Migraine

Migraine wordt vaak omschreven als hele erge hoofdpijn. Maar het veel meer dan dat. Migraine is een ziekte in de hersenen die een grote impact heeft op het leven. Ook is hoofdpijn maar één van de onderdelen van migraine. Bij migraine hoort ook misselijkheid, overgevoelig zijn voor licht en zelfs gezichtsuitval.

<-- NIET ACTIEF -->

Algemeen

In Nederland wordt geschat dat twee tot drie miljoen mensen migraine hebben. Het is een chronische hersenziekte, waarbij de bloedvaten in het hoofd een grote rol spelen. Bij een aanval gaan de vaten in het hoofd eerst vernauwen, waardoor de hersenen minder doorbloed raken. Daarna volgt een vaatverwijding, wat leidt tot de hevige aanvallen van hoofdpijn.

Migraine is voor de buitenwereld een onzichtbare ziekte, terwijl de impact voor iemand met migraine groot is. Zeker als de aanvallen vaak voorkomen. Bij veel mensen met migraine kan een behandeling goed werken. Ga daarom altijd naar een huisarts.

Andere vormen van migraine

Migraine met aura
Vijftien procent van de mensen met migraine ziet lichtflitsen of zwarte en gekleurde vlekken (aura’s). Meestal gebeurt dit kort voor de aanval. Zodra de aura weg is, begint de migraineaanval.

Menstruele migraine
Bijna 35 procent van de vrouwen heeft bij een menstruatie niet alleen buikpijn, vermoeidheid maar ook hoofdpijn. Bij ongeveer tien procent van deze groep vrouwen is die pijn méér dan hoofdpijn: zij hebben specifieke migraineklachten. Typerend is dat de start en het verloop van de aanvallen bij deze vrouwen iedere maand hetzelfde zijn.

Dat sommige vrouwen tijdens hun menstruatie migraine hebben, heeft te maken met de hormoonspiegel. Die is aantoonbaar anders dan vrouwen die geen migraine krijgen. Vrouwen met menstruele migraine hebben gemiddeld ene lagere oestrogeenpiek dan gebruikelijk, tien dagen voor het einde van de cyclus. Ook de activiteit van een van de hersenzenuwen is bij hen anders dan bij vrouwen zonder migraine.

Migraine in vier fasen

Een migraineaanval bestaat uit vier fasen. Deze fasen zijn niet bij iedereen alle vier even sterk.

 • Waarschuwingsfase
 • Aurafase
 • Hoofdpijnfase
 • Herstelfase

Kinderen en jongeren met migraine

In Nederland hebben ongeveer 150.000 jongeren migraine. Bij kinderen duurt een aanval meestal korter en is het na een paar uur slapen verdwenen. Dat het minder lang duurt dan bij volwassenen, betekent niet dat het minder ernstig is. Kinderen hebben tijdens een migraineaanval vaak last van misselijkheid, buikpijn, diarree en duizeligheid. Bij ongeveer de helft van de kinderen verdwijnen de migraineklachten als ze ouder worden.

Migraine en spanningshoofdpijn

Meer dan dertig procent van de mensen met migraine, heeft ook regelmatig spanningshoofdpijn. Migraine leidt namelijk tot een grotere gespannenheid van de hoofd- en nekspieren.

Migraine en chronische hoofdpijn

Als iemand met migraine te veel medicijnen slikt, kan de hoofdpijn chronisch worden. Ook kan door het elkaar snel opvolgen van migraineaanvallen spanningshoofdpijn worden uitgelokt. Zo ontstaat een soort domino-effect: de ene hoofdpijn ontketent de andere.

Klachten

Migraine komt in aanvallen en hoofdpijn is slechts één van de symptomen. Andere klachten:

 • hevige pijn aan één kant van het hoofd
 • overgevoeligheid voor licht, geluid en geuren
 • misselijkheid
 • braken
 • bonzend en kloppend
 • aanval duurt 4 tot 72 uur
 • elke inspanning is onmogelijk

Mensen die migraine hebben met aura, zien vaak ook nog lichtflitsen en kunnen moeite hebben met praten.

Bij menstruele migraine ontstaan vaak nog andere klachten:

 • De aanval begint twee dagen voor of twee dagen na de eerste dag van de menstruatie
 • Je hebt aanvallen van pijn, tussen de aanvallen door ben je vrij van hoofdpijn
 • De aanval duurt 2 tot 3 dagen
 • Pijnstillers helpen amper

Behandeling

Wat kan ik zelf doen?

Om een migraineaanval te verzachten is het belangrijk om de factoren te achterhalen die de pijn uitlokken. Probeer de algemene voortekenen te herkennen (stijve nek, prikkelbaar), en ontdek je eigen uitlokkers. Een hoofdpijndagboek kan hierbij helpen.

Andere tips:

 • Sommigen hebben baat bij speciaal gekleurde glazen en lenzen. Je kunt hierover informeren bij een oogarts.
 • Experimenteer zelf niet met allerlei pijnstillers en medicijnen. Slik vooral niet van alles door elkaar.

Medicijnen via de huisarts

Er is nog geen wondermiddel dat je van migraine afhelpt. Wel bestaan er medicijnen, zogeheten triptanen. Deze medicijnen zijn er in verschillende soorten. De huisarts kan je informeren over werking van de verschillende triptanen, die kan namelijk per persoon enorm verschillen.

Bij zeer frequente aanvallen kan de huisarts ook preventieve medicatie voorschrijven. Daarmee probeer je het aantal aanvallen, de ernst en duur te verminderen.

Behalve de huisarts, kunnen ook andere instanties en personen je (aanvullende) hulp bieden:

Hoofdpijncentrum > in Nederland zijn ruim dertig hoofdpijncentra met gespecialiseerde hoofdpijnneurologen.

Fysiotherapeut > als je last hebt van stijve nek- en schouderspieren

Therapeut > bij psychische problemen door migraine

Biofeedback > als aanvullende therapie. Dit is een methode waarbij lichaamssignalen worden gemeten en getoond op een computerscherm. Hierdoor krijg je een beeld van wat er in je lichaam gebeurt en hoe je controle over je lichaam kunt krijgen

Kinderen en jongeren

Als ouder is het belangrijk om het kind te observeren en een hoofdpijndagboek bij te houden. Zo ontdek je wat de uitlokkers zijn van de hoofdpijn. Bij ongeveer de helft van de kinderen verdwijnen de migraine klachten als ze ouder worden.

Ook een training in het omgaan met stress en spanning kan helpen bij kinderen. Het kind leert dan bijvoorbeeld negatieve gedachten om te zetten in positieve, of leert hoe die zich kan ontspannen.

Oorzaken

De exacte oorzaak van migraine is onduidelijk. Er zijn wel bepaalde prikkels bekend die een aanval kunnen opwekken:

Hormonen

Één van de uitlokkers zijn hormonen. Een op de vier vrouwen in de vruchtbare periode heeft migraine. Veel vrouwen hebben om die reden ook migraine rondom hun menstruatie.

Magnesium

Een verlaagde concentratie van magnesium kan een oorzaak zijn van menstruele migraine. Ook een verstoring in de afgifte van serotonine en prostaglandine – chemische stoffen die het lichaam aanmaakt – kan menstruele migraine aanwakkeren.

Man versus vrouw

Mannen en vrouwen ervaren migraine ook op een andere manier. In een onderzoek gaven veel vrouwen aan dat plotselinge weerveranderingen de belangrijkste oorzaak was van een aanval. Bij de meeste mannen was dat juist krachtinspanning.

Jeugdtrauma

Het zien van huiselijk geweld, het slachtoffer zijn van fysiek geweld of seksueel misbruik op jonge leeftijd, kan de kans op migraine op volwassen leeftijd vergroten. Deze link tussen de negatieve ervaring en migraine is nog niet in veel studies aangetoond.

Erfelijk

De aanleg voor migraine kan ook worden geërfd. Er kan dus sprake zijn van een erfelijke aanleg. Echter kunnen de triggers wel verschillen. Zo kan je vader een aanval krijgen bij stress en jij bij een grote weersomslag. Bovendien zijn alleen erfelijke factoren niet voldoende om migraineaanvallen te krijgen. Ook lichamelijke en omgevingsfactoren spelen vaak een rol.

De artikelen in het dossier

Diabetes patiënten helpen elkaar

0
Voordat een nieuw medicijn beschikbaar komt, moet er goed onderzoek gedaan worden. En dat kan niet zonder jouw hulp als diabetes patiënt. Een nieuw...
7 dingen die je darmen je willen vertellen

7 dingen die je darmen je willen vertellen

0
Hoe is het met je darmen? Grote kans dat je zegt: ‘prima’. Want zeg nu eerlijk: let je eigenlijk wel op je darmen? Vaak...
Eet je lever gezond

Eet je lever gezond