6 vragen over veganisme
Veganisten streven ernaar om geen dieren te gebruiken voor producten. Steeds meer mensen kiezen voor deze leefwijze, merkt ook de VeganChallenge aan het groeiende aantal deelnemers. gezondNU stelde 6 vragen aan Mirte Kuipers, diëtist van de challenge en zelf ook veganist.
1. Veganistisch eten is een trend?
“Ja. De schappen met plantaardige melk zijn de laatste paar jaar verdubbeld. Bij de AH to go hadden ze voorheen alleen gewone melk voor in de koffie to go. Sinds kort hebben ze ook sojamelk. Er wordt steeds meer over nagedacht dat er ook mensen zijn die geen dierlijke producten eten.”
2. Wat is het beste advies voor een beginnende veganist?
“Als ik in de winkel niet-plantaardige taart of koekjes zie liggen, bedenk ik altijd dat ik het ook zelf kan maken. Het is ook belangrijk om altijd de redenen dat je veganist bent, in je achterhoofd te houden. En lees je goed in, experimenteer met nieuwe voedingsmiddelen en praat met je omgeving en andere veganisten.”
3. Wie veganistisch eet, krijgt niet alle voedingsstoffen binnen … Klopt dat ?
“Nee, zonder dierlijke producten kun je gemakkelijk aan de aanbevolen hoeveelheid voedingsstoffen komen. Peulvruchten – jammer genoeg erg ondergewaardeerd – zijn bijvoorbeeld een belangrijke bron van eiwitten. En calcium zit in groene bladgroenten, noten en zaden. Wel is het belangrijk om vitamine B12 te slikken. Dat is de enige vitamine die niet in plantaardige voeding zit.”
4. Thuis eten als veganist lukt aardig, maar kun je wel uit eten als veganist?
“Als ik naar een restaurant ga, bel ik het liefst van te voren of ze iets voor me kunnen maken. Vaak staat er wel een gerecht op het menu dat met kleine aanpassingen veganistisch kan worden gemaakt. Familie en vrienden weten dat ik veganist ben, maar ik zal nooit onaangekondigd op de stoep staan en verwachten dat ze iets voor me in huis hebben. Ik heb vaak iets in mijn tas zitten, of vraag of ik iets kan koken of meenemen. Zo maak ik het hun ook zo gemakkelijk mogelijk.”
5. Waarom ben je zelf plantaardig gaan eten?
“Tien jaar voordat ik veganist werd, at ik al vegetarisch. Dat was vooral vanwege het dierenleed. Ik werd me pas heel laat bewust dat er ook dieren doodgaan voor de productie van bijvoorbeeld eieren en melk. Zo wordt elk jaar een koe kunstmatig geïnsemineerd om een kalfje te krijgen. Kalfjes zijn nodig om de melkproductie op gang te krijgen. Meteen bij de geboorte wordt het kalf gescheiden van de moeder en na ongeveer zes maanden verwerkt tot kalfsvlees. Vegetariërs zijn zich hier meestal niet van bewust: ze willen geen kalfsvlees eten, maar wel de melk drinken dat ervoor zorgt dat er kalfsvlees is. Ik eet 100 procent plantaardig en gebruik ook geen wol en leer. Het is voor mij een principe: als het gaat om een dierlijk product, dan houd het gewoon op. Ook als ik het niet zeker weet, doe ik het liever niet.”
6. Hoe groot was de omschakeling van vegetariër naar veganist?
“Ik ben vrij abrupt overgestapt en vond dat niet heel moeilijk. Bij veel producten is het een kwestie van de verpakking lezen. Ik bakte wel altijd veel taarten en vroeg me af hoe ik eieren kon vervangen, maar ook daar zijn alternatieven voor. Mijn ouders waren in het begin niet enthousiast. ‘Wat doe je jezelf aan?’, zeiden ze. Ik moest toen uitleggen dat ik mezelf niet van alles ontnam, maar het juist als een verrijking zag. Het duurde wel even voordat ik dat ook had bewezen, maar nu eten ze zelf ook veganistisch.”
De nieuwe VeganChallenge begint op 1 oktober. Deelnemers gaan dan 30 dagen lang de uitdaging aan om volledig plantaardig te eten. Ze worden hierbij geholpen door het VeganChallenge team, dat recepten, tips en nieuwsbrieven opstelt. Uit enquêtes blijkt dat 15% van de deelnemers plantaardig blijft eten en nog eens 30% flexanist wordt.
Lian van Doorn van gezondNU leefde drie dagen als veganist. Lees hier hoe het haar afging »