<-- NIET ACTIEF -->

Het cultiveren van positiviteit kan behoorlijk zweverig overkomen… totdat je het zelf gaat toepassen en de helende invloed van een positieve mindset ervaart. Mindfulness expert Marisa Garau geeft praktische tips waarmee je de power van positiviteit in de belangrijke gebieden van je leven kunt integreren — zonder daarbij negatieve omstandigheden te ontkennen.

Internationaal onderzoek toont aan dat mensen die positief in het leven staan, zich gelukkiger voelen en gezonder zijn. Of je voornamelijk positief of negatief denkt is slechts voor 25% genetisch bepaald… wat betekent dat je voor 75% zelf invloed uit kunt oefenen op je gedachten. 

Positief èn negatief

Natuurlijk gebeuren er allerlei nare dingen in het leven. Het is belangrijk om dit niet blind te ontkennen, maar juist te accepteren. Vaak blijken negatieve gebeurtenissen een positieve les in zich mee te dragen. Zo kan een echtscheiding je doen beseffen dat je je leven niet meer met drama en ruzie wilt vullen, maar juist met harmonie. En een ontslag kan ertoe leiden dat je eindelijk de grote sprong waagt en voor jezelf begint.

Neutraal

In de werkelijkheid is geen enkele omstandigheid alleen maar positief of negatief. Sterker nog: de mindfulness-filosofie leert je in te zien dat alles feitelijk neutraal is. Wat een gebeurtenis negatief of positief kleurt, komt louter voort uit je eigen denken. Het is dit mechanisme wat je de macht geeft om elke willekeurige situatie vanuit een positief standpunt te benaderen. Het is echter van belang om eerst zowel de negatieve als de positieve kanten in beeld te brengen om te voorkomen dat je in ontkenning schiet. Pas daarna ga je bewust focussen op de positieve kanten.

Positiviteit in de praktijk

Aan de hand van de drie meest belangrijke levensgebieden geef ik je een aantal praktische manieren om je denken positiviteit aan te leren.

Gezondheid

Het ronddraaien in negatieve gedachten-cirkels veroorzaakt stress en tast je immuunsysteem aan. Het cultiveren van positiviteit zorgt daarentegen voor fysieke weerbaarheid en helpt je om gezonde keuzes te maken. Je gedachten op standje ‘positief’ zetten is niet moeilijk: ga je lichaam eens van kop tot teen af. Denk aan de grote en kleine botten, de spieren, de organen, de zenuwen. Denk aan de ultra-verfijnde systemen die alle onderdelen van je lichaam perfect met elkaar laten samenwerken. Beweeg je vingers en bedenk hoeveel natuurlijke intelligentie erbij komt kijken om beweging voor elkaar te krijgen. Realiseer je dat je lichaam altijd alles voor je doet, en voor je klaar staat wanneer je het nodig hebt. Waardering voor het wonder van je lichaam is een efficiënte manier om je gezondheid met denk-kracht te ondersteunen.

Relaties

Relaties kunnen een grote uitdaging vormen. Wil je positiviteit toepassen op je relaties, dan is het van belang om je relaties te accepteren zoals deze zijn. Verlies je niet langer in fantasie-scenario’s over hoe iemand zou moeten zijn. Mensen zijn zoals ze zijn, en vaak is dat een match met hoe jij bent… maar soms ook niet. Met positiviteit verander je vervelende mensen in je leven niet in leuke mensen, want dit zou naar ontkenning neigen. Je gaat daarentegen bewust en nuchter voor jezelf na welke mensen je positieve energie geven, en bij welke mensen je energie weglekt. Wees eerlijk en laat je niet langer opzadelen met energievreters: die zet je op een zijspoor. Omring je met positieve mensen die je energie geven en je inspireren om bewust geluk te cultiveren.

Carrière

Werkstress is één van de grote boosdoeners van deze tijd en zorgt elk jaar opnieuw voor steeds oplopende burnout-cijfers. Veel mensen zitten vast in een doodsaaie baan omdat ze te bang zijn om het roer om te gooien… en dan misschien wel hun financiële veiligheid en pensioen aan te tasten. Natuurlijk, je zult voor jezelf moeten zorgen. Maar realiseer je ook dat je het recht hebt om je talenten te ontplooien en gelukkig te zijn. Je leeft maar één keer, en dat leven is kort en kostbaar. Onderzoek de maatschappelijk dogma’s als succes, status en inkomen die ons al vanaf onze jeugd opgelegd zijn. Waarom is het belangrijk om veel geld te verdienen, een dure auto te rijden en een tweede huis in Frankrijk te bezitten? Bepalen dit soort omstandigheden dat je ‘geslaagd’ bent? Zijn de ambities die je koestert wel je jouwe, of zijn ze misschien opgelegd door je ouders, collega’s, of de maatschappij? Besef dat je een wonder der natuur bent, met een efficiënt functionerend lichaam en een scherp denkvermogen. Hoe wil je op je sterfbed terugkijken: dat je braaf binnen de lijntjes gebleven bent en een goed pensioen had (gaap!)… of dat je risico hebt gelopen door je passie te volgen en alles uit je leven te halen wat erin zat?

Dieper niveau

Met het cultiveren van positiviteit ga je bewuster met je eigen leven om. Het helpt je om op een dieper niveau in contact met je ware verlangens en met je unieke talenten. Je hebt maar één kans om wat je leven te maken, dus wees verstandig en gun jezelf het beste.

Meer lezen? Je vindt meer tips en praktisch advies in Marisa’s uitgebreide artikel over positiviteit