<-- NIET ACTIEF -->

Oei, een zure lucht bereikt je neusgaten. Binnen een split van een seconde scan je je buurman van top tot teen (met de nadruk op teen) en inderdaad: stinkvoeten alert! Hoewel je weinig kan doen aan de geur van je voeten, zijn er wél manieren om je dagelijkse stappers naar rozen te laten ruiken. Met deze tien tips kom je van je stinkschoenen af.

We kennen allemaal de adviezen om iedere dag schone sokken te dragen, verregende schoenen te vullen met krantenpapier en gedragen schoenen een nachtje in de vriezer te leggen. En als je genoeg schoenen hebt, is het natuurlijk goed om iedere dag te wisselen van paar. Zit jouw oplossing hier alleen niet tussen, probeer dan één van de volgende tips eens:

1. Baking soda

Pak baking soda, de minder agressieve variant van schoonmaaksoda, maar uit het keukenkastje en strooi een klein beetje in je schoenen. Laat ze een paar uur tot een dag staan en klop de soda er dan goed uit. Wrijf tot slot de restjes uit je schoenen met een droge doek. Baking soda neemt vocht op en voorkomt daarnaast zure luchtjes. Een topper onder de huishoudmiddelen!

2. Talkpoeder

Nog zo’n goede tip: talkpoeder. Je gebruikt het om babybilletjes zacht en bacterievrij te maken, maar het is ook erg geschikt voor je voeten en schoenen. Een vochtige schoen is namelijk een broedplaats voor bacteriën en talk neemt die warmte op. Een klein beetje poeder is al voldoende voor een koele, schimmelvrije omgeving. Wedden dat die luchtjes dan ook als sneeuw voor de zon verdwijnen?

3. Vanillesuiker

De zoete lucht van vanille neutraliseert de zure lucht van zweet en dat is precies wat je wil.
Je hoeft de inhoud niet uit de verpakking te halen, want zelfs in het zakje gaat vanillesuiker de strijd tegen stinkschoenen aan. Makkelijk en snel, daar houden we van!

4. Koffiepads

Waar koffiepads al dan niet goed voor zijn. Je krijgt er niet alleen verrukkelijke koffie van, maar ook bijna stinkvrije schoenen. Het enige wat je moet doen, is ’s avonds een droge koffiepad in beide schoenen leggen en dit er de volgende ochtend uithalen. Heb je iedere dag last van natte stappers, dan doe je er goed aan telkens een nieuwe pad te gebruiken. Koffiepads zijn goede vochtvreters.

5. Theezakjes

Wat voor koffiepads geldt, geldt ook voor theezakjes. Laat gedurende de nacht een theezakje op de zolen van je schoenen rusten en je hebt de volgende dag frisse schoenen. Thee bevat tannine, een droogmakende stof die bacteriën doodt. Gooi na de schoonmaakbeurt de theezakjes weg, want je wil natuurlijk geen zweetthee. En theeleuten niet getreurd: de zakjes zijn multifunctioneel, dus gebruikte zakjes werken ook goed!

6. Rijst

We grijpen niet voor niets massaal naar een bak rijst als onze telefoons contact maken met water, want: rijst absorbeert vocht. Een handje met rijstkorrels in je schoenen (met of zonder zakje) moet nu dus ook jouw redmiddel zijn. Een andere optie is een rijstbad.

7. Kattenbakkorrels

In het verlengde van rijstkorrels nemen kattenbakkorrels ook vocht op. Je weet wel, die gritkorrels in de kattenbak. Voor mensen met katten: pik wat schoon grit van je kat, doe het in een zakje en leg het een nachtje in je schoenen. Want als de kat van huis is…

8. Peterselie

Eerlijk: wat moeten we toch zonder kruiden? Ze zijn voor zoveel kwaaltjes handig. Ook bij stinkschoenen staat de peterselie klaar met een oplossing. Zo bevat een bosje peterselie genoeg anti-geureigenschappen, wat erg handig is in het geval van aanwezige luchtjes. Knip wat verse bladeren en verstop het goed in je schoenen.

9. Lavendel

Nu we het toch over kruiden hebben, mag lavendel niet ontbreken. Je kunt twee dingen doen: je schoenen vullen met verse lavendeltakjes of een paar druppels lavendelolie over je schoen verdelen. Het kruid neutraliseert en geeft een frisse geur. Niet alleen een toiletverfrisser dus!

10. Waspoeder

Tot slot is een koffiefilter met waspoeder het proberen waard. Je schoenen hoeven hiervoor niet in de wasmachine, want alleen een koffiefilter met waspoeder in de opening van je schoenen doet al wonderen. Laat het een nachtje intrekken en verheug je op een hemelse geur de volgende ochtend.

Zit hier iets tussen waarvan je denkt: maar dit wist ik niet? Probeer het! Baat het niet, dan schaadt het niet.

Heb je naast stinkschoenen ook last van blaren? Hier lees je de beste tips tegen blaren.