte stofnesten en rampenpunten. Is die boekenkast een ongeorganiseerde verzameling? Of zijn het de ramen waar je nauwelijks doorheen kunt kijken? Maak een top twee of drie van het meest achterstallige werk – die klussen doe je eerst. Als dat betekent dat je alleen die enorme boekenkast uitpakt en uitsopt – so be it.
 2. Na die grote klus(sen), ga je alleen nog afstoffen, stofzuigen en de hal stofzuigen en dweilen. Klaar. Dit ziet er al veel beter uit!
 3. En dan? Blij! Kijk tevreden rond en eet een tompouce op de bank. Met die visite uiteraard.

Stap 3. De keuken gaat schoon – maar wel kast voor kast

De keuken is niet alleen een verzamelplek van spullen, ook van vet. Maar ga niet zomaar soppen, ook nu is systematisch werken een must.

 1. Spuit milieuvriendelijke ovenreiniger in je (combi-)oven – dit moet altijd even inwerken.
 2. Bekijk eerst de kasten met etenswaren: check de houdbaarheidsdatum van alle producten en gooi weg wat weg kan.
 3. Nu pas begint het soppen. Werk per stukje, dus kast voor kast, dan lade voor lade. Begin met de plank, lade of kast die de grootste puinzooi is. Haal die als eerste leeg, sop het uit en zet de spullen schoongemaakt terug.
 4. Nu wordt het echt dirty: sop het vet onder en op de afzuigkap weg en maak de oven schoon. Het middel dat je nodig hebt is soda. Soda reinigt, ontvet en is ontsmettend. Perfect middel voor je keuken!
 5. Maak tot slot de koelkast schoon; haal alle plateaus, laden, bakjes en rekjes uit de koelkast was alles met een sopje van een eetlepel soda op vier liter water. Vergeet niet het deurrubber. Poets na met schoon water en maak alles droog met een schone theedoek.
 6. Soda in combinatie met heet water is ook een goede manier om je afvoer te ontstoppen.
 7. Eindig je keukensessie met dweilen.
 8. Klaar! Tijd om te genieten; maak een potje thee, doe even de koelkast open en wees trots.

Stap 4: Je slaapkamer schoonmaken op een zonnige dag

Je slaapkamer is een verhaal apart als het aankomt op grote de schoonmaak. Niemand die er komt behalve jij en je partner, de gordijnen zitten meestal dicht. Geen wonder dat het vaak een rommelkamer en verkleedhok in een is. Idealiter maak je je slaapkamer schoon op een zonnige dag, zodat je alles buiten kunt hangen.

 1. Draai je matras om, stofzuig onder je bed en (als het weer het toelaat) hang je kussens, dekens en dekbedden buiten.
 2. Leg al je kleding op bed en maak keuzes. Als die broek al vijf jaar ongedragen in je kast hangt, wees dan eerlijk. Ga je hem nóg een jaar laten hangen, of is dit het moment hem eindelijk weg te doen? Antwoord: weg ermee.
 3. Ook nu: ruim op! Je kleding ordenen en alvast wegbergen voor het volgende seizoen is een essentiële tweede stap.
 4. Maak je bed schoon op, stof af en stofzuig.
 5. Tijd over? Lap de ramen en zet je raam op een kiertje.
 6. Slaapt een stuk lekkerder!

Nog beter schoonmaken? Lees meer:

Lees meer over dit onderwerp