Hoeveel glazen water drink jij per dag? En drink je dan water uit de kraan of uit een fles? In Nederland drinkt bijna iedereen kraanwater terwijl in Frankrijk iedereen water uit een fles drinkt. Wat is het verschil tussen kraanwater, mineraalwater en water uit de bron? Of is het stiekem hetzelfde? Wij leggen de verschillen uit.
We weten allemaal dat je dagelijks minimaal anderhalve liter moet drinken. Dit ondersteunt namelijk je cognitieve en fysieke lichaamsfuncties. Water is natuurlijk de ultieme dorstlesser, omdat het puur vocht is, zonder toevoegingen. Toch is het nog best lastig om elke keer weer zoveel te drinken. Sommigen vinden water maar saai, maar de smaak van water kan flink variëren. Zo heeft het in de ene provincie meer een ijzersmaak en in de andere juist een zoetere nasmaak. Ook heb je verschillende soorten drinkwater, wij zetten de verschillen daarom op een rij.
Gewoon uit de kraan
Ons water komt uit verschillende bronnen zoals meren, rivieren en grondwater. Dit water moet altijd behandeld, gefilterd en gecontroleerd worden, voordat het door onze leidingen stroomt. De behandeling van water verschilt per bron. Wel wordt bij elk soort water vlokmiddel (ijzerchloride bijvoorbeeld) toegevoegd, dit werkt als een soort magneet waaraan verontreinigende deeltjes zich binden. Met filters worden de vlokken weer uit het water gehaald. Het water wordt gecontroleerd door de waterbedrijven aan de hand van door de overheid vastgestelde kwaliteitseisen. Er bestaat een discussie over de kwaliteit van ons kraanwater, sommige mensen filteren daarom het kraanwater thuis nog een keer. Er zitten medicijnresten in ons water zit, maar de concentratie hiervan is zo klein, dat het nog geen effect heeft op de volksgezondheid volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).
Stabiele samenstelling: natuurlijk mineraalwater
Dit water komt uit ondergrondse bronnen en bevat altijd een stabiele samenstelling van mineralen. Mineralen die hierin voorkomen zijn bijvoorbeeld zout, ijzer en magnesium. Het is niet zo dat dit water per se méér mineralen bevat dan bron- of kraanwater, maar dat is ook niet altijd gewenst. Wel is de hoeveelheid hiervan in elk flesje hetzelfde is. De verschillende lagen in de grond filteren het water van nature. Hierdoor heeft het geen behandeling nodig, dit is zelfs bij wet verboden. Het water wat je direct uit de bron drinkt, moet namelijk precies hetzelfde smaken als het water uit een fles. Daarom wordt dit water uit natuurgebieden direct bij de bron gebotteld.
Natuurlijk gezuiverd: bronwater
Ook dit water komt uit ondergrondse bronnen wat op een natuurlijke wijze wordt gefilterd. In tegenstelling tot natuurlijk mineraalwater hoeft bronwater niet bij de bron verpakt te worden. Nog een verschil is dat de samenstelling van mineralen niet constant is. Het is wettelijk verplicht om zowel de bron voor natuurlijk mineraal- als bronwater te beschermen. Zo mag er geen zout gestrooid worden bij sneeuw, maar moet er zand gestrooid worden. Niets mag het natuurlijke filterproces beïnvloeden.
Is het niet stiekem hetzelfde?
Tussen ons kraanwater en bron- en mineraalwater zit een groot verschil. Kraanwater komt uit allerlei bronnen en moet gefilterd worden, terwijl bron- en mineraalwater op natuurlijke wijze wordt gefilterd. Sterker nog: het mág niet extra gefilterd worden. Het grote verschil tussen natuurlijk mineraalwater en bronwater is de samenstelling van mineralen. In sommige gevallen kan het wel degelijk uitmaken of de samenstelling van mineralen constant is, bijvoorbeeld als je het water gebruikt bij babyvoeding (laag natriumgehalte).
Tekst: Jeanine Bakker