Klachten
Elk medicijn kan bijwerkingen geven. Heel vervelend, maar sommige bijwerkingen kunnen voorkomen of verminderd worden door het medicijn op de juiste manier te gebruiken. Een apotheker kan hierbij helpen en advies geven. Daarnaast is een apotheker verplicht om te kijken of het gebruik van meerdere medicijnen veilig is en of ze geen extra bijwerkingen geven. Kinderen, ouderen, zwangere vrouwen of vrouwen die zwanger proberen te worden lopen een groter risico op bijwerkingen. Stop nooit met een medicijn zonder overleg met een arts. Mogelijke bijwerkingen zijn altijd terug te vinden op de bijsluiter.
Veel medicijnen geven dezelfde bijwerkingen. Veelvoorkomende bijwerkingen zijn:
Maag- en darmklachten
Soms weet ons spijsverteringstelsel geen raad met medicijnen. Daar kun je maagpijn, misselijkheid, buikpijn of diarree van krijgen. Het lichaam heeft tijd nodig om te wennen aan het medicijn, meestal gaan de klachten vanzelf weer over. Maagklachten zijn vaak te voorkomen door een medicijn tijdens of vlak na de maaltijd in te nemen. Vraag bij de apotheek na wat het beste tijdstip is.
Hoofdpijn en duizeligheid
Een medicijn kan werken op het zenuwstelsel of de hersenen. Daardoor kunnen bijwerkingen ontstaan zoals hoofdpijn of duizeligheid. Meestal is dit van tijdelijke aard. Als de klachten ernstig zijn, schakel dan een arts in.
Overgevoeligheid of allergische reactie
In medicijnen zitten stoffen waar je misschien overgevoelig of allergisch voor bent. Een heftige reactie op een medicijn, zoals jeukende bultjes, uitslag of een zwelling in het gezicht, kan hierop duiden. Het is belangrijk om dit te melden bij de huisarts en apotheker.
Verslaving en gewenning
Er zijn medicijnen waar je lichamelijk of geestelijk afhankelijk van kan worden. Het gaat vaak om slaapmedicatie, sterke pijnstillers en kalmerende middelen. De kans op gewenning of verslaving wordt groter als je het medicijn langer blijft gebruiken dan wordt aangeraden. Als het moeite kost om hiermee te stoppen is het verstandig om dit met je arts te bespreken.