Menstruatie

Elke maand worden vrouwen ongesteld, maar de één ervaart deze periode heftiger dan de ander. De continue schommeling van hormonen speelt hierin een grote rol. Huismiddeltjes en voeding kunnen de klachten tijdens de menstruatie verlichten.

Algemeen | Klachten bij menstruatie | Behandeling | Oorzaken van menstruatieklachten | Tips & vragen

Algemeen

Menstruatie

De meeste meisjes menstrueren voor het eerst tussen hun tiende en vijftiende jaar. Een regelmatige cyclus duurt 28 dagen. Maar het komt weinig voor dat een vrouw zo’n exacte en regelmatige cyclus heeft. Datzelfde geldt voor de menstruatie zelf; soms duurt die een week, een andere keer korter. Hoe vrouwen de menstruatiecyclus ervaren is voor iedere vrouw anders. Sommige vrouwen hebben veel buikpijn, krampen, hoofdpijn of zijn weken emotioneel.

Pijnlijke menstruatie

De meest voorkomende pijn tijdens een menstruatie is een zeurderige pijn in de onderbuik. Sommige vrouwen voelen ook krampen. Deze worden veroorzaakt door het samenkrimpen van de baarmoeder waardoor het baarmoederslijmvlies wordt afgestoten.

Sterke of zwakke menstruatie

Vrouwen die sterk menstrueren, vloeien zes dagen en verliezen veel bloed. Deze vrouwen moeten om het uur hun maandverband of tampon verwisselen. Vaak is het bloed donkerrood en hebben de vrouwen pijn in de onderbuik. Wanneer vrouwen om de zes weken ongesteld worden en maar één of twee dagen vloeien dan hebben ze een zwakke menstruatie. Een te sterke of zwakke menstruatie kan aangeboren zijn of wordt veroorzaakt door hormonen of medicijngebruik.

Raadpleeg bij een verandering in duur, heftigheid of pijnlijkheid van de menstruatie een arts.

Klachten bij menstruatie

 • Pijn in onderbuik
 • Misselijkheid
 • Lage-rugpijn
 • Hoofdpijn
 • Moeheid
 • Slapeloosheid
 • Diarree
 • Verstopping

Onregelmatige cyclus

Duurt je menstruatie de ene keer een week en de andere keer een paar dagen, dan menstrueer je onregelmatig. Een onregelmatige cyclus kan te maken hebben met intensief sporten, sterk afvallen, een laag lichaamsgewicht of overgewicht. Ook een ingrijpende gebeurtenis, zoals een spannende operatie kan de cyclus ontregelen.

Bij jonge meisjes is onregelmatig menstrueren heel normaal. Bij vrouwen na hun 45e jaar ook; hun cyclus wordt onregelmatig omdat zij in de overgang komen. Overleg met een arts of je onregelmatige menstruatie behandeld moet worden.

Behandeling

Wat kun je zelf doen bij menstruatieklachten

 • Warme kruik: tegen de pijn kan het helpen om ‘s avonds een warme kruik op de buik te leggen. Of neem een warm bad (37 graden Celsius) met kamille, duizendblad, peterselie en rozemarijn.
 • Vezels, vezels en nog eens vezels: veel vrouwen hebben een gevoelige buik tijdens hun menstruatie. Als de darmen verstopt zitten, wordt ook de dikke darm gevoelig. Dat kan weer overslaan op de baarmoeder en de blaas, omdat de organen dicht tegen de dikke darm aanliggen. Krampen maken de menstruatie nog pijnlijker. Eet voor een goede stoelgang vezelrijke voeding, neem voldoende rust en zorg voor regelmatige beweging. Drink daarnaast weinig koffie en alcohol en gebruik minder zout.
 • Huismiddeltjes: een bekend huismiddeltje is kamillethee of thee van citroenmelisse, marjolein of venkel. Drink een week voor de menstruatie begint een of twee warme kopjes thee per dag. Koudgeperste, plantaardige oliën bevatten veel omega-6-vetzuren dat zorgt voor een regelmatige menstruatie. Vezels uit granen, groenten en peulvruchten zorgen ervoor dat het oestrogeen het lichaam verlaat.
 • Verhoog je ijzerinname: omdat vrouwen maandelijks bloed verliezen, hebben ze meer ijzer nodig (vijftien gram). Vrouwen die de pil gebruiken, menstrueren minder en hebben minder ijzer nodig (acht milligram). IJzer wordt het best opgenomen in het lichaam als vitamine C wordt gecombineerd met een maaltijd. Denk aan een glas sinaasappelsap bij een boterham met appelstroop.

Oorzaken van menstruatieklachten

De menstruatie is een belangrijk onderdeel van het vruchtbaarheidsproces. Elke maand bereidt het lichaam zich voor op een eventuele zwangerschap. Na de eicelrijping en eisprong wordt de baarmoeder ingericht als babykamer. Het baarmoederslijmvlies verdikt zich, zodat er een bevrucht eitje kan innestelen. Als er geen bevruchting volgt, worden de voorbereidingen tenietgedaan. Het baarmoederslijmvlies wordt tijdens de menstruatie in een paar dagen tijd afgestoten.

Oestrogeen en progesteron

De hoofdschuldigen van de klachten zijn de hormonen oestrogeen en progesteron. Deze hormonen worden in de eierstokken gemaakt en zorgen voor alle delen van de vruchtbaarheidscyclus; de rijping van eiblaasjes, de eisprong en de opbouw van het baarmoederslijmvlies. De aanmaak van de hormonen wisselt tijdens de cyclus continu. Dit geschommel kan zorgen voor wisselende stemmingen, prikkelbare gevoelens en innerlijke onrust.

Tips & vragen

Artikelen in het dossier

7 dingen die je darmen je willen vertellen

7 dingen die je darmen je willen vertellen

0
Hoe is het met je darmen? Grote kans dat je zegt: ‘prima’. Want zeg nu eerlijk: let je eigenlijk wel op je darmen? Vaak...
Eet je lever gezond

Eet je lever gezond