Als je lichaam niet meer in balans is, krijg je daar een seintje van. In de vorm van een hoestbui, koorts, haaruitval of… kalknagels. Een hardnekkige schimmel heeft zich dan weten te huisvesten in je nagel. Om je huid weer op te vrolijken en in balans te brengen, kun je jouw voeten verwennen met een voetbad. Met salie, rijst of zwarte thee bijvoorbeeld. Welke kies jij?

Een voetbad zal een kalknagel niet doen verdwijnen, maar werkt wel verzachtend, ontspannend en verzorgend. Voor welk voetbad kies jij?

Melkbad

Je voeten onderdompelen in melk klinkt misschien vreemd, maar het maakt je huid heerlijk zacht. Een melkbad verzorgt je huid, waardoor het weer in balans komt. Zeg maar dag tegen dode huidcellen.

Recept: 1 glas melk, sinaasappelschil van een halve sinaasappel, citroensap van een halve citroen citroenschil, 2 druppels lavendelolie.

Rijstbad

Een bad met rijst zou een effectieve manier zijn om zweetvoeten tegen te gaan. En minder zweet betekent een minder ideale omgeving voor bacteriën…

Recept: kook een halve kop rijst in veel water. Giet de rijst af en bewaar het water. Voeg 2 eetlepels bakpoeder toe aan het rijstwater en laat het afkoelen tot het water lauwwarm is.

Salie en rozemarijn

Salie en rozemarijn hebben een antibacteriële en schimmelwerende werking. Ook zou rozemarijn, net als rijst, ervoor zorgen dat de productie van zweet van de zweetklieren wordt verminderd.

Recept: 1 theelepel rozemarijn, 1 theelepel gedroogde salie

Zwarte thee

Je voeten weken in zwarte thee. Lekker is anders, zou je zeggen. Maar het zuur zou bacteriën wegjagen. Het is niet wetenschappelijk bewezen, maar wellicht werkt het voor jou.

Recept: 4 zakjes zwarte thee

Wisselbad

Je voeten worden blij van een wisselbad, het stimuleert namelijk de doorbloeding. Bij een wisselbad gaat het erom dat je een warm voetbad afwisselt met een koud voetbad. Maak dus twee voetbadjes klaar: een met warm water en een met koud water. Begin met het warme bad en blijf daar vijf minuten inzitten en laat je voeten vervolgens voor 15 seconden in het koude bad zakken. Wissel een paar keer af en eindig met koud water.

Fijne oliën

Behalve de producten die in de voetbadjes worden gebruikt, zijn er nog meer natuurlijke producten die goed werken tegen voetproblemen zoals kalknagels. Namelijk: kokosolie, tea tree olie, sesamolie, olijfolie met geperste knoflook, lavendelolie, oregano-olie.

Stap voor stap

Stap 1. Kook water (bijvoorbeeld in de waterkoker). Laat het afkoelen tot het water lauwwarm is.

Stap 2. Leg een paar handdoeken op de vloer om je tapijt/vloer te beschermen tegen morsen.

Stap 3. Spoel je voeten af, zodat ze schoon zijn.

Stap 4. Maak je voetbad klaar en plaats je voeten in de kuip.

Stap 5. Week je voeten 15 tot 20 minuten. Als het water onaangenaam koel wordt, kun je een deel van het water vervangen

Stap 6. Droog je voeten en tenen goed af. Lukt het niet met een handdoek, gebruik dan een haardroger. Goed afdrogen voorkomt schimmels.

Stap 7. Verwijder vuil onder je teennagels en knip je teennagels recht af.

Stap 8. Masseer je voeten door een bak te vullen met knikkers. Rol je voeten hierover heen en weer om de bloedstroom te bevorderen en te masseren.

Stap 9. Verzorg je voeten door ze in te smeren met sesamolie.