Medicijnen

Veel Nederlanders gebruiken medicijnen. Zo gebruikt één op de vier Nederlanders medicijnen voor hart en vaten. Medicijnen worden het meest gebruikt bij astma en COPD, diabetes en depressie.

Algemeen | Bewaren | Gebruik | Klachten | Medicijnkastje | Genezing | Bijsluiters | Artikelen

Een pijnstiller, insuline of een pufje; het zijn allemaal medicijnen. Een medicijn is een stof of een combinatie van verschillende stoffen, dat gebruikt wordt om een gunstig effect te bereiken op ons lichaam om ziektes, aandoeningen en afwijkingen tegen te gaan. Er zijn twee soorten medicijnen: medicijnen op recept en medicijnen die gewoon te koop zijn bij drogisterijen, supermarkten en tankstations. Dit zijn de zogenoemde ‘over-the-counter’ of OTC-medicijnen.

Bewaren

De bete plek om medicijnen te bewaren, is in een kastje in de slaapkamer dat afgesloten kan worden. Dus niet in de badkamer. Sommige badkamers hebben een ingebouwd medicijnkastje, maar in de buurt van het bad of de douche kan de lucht vochtig zijn. Daarom is de badkamer niet de meest geschikte plaats om medicijnen te bewaren.

Leg de medicijnen altijd op een vaste plaats waar je ze makkelijk kunt vinden en buiten het bereik van kinderen en het liefst in een medicijnkastje dat kan worden afgesloten. De koelkast is voor de meeste geneesmiddelen geen goede plek.

Gebruik

Met de volgende tips voorkom je dat je medicijnen op een verkeerde manier gebruikt.

Lees altijd de bijsluiter

Let op de volgende punten:

 • Hoe je de medicijnen in moet nemen
 • Wanneer je de medicijnen moet innemen
 • Hoe vaak je de medicijnen moet innemen
 • Welke bijwerkingen je kunt verwachten
 • Wat je moet doen als je ze een keer vergeten bent
 • Hoe je de medicijnen moet bewaren

Meerdere medicijnen

Als je nieuwe medicijnen voorgeschreven krijgt, terwijl je al andere medicijnen slikt, ga dan altijd na of je die wel tegelijkertijd kunt gebruiken. Soms kan de combinatie van medicijnen ervoor zorgen dat je last krijgt van bijwerkingen of dat de werking van een medicijn minder wordt. De huisarts en apotheker houden hier ook rekening mee.

Dosering

Pas nooit zelf de dosering aan. Overleg dit altijd met een arts. De dosering is namelijk aangepast op jou.

Tijdstip

Bewaar de medicijnen op een vaste plek en neem ze in op een vast tijdstip. Zo voorkom je dat je je medicijnen vergeet.

Klachten

Elk medicijn kan bijwerkingen geven. Heel vervelend, maar sommige bijwerkingen kunnen voorkomen of verminderd worden door het medicijn op de juiste manier te gebruiken. Een apotheker kan hierbij helpen en advies geven. Daarnaast is een apotheker verplicht om te kijken of het gebruik van meerdere medicijnen veilig is en of ze geen extra bijwerkingen geven. Kinderen, ouderen, zwangere vrouwen of vrouwen die zwanger proberen te worden lopen een groter risico op bijwerkingen. Stop nooit met een medicijn zonder overleg met een arts. Mogelijke bijwerkingen zijn altijd terug te vinden op de bijsluiter.

Veel medicijnen geven dezelfde bijwerkingen. Veelvoorkomende bijwerkingen zijn:

Maag- en darmklachten

Soms weet ons spijsverteringstelsel geen raad met medicijnen. Daar kun je maagpijn, misselijkheid, buikpijn of diarree van krijgen. Het lichaam heeft tijd nodig om te wennen aan het medicijn, meestal gaan de klachten vanzelf weer over. Maagklachten zijn vaak te voorkomen door een medicijn tijdens of vlak na de maaltijd in te nemen. Vraag bij de apotheek na wat het beste tijdstip is.

Hoofdpijn en duizeligheid

Een medicijn kan werken op het zenuwstelsel of de hersenen. Daardoor kunnen bijwerkingen ontstaan zoals hoofdpijn of duizeligheid. Meestal is dit van tijdelijke aard. Als de klachten ernstig zijn, schakel dan een arts in.

Overgevoeligheid of allergische reactie

In medicijnen zitten stoffen waar je misschien overgevoelig of allergisch voor bent. Een heftige reactie op een medicijn, zoals jeukende bultjes, uitslag of een zwelling in het gezicht, kan hierop duiden. Het is belangrijk om dit te melden bij de huisarts en apotheker.

Verslaving en gewenning

Er zijn medicijnen waar je lichamelijk of geestelijk afhankelijk van kan worden. Het gaat vaak om slaapmedicatie, sterke pijnstillers en kalmerende middelen. De kans op gewenning of verslaving wordt groter als je het medicijn langer blijft gebruiken dan wordt aangeraden. Als het moeite kost om hiermee te stoppen is het verstandig om dit met je arts te bespreken.

Medicijnkastje

Behalve de geneesmiddelen die de huisarts heeft voorgeschreven, zijn er middelen waarvan het altijd verstandig is om ze in huis te hebben:

 • Pijnstillers: paracetamol, ook in kindersterkte.
 • Verband: pleister, steriele gaasjes, zwaluwstaartjes, witte watten en vette watten, een elastisch windsel.
 • Een verbandschaar en een pincet om splinters te verwijderen.
 • Een koortsthermometer.
 • Alcohol zeventig procent of een ander ontsmettingsmiddel, bijvoorbeeld op basis van jodium of chloorhexidine.
 • En van de in de vrije verkoop verkrijgbare middelen bijvoorbeeld: middelen tegen diarree; tabletten tegen maagzuur; hoestdrankje; muggenstift en een zalfje voor jeuk.

Genezing

Medicijnen of geneesmiddelen bevatten een chemische stof die een bepaald, in principe gewenst effect heeft, op het lichaam van mens en dier. De chemische stoffen in medicijnen kunnen natuurlijk zijn, ze zijn bijvoorbeeld gewonnen uit plantaardige of dierlijke bronnen. Denk hierbij aan insuline of penicilline. Tegenwoordig worden de meeste geneesmiddelen synthetisch gefabriceerd.

De Europese richtlijn (2001/83/EG) geeft de volgende definitie: ‘Geneesmiddel: elke enkelvoudige of samengestelde substantie, aangediend als hebbende therapeutische of profylactische eigenschappen met betrekking tot ziekten bij de mens. Elke enkelvoudige of samengestelde substantie, die aan de mens toegediend kan worden teneinde een medische diagnose te stellen of om fysiologische functies bij de mens te herstellen, te verbeteren of te wijzigen, wordt eveneens als geneesmiddel beschouwd.’ Volgens de wettelijke definitie hoeft een geneesmiddel dus niet altijd te genezen. Een medicijn kan ook voorgeschreven worden om bijvoorbeeld klachten te voorkomen. Deze middelen worden preventief ingezet.

Bijsluiters

Geneesmiddel, medicijn of farmacon: allemaal woorden voor hetzelfde product. Namelijk een chemische stof die een bepaald effect heeft op het lichaam van mens en/of dier. De chemische stoffen in medicijnen kunnen heel natuurlijk zijn, bijvoorbeeld gewonnen uit plantaardige of dierlijke bronnen. Denk hierbij aan bepaalde insulines en penicillines. Tegenwoordig worden de meeste geneesmiddelen echter synthetisch gefabriceerd. Vind alle feiten over ziekten en medicijnen op één site.

Ga naar ziekten.nl

De artikelen in het dossier

7 dingen die je darmen je willen vertellen

7 dingen die je darmen je willen vertellen

0
Hoe is het met je darmen? Grote kans dat je zegt: ‘prima’. Want zeg nu eerlijk: let je eigenlijk wel op je darmen? Vaak...
Eet je lever gezond

Eet je lever gezond