Het begint met een branderig gevoel en kan in het ergste geval zelfs het einde betekenen van je wandeltocht. Auw! Blaren zijn alles behalve prettig. Met deze tips kun je een vervelende blaar voor zijn. En mocht je er toch last van krijgen? Zo kom je er weer vanaf.
Om even bij het begin te beginnen: een blaar krijg je niet voor niets. Het is een natuurlijke reactie van de huid. Een blaar is een holte in de huid, gevuld met vocht. Met een blaar beschermt de huid het onderliggende weefsel. Blaren ontstaan doordat de diepere huidlaag beschadigd raakt. Er hoopt zich vocht op in of onder de opperhuid. Het beschadigen van de huid komt meestal door druk of wrijving (een drukblaar). Dit gebeurt bijvoorbeeld door het dragen van te kleine schoenen.
Van bloedblaar tot brandblaar
Gelukkig is een drukblaar vaak klein en niet gevaarlijk. Maar er zijn ook andere soorten blaren, zoals de brandblaar (een tweedegraads verbranding), de contactblaar (veroorzaakt door irriterende stoffen) en de bloedblaar, een blaar die ontstaat door beknelling.
De meeste drukblaren ontstaan op de voeten. Pijnlijk is het zeker en het kan zelfs gaan jeuken. Met deze zeven stappen kun je blaren zoveel mogelijk voorkomen.
1. Kies voor goed ingelopen en passende schoenen
Klinkt logisch, maar hier gaat het vaak mis. Te kleine schoenen zorgen voor wrijving met als gevolg een pijnlijke blaar. Zeker als je lange afstanden wilt gaan lopen, zijn goede (wandel)schoenen een must. En voordat je op pad gaat: loop je schoenen goed in. Als je dit niet doet, heb je zo een blaar te pakken. Je schoenen moeten prettig aanvoelen en niet te strak zitten. Wanneer je beweegt, worden de voeten warmer en zetten de bloedvaten uit. Krappe schoenen zijn dan niet fijn. Let extra op drukpunten op de voet. Bekende drukpunten zijn de wreef, de hiel, de achillespees en de zijkanten van de tenen.
2. Draag schone sokken
Vochtige of zelfs natte sokken, vergroten de kans op blaren. Er zal meer wrijving ontstaan en het is ook niet fris om te lang met natte voeten rond te blijven lopen. Zorg dus altijd dat je een extra paar schone sokken bij de hand hebt. Handig om tijdens een wandeltocht even te verwisselen.
3. Let op met eelt
Als je last hebt van veel eelt, is het verstandig om naar de pedicure te gaan. Wandelaars kunnen eelt krijgen aan de zijkant van de grote teen, op de hiel en onder de bal van de voet. Waar eelt zit, kan door wrijving gemakkelijk een blaar ontstaan.
4. Vet je voeten in
Vet je voeten vlak voordat je gaat lopen in met vaseline of uierzalf. Doordat het vet vocht tegenhoudt, worden je voeten minder week en stroef. Doe dit niet als het erg warm wordt, dan krijg je sneller last van zweetvoeten. Was je voeten alleen met koud water en zónder zeep. Anders wordt de huid zachter.
5. Gebruik talkpoeder
Strooi talkpoeder over je voeten. Talk neemt vocht op, dat zorgt ook nog eens voor minder erge zweetvoeten, en daardoor is er minder wrijving. Let er wel op dat de talkpoeder niet gaat klonteren, die klontjes kunnen weer drukpunten veroorzaken.
6. Bouw langzaam op
Begin niet meteen met twee uur wandelen als je dit nooit eerder hebt gedaan. De huid is hier niet aan gewend en daardoor ontstaat er te veel wrijving en druk. Bouw het lopen, net als elke sport, langzaam op.
7. Trek je schoenen en sokken meteen uit
Doe direct je schoenen en sokken uit aan het eind van de wandeling. Was je voeten met koud water en zonder zeep. Anders wordt de huid zachter.
Toch een blaar? Zo kom je er weer vanaf
Het Rode Kruis adviseert om blaren gesloten te laten. De wond kan daardoor het snelst genezen en de blaar droogt langzaam in. Dek een blaar altijd af, zodat deze niet open gaat. Dit kan met verschillende pleisters, zoals een wondpleister of een speciale hydrocolloïd blarenpleister. Als je verband over de blaar doet, zorg dan dat het ruim over de blaar zit, plooivrij is en niet gaat schuiven. Je kunt een blaar doorprikken als er sprake is van een erge zwelling, maar dit kan ook voor meer infecties zorgen. Voordat je de blaar doorprikt, moet je het eerst schoonmaken met een ontsmettend middel. Gebruik een schone naald. Is de blaar open? maak de wond schoon en dek deze af.
Belangrijk: voetwonden genezen slecht bij mensen met een slechte doorbloeding of met diabetes. Neem in dat geval altijd contact op met de huisarts.
Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Meer Gezondnu? Neem dan een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.