We twijfelen aan de gezondheid van brood. We gaan besjes eten tegen rimpels en suiker wordt gezien als het nieuwe kwaad. Over het gezonde effect van eten gaan in Nederland 16 miljoen meningen rond. Het boek Voeding als medicijn, geschreven door de redactie van gezondNU, scheidt het kaf van het koren. Welke voeding werkt wél als een medicijn?
Wie ziek is en naar een arts gaat, komt vaak thuis met een recept voor medicijnen. Maar op je doktersrecept staat nooit een boodschappenlijstje of een weekmenu. Gek eigenlijk, want iedereen weet hoe essentieel gezond eten is voor je gezondheid. En dat gaat verder dan een kiwi voor je weerstand en worteltjes voor je ogen.
Is voeding een medicijn?
De vraag of voeding geneeskracht heeft, is eigenlijk een gevaarlijke vraag. Wie daarover begint, wordt al snel als zeurneus of kruidenvrouwtje weggezet. Maar het tegenovergestelde, dat verkeerd eten ons ziek kan maken, daarover zijn de meningen niet verdeeld. Door ongezond eten vergroten we het risico op allerlei aandoeningen. Van hart- en vaatziektes tot diabetes en zelfs kanker. En er zijn wel degelijk voedingsmiddelen die het effect hebben je sneller te laten herstellen en je gezondheid te verbeteren.
De rol van probiotica op je humeur
Het boek Voeding als medicijn, de 15e geheel herziene druk, zet al die gezonde eet-inzichten op een rij. Deze volledig geactualiseerde versie gaat verder waar de vorige druk ophield. Het boek laat zien wat je moet eten bij een blaasontsteking en bij griep. Maar ook: zijn die superfoods echt zo gezond of is het een hype? Wat is het effect van voeding op diabetes type 2? Hoe zit het met rood vlees en darmkanker? En welke rol speelt probiotica op je humeur?
Het boek, geschreven door de makers van gezondNU, zet daarmee de meest actuele inzichten over het effect van voeding op ons lichaam op een rij. Belangrijk, want waar de meningen over gezond eten over elkaar heen buitelen, koerst het boek op onderbouwde inzichten.
Wat moet ik eten als ik broos haar heb?
Voor meer dan 70 kwalen geeft Voeding als medicijn praktisch advies. Nieuwsgierig? Nog even wachten. Volgende week vrijdag rolt het boek van de drukpers. Maar voor iedereen die niet kan wachten, geven we vast één eetmedicijn weg – wat moet je eten bij broos haar?
Broos haar? Slimme oplossingen uit je keuken
- Pro-vitamine B5 (pantotheenzuur) is een bestanddeel van haar en kan het haar iets dikker maken. Voedingsmiddelen die rijk zijn aan pantotheenzuur zijn onder andere: volkoren graanproducten, aardappelen, eieren en vis.
- Een tekort aan de vitamine biotine kan zorgen voor haarverlies. Voeding waarin veel biotine zit zijn noten, pinda’s, eieren, soja en peulvruchten.
- Een tekort aan meervoudig onverzadigde vetzuren (in vette vis, lijnzaadolie, noten en zaden) kan zorgen voor dof en futloos haar en roos.
- Het spoorelement silicium (ook wel kiezelzuur) is belangrijk voor het haar. Brandnetel heeft een hoog siliciumgehalte. Van de granen zijn gierst en haver het meest kiezelzuurrijk.
Benieuwd naar de andere 69 eetadviezen?